Opium og yaba i Det gylne triangel

336
En landsbykvinne i Nord-Thailand med opiumspipen sin. Bilde fra opiumsmuseet i Chiang Saen.

Mens Thailand er i ferd med å gi opp kampen mot narkotikaproduksjonen i Det gylne triangel, intensiverer Kina jakten på heroin- og metamfetamin-smuglere. Det gylne triangel er farligere enn noen gang.

I det gylne triangel ved Mekongelven i den lille byen Chiang Saen i Nord-Thailand, er det et lite museum som er viet til opiumsproduksjonen i triangelet. Her foregår verdens nest mest omfattende produksjon av opium, bare forbigått av Afghanistan. Her møtes også de tre landene Thailand, Myanmar og Laos, og du kan når som helst ta båten over Mekong til Laos på den andre siden av elvebredden.

Opiumsmuseet er faktisk meget severdig, og er viet til den dramatiske historien om Det gylne triangel. Samtidig forteller ikke museet hele sannheten. Museet gir inntrykk av at opiumsproduksjon i Thailand er et trist og tilbakelagt kapittel i nasjonens historie, og at det ikke lenger foregår opiumsproduksjon blant fattige, thailandske bønder.

Det er i og for seg riktig, når det gjelder selve produksjonen, men opium produseres over grensen i Myanmar som aldri før. Det gylne triangel er i ferd med å gjenerobre sin posisjon som verdens største narkotikaprodusent, også fordi det er ikke bare heroin som produseres ved utilgjengelige jungel-områder langs grensen mellom Myanmar og Thailand, det er også amfetamin, eller snarere metamfetamin, eller Yaba som thailendere flest kaller det. Og Yaba er et folkehelseproblem i Thailand, mye større enn heroin noen gang har vært.

Bare et eksempel som viser noe om narkotikaproduksjonen på den myanmarske grensen av Det gylne triangel. Så sent som 31. mars i år gjorde kinesisk grensepoliti et omfattende heroinbeslag. To menn fra Myanmar og tre kinesere ble tatt med nær 42 kilo heroin. De ble arrestert ved en tilfeldighet, mens kinesisk politi etterforsket tips om et narkotikakartell i Myanmar som planla storstilt smugling av heroin til Kina med båter.

Omtrent samtidig med dette beslaget, gikk kinesiske myndigheter ut med tall for beslaglagt narkotika bare i området ved denne grensebyen i Det gylne triangel. I løpet av 2016 var det beslaglagt 1600 kilo narkotika, 662 smuglere var arrestert og 668 narkotikasaker var under rettslig behandling.

De to smuglerne fra Myanmar var uvitende om at politiet skygget dem til et hotell i Ruili City, en grenseby på kinesisk side. Der ventet tre kinesiske kontaktpersoner, og alle ble arrestert. I bilen til burmeserne, en Suv, fant politiet 120 blokker med heroin til en samlet vekt av 41.785 gram, altså nesten 42 kilo. I avhør fortalte de to burmeserne at de var lovet en sum tilsvarende omlag 6500 kroner for jobben. I stedet venter kinesisk fengsel og mulig dødsstraff.

Omtrent samtidig med dette beslaget, gikk kinesiske myndigheter ut med tall for beslaglagt narkotika bare i området ved denne grensebyen i Det gylne triangel. I løpet av 2016 var det beslaglagt 1600 kilo narkotika, 662 smuglere var arrestert og 668 narkotikasaker var under rettslig behandling. Bare i 2016 – i dette området.

På bakgrunn av dette har kinesiske myndigheter erklært krig mot narkotikatrafikken i Det gylne triangel som paradoksalt nok tjener på et friere, åpnere og mer tilgjengelig Myanmar. Når folk kan bevege seg friere, så kan også narkotikasmuglere gjøre det. Dessuten har myndighetene i Myanmar så mye å ta seg til for å få landet på fote, at noen narkotikakarteller i det øverste hjørnet av landet ikke har høyest prioritet.

Mens Kina driver krig mot narkotikaproduksjonen i Triangelet, er tonen fra Thailand en helt annen. Så sent som i juni 2016 gjorde Thailands justisminister, general Paiboon Koomchaia en sjelden innrømmelse. Han hevdet i et intervju med flere medier at kampen mot narkotika ikke virket, og han mente at metamfetamin (yaba) kanskje skulle legaliseres. I alle fall mente han at det måtte vurderes fordi myndighetene sto maktesløse i kampen mot denne pillen som har betydd økonomisk ruin og helsemessig katastrofe for titusener av thailandske familier. Han begrunnet også sitt forslag om mulig legalisering med at thailandske fengsler er fulle av narotikamisbrukere og -smuglere, og at det ikke lenger er plass til flere innsatte. I følge helsemyndigheter er det rundt 1,3 millioner narkomane i Thailand, og rundt 250.000 thailendere har sittet fengslet for kortere eller lengre narkotikadommer.

Kina og Thailand har altså tilsynelatende en helt ulik tilnærming til narkotikaproduksjonen i Myanmar. Kinesiske myndigheter minner Thailand også om at Thailand har ingen grunn til å slå seg på brystet bare fordi man har greid å overtale en del opiumsbønder i mord til å gå over til annen type landbruk. Fortsatt er en av verdens største smuglerruter den som skjer fra Triangelet til Bangkok, og derfra til alle verdenshjørner.

I mellomtiden er et besøk i Chiang Saen og byens opiumsmuseum vel verdt et besøk. Her får man i detalj vite hvordan opium dyrkes og hvordan den foredles, Vi får også kunnskap om den dramatiske historien knyttet til opiumsproduksjon, om hvordan det avhengighetsskapende stoffet har bygget formuer og makt, forårsaket kriger og elendighet.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s