Bangkok

Kina bygger dobbeltsporet jernbane i Thailand

IMG_6495

Bildetekst: Dagens jernbane i Thailand, smalsporet og utdatert

I september starter en massiv jernbanebygging i Thailand, som i første omgang kommer til å knytte Thailand nærmere Kina.

Det har vært mange og lange spekulasjoner om jernbanesatsingen i Thailand. Storstilte planer ble lansert og deretter lagt på is.

Langstrakte Thailand har åpenbart behov for en langt bedre jernbane enn den smalsporete utgaven som i dag snirkler seg gjennom landet. Likevel er jernbane et effektivt og billig fremkomstmiddel allerede i dag. Trygt og miljøvennlig er det også, ikke minst sammenliknet med de overbelastede motorveiene som har gjort Thailand til ett av de mest blodige landene i verden når det gjelder trafikkulykker.

I fjor høst ble undertegnet kinesiske og thailandske myndigheter en intensjonsavtale om en omfattende jernbanesatsing, hovedsaklig fra Bangkok og nordover gjennom Isan til den kinesiske grense, med en avstikker øst for Thailand-gulfen til Pattaya og Jomtien. Fra Thailands side er satsingen ikke bare begrunnet i behovet for bedre infrastruktur, men også for å gi denne delen av nasjonen et betydelig regionalpolitisk løft. Kineserne legger ikke skjul på at de ser denne satsingen som et strategisk grep som vil styrke relasjonene mellom Thailand og Kina.

Kina har fra før inngått avtaler med Laos som sikrer et sammenhengende jernbanenett fra indre Kina gjennom Laos til Bangkok.

Det er kineserne som både finansierer og bygger selve jernbanen, mens Thailand besørger alt arbeidet under skinnene, altså prosjektering av arealer og grunnarbeid. Kostnadene er så langt beregnet til 350 milliarder baht. Alt eller mye av dette er lån fra Kina til Thailand, men kinesiske myndigheter har uttalt seg på en måte som tyder på at kineserne også er villige til å gå inn med store beløp i satsingen. De har blant annet understreket det nære vennskap mellom Kina og Thailand gjennom flere hundre år (det var kineserne som befridde thaiene fra burmesisk invasjon på 1700-tallet).

Totalt omfatter denne jernbanesatsingen 867 kilometer med dobbeltspor som skal bære både togsett med maskimal hastighet på 180 kilometer i timen, men også superhurtige tog på med hastigheter opptil 250 kilometer i timen. Togene skal vel å merke ikke bare ha med passasjerer, men skal benyttes til omfattende varetransport og containertransport mellom de tre landene Thailand, Laos og Kina. Thailands samferdselsdepartement har utarbeidet et kart over linjene som ser slik ut:

Kategorier:Bangkok, Travel

Merket som:,

1 svar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s