samfunn

Phuket-turister på randen av sammenbrudd

phukett

 

Turister som har feriert i Phuket i en årrekke, reiser hjem i raseri. De lokale myndighetene i Phuket trygler militærjuntaen om å snu. Lokalavisa advarer mot at Phukets fremtid som turistdestinasjon står på spill. Hva i all verden er det som skjer?

Det hele startet i høst da myndighetene forsøkte å redde Phuket fra mafiavirksomhet, korrupte lokalpolitikere og et like korrupt politi.Gjennom år hadde en ukultur spredd seg der selv den mest ubetydelige strandselger måtte betale mafia blodpenger for å få lov til å selge mat og drikke eller leie ut noen strandstoler. Gjennom å betale penger under bordet til ulike maktpersoner, kunne en kjøpe seg plass på stranden og til og med etablere restaurant på offentlig eiendom.

Lokalavisa Phuket Gazette har denne uken trykket en lederartikkel som går i strupen på myndighetene

Militærjuntaen mente nok var nok, og brått ble strendene befolket med militære og bulldosere. Alle ulovlige installasjoner ble jevnet med jorden, og med ett var strendene gikk tilbake til folket, var det populistiske omkvedet. Ja, en stund var de militære så fornøyd med egen innsats at de hevdet andre store turistdestinasjoner sto for tur, først Pattaya og deretter Hua Hin.

De første som protesterte, var strandselgerne. De var uansett så lavt på stigen at de ikke ble hørt av noen. Det myndighetene derimot hadde feilberegnet, var strandselgernes posisjon hos pengesterke turister som kommer igjen år etter år, og har sine favoritter som de kjøper øl og frukt av, de årlige shortsene og t-skjortene. Da de ble etterlyst fikk turistene beskjed om at det ikke lenger var lov å selge eller kjøpe mat og drikke på stranden.

Turistene ristet først på hodet, men verre ble det da de oppdaget at det heller ikke var en eneste strandstol å oppdrive, ikke en solseng og ikke en parasoll. Da tenkte turistene at om det ikke var strandstoler å oppdrive, kunne de i alle fall skaffe seg en selv. De kjøpte flukt-stoler, baden baden-stoler, og pensjonister  kjøpte seg oppblåsbare stoler som de kunne legge håndkle på.

Det som da skjedde, var en surrealistisk opplevelse for mange. Her kom det lovlydige, skikkelige turister fra Europa og Australia og andre steder bare for å slikke litt sol noen uker og legge igjen mye penger i det landet som de var blitt så glade i og som gjerne går under betegnelsen Smilets land. For en 70- eller 80-åring er det ikke behagelig i ligge på håndkleet i sanddynene. Derfor tok de med seg sine egne strandstoler. Men politiet svarte resolutt, beslagla strandstolene, til måpende turister. Ikke alle måpte, eller. Noen tok til motmæle og skjelte ut politifolkene. De ble på toppen av det hele ilagt ganske strenge bøter. (En kort tre-minutters film om dette nedenfor. Historien fortsetter under filmen)

Hva skjer nå? Alle vet at det myndighetene har stilt i stand er å sage over den greina Thailand, og i alle fall Phuket, sitter på. Samtidig er det å miste ansikt noe av det verste thailendere vet, og i alle fall gjelder det thailendere i uniform. Derfor utarbeides det nå en rekke unntaksregler som er så kompliserte at det trykkes opp brosjyrer på en rekke språk for at folk skal forstå dem. Ulempen er, naturligvis, at myndighetene forstår dem ikke helt, de heller.

For eksempel er det lov å spise chips på stranda, men ikke sjømat. Men hva da med chips som smaker sjømat, såkalt seaweed chips? Noen mener det er lov å bære sin egen strandstol til og fra stranda, mens andre mener dette er forbudt.

Mens de lokale myndigheten håper på mer normalt tilstander, er andre langt tydeligere. Lokalavisa Phuket Gazette har denne uken trykket en lederartikkel som går i strupen på myndighetene, Den minner også om at i det lange løp er det ikke turistene, men Thailand og Thailands ordensmyndighet som kommer til å tape på de overbyråkratiske og uforståelige reglene. Slik er det alltid når en lager regler som er umulig å overholde. Denne artikkelen, som er svært mye delt i sosiale medier i Thailand de siste dagene, kan leses her.

Og i mellomtiden er det slik Phuket vi drømmer om:

puke

 

 

 

 

Kategorier:samfunn, Travel

Merket som:,

1 svar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s