Thailand

Det du må vite om bil og forsikring i Thailand

Bilferie i Thailand kan gi deg fantastiske opplevelser du aldri glemmer. Mange advarer mot tvilsomme leiebilfirmaer og forsikringer som ikke er verdt papiret det er skrevet på. Dette er enkelt å unngå, og la ikke det hindre din drømmeferie.

Jeg skal ærlig innrømme at jeg er blant dem som har lyttet til alle advarslene fra nordmenn i Thailand om hvor trøblete det er hvis du mot formodning skulle bulke en leiebil.

Jeg har hørt alt fra at norske førerkort ikke er gyldig i Thailand, til at thailandsk politi gir deg skylden uansett, og at forsikringspapirer ikke er verdt det papiret det er skrevet på. Alt dette er tull og tøys.På mange måter er thailandske forsikringsselskaper mer proffe og mer oppmerksomme enn norske.

Derfor: Neste gang du er i thailand, bør du unne deg en biltur. Ta deg god tid til å kjøre småveier langs en av kystene, stans i små landsbyer som kanskje aldri har sett en turist og opplev det ekte Thailand. Jeg gjorde det sist vi var i Smilets land, og det kan anbefales på det sterkeste.

Men det er et par ting du det er svært viktig du er klar over. For det første: Norsk førerkort holder ikke. Du må ha med deg et internasjonalt førerkort. Det er imidlertid svært enkelt å skaffe seg. Det gjør du her.  Dette internasjonale førerkortet gjelder for alle nordmenn som er i Thailand i inntil tre måneder. Er du i landet i mer enn tre måneder, må du skaffe deg thailandsk førerkort. Også det er mye enklere enn mange tror, men jeg kommer tilbake til det i et annen innlegg.

Bilforsikring er heldigvis obligatorisk i Thailand. Det betyr at ingen har lov til å kjøre eller leie ut en uforsikret bil. Det er imidlertid uansett svært viktig at du ikke velger den rimeligste forsikringen. Den dekker bare materielle skader, med en egenandel. Da kan du fort komme opp i store problemer. Skulle du være så uheldig å kollidere med en thailender på scooter, for eksempel, risikerer du å bli sittende igjen med en ruinerende regning for sykehusopphold.

Velg derfor en dyrere forsikring (det skiller ikke så mange kronene) som både dekker personskader og materielle skader. Da får du også med deg et telefonnummer som er gull verdt. Hvis uhellet skulle være ute, må du ringe dette nummeret umiddelbart. Da sender forsikringsselskapet en agent som kommer deg til unnsetning så raskt som det er mulig. Innen den tid, en times tid eller slikt, må du ikke inngå andre avtaler.

Det kan nemlig hende at noen i mellomtiden forsøker å få deg til å betale en sum til en mopedist med brukket fot, eller hva det kan være. Ikke gjør det. La forsikringsselskapet ordne alt. I motsetning til i Norge, vil du oppleve at de kommer på ulykkesstedet og følger deg opp fra time til time. Det skjer ikke i Norge.

Derfor gjelder det å bruke solide leiebilfirmaer, gjerne de internasjonale- Men dette er altså hvis uhellet er ute, og vanligvis er det jo ikke det. Eller sagt på en annen måte: Risikoen for at du kommer i trøbbel er minimal. Ta det med ro, senk skuldrene, kjør sakte, bruk GPS – og med 99 prosents sannsynlighet får du en opplevelse for livet.

IMG_6609

 

 

 

Kategorier:Thailand, Travel

Merket som:, ,

2 svar »

  1. Godt sagt og sant. Jeg var første gangen nede her i 2003 og kjøpte hus etter 14 dager 2007 flyttet jeg for godt her ned og etter vert har jeg fått det til her og hver dag våkner jeg opp til sol sommer og et varmt smil. Dette er himmelen.

    Likt av 1 person

  2. En ting skal dere vite, om dere skulle være uheldig og kolliderer med en scooter er det alltid bilisten sin feil med dertil påtrykk fra de pårørende om å betale for skaden. Selv om scooterfører er sørpe full er det du som bilist som er ansvarlig. Jeg vet fordi en venninne av min kone ble påkjørt av en scooter hvor føreren var for å si det pent sørpe full. Hun måtte betale i bøtter og spann til de pårørende. Selv om hun jobber for Royal Thai Police! Ingen nåde der.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s