samfunn

Se hvor bra det går med thailandske kvinner i Norge

Åtte av ti thailandske innvandrere til Norge er kvinner. De har liten utdannelse og mange sliter med å lære seg norsk. Likevel lar de seg lett integrere, de skaffer seg jobb, tjener bra og klarer seg godt. Hvorfor?

Jeg har tatt utgangspunkt i de ferskeste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB), og sammenliknet thailandske innvandrerkvinner med innvandrerkvinner fra andre land.

Den gjennomsnittlige arbeidsledigheten blant innvandrerkvinner i alderen 15-74 er åtte prosent, men det inkluderer også kvinner fra våre naboland. Eksempelvis er ledigheten blant svenske innvandrerkvinner bare 2,4 prosent. Her er imidlertid tallene for andre nasjoner: Somaliske kvinner: 25,9 prosent, pakistanske kvinner: 17,5 prosent, tyrkiske kvinner 11,9 prosent og polske kvinner 9,4 prosent. Ledigheten for thailandske kvinner er 7,1 prosent.

Den lave ledigheten skyldes blant annet en sterk vilje til å bli integrert og lære seg norsk. Det kan en se på statistikken for deltakelse i norsk og samfunnsfag i kurs som arrangeres for voksne innvandrere. Blant innvandrerkvinner totalt er deltakerprosenten 57. Blant tyrkiske kvinner er det under halvparten som deltar på slike kurs, nærmere bestemt 47 prosent. Det samme gjelder somaliske kvinner, der deltakerprosenten bare er 48. Pakistanske kvinner er litt flinkere, men ikke så mye. Der er deltakelsen 56 prosent. Polske kvinner, derimot er svært flinke: 90 prosent. Desidert flinkest er imidlertid thailandske kvinner der over 95 prosent deltar.

En ting er ledighet, som inkluderer kvinner på tiltak. Noe annet er faktisk sysselsetting, altså hvor mange som er i jobb. Vel 57 prosent av alle innvandrerkvinner i Norge er i arbeidslivet. Denne prosentsatsen øker vanligvis sterkt med botiden. Blant somaliske kvinner som har bodd i Norge i mindre enn fire år, er bare fem prosent i jobb. Blant dem som har bodd i Norge i mer enn sju år, er imidlertid 30 prosent i jobb.

En nærliggende årsak er selvsagt at de fleste thailandske kvinner har norske menn som ønsker at deres thailandske koner skal integreres, og som dessuten bidrar økonomisk. En annen grunn er at thailandske kvinner er flinke til å hjelpe hverandre, og at de har høy arbeidsmoral.

Blant noen nasjonaliteter ser vi imidlertid at sysselsettingen flater ut ved botid. Blant tyrkiske kvinner er for eksempel bare 30 prosent i jobb med botid i mindre enn fire år. Sysselsettingen øker til 46 prosent ved 4-6 år, men reduseres igjen til 43 prosent blant dem som har bodd i landet i mer enn sju år. Det kan tyde på at noen velger å være utenfor yrkeslivet etter noen år fordi en greier seg med det en har.

Blant pakistanske kvinner, imidlertid, øker sysselsettingen gradvis med botid: 15, 28 og 34 ved henholdsvis under fire år, 4-6 år og over sju år. Best i denne klassen er imidlertid thailandske kvinner som opplever en rask stige: Litt under halvparten, 46 prosent, er i jobb når de har bodd i mindre enn fire år. Hele 70 prosent er i jobb med 4-6 år i landet, og når de passerer sju år i  Norge, er tallet steget til 72.

Få thailandske kvinner opplever fattigdom i Norge, målt etter OECD-normen. Dette er en indeks som måler barnefamilier med vedvarende svært lav inntekt. Vedvarende betyr i denne sammenheng mer enn tre år. Over halvparten av somaliske kvinner bor i familier som karakteriseres som fattige. Neste hver tredje pakistanske kvinne opplever det samme, mens hver femte polske og tyrkiske kvinne opplever det samme. Bare åtte prosent av thailandske kvinner og barn bor imidlertid i slike familier.

Hva betyr dette? En nærliggende årsak er selvsagt at de fleste thailandske kvinner har norske menn som ønsker at deres thailandske koner skal integreres, og som dessuten bidrar økonomisk. En annen grunn er at thailandske kvinner er flinke til å hjelpe hverandre, og at de har høy arbeidsmoral. Jeg kjenner for eksempel en thailandsk kvinne her i Drammen som hver dag jobber formiddagsskift i en kolonialbutikk, setter seg i bilen og haster avgårde til kveldsskiftet i en annen butikk. Hun har imidlertid fri hver helg, og opplever at det er mye fri, sammenliknet med det hun opplevde i Thailand….

Bildet nedenfor er thailandske kvinner som utførte thailandsk dans på Drammensbiblioteket i forbindelse med et foredrag jeg holdt der.

IMG_3528

5 svar »

  1. Og en annen ting også – ikke er de kravstore og forlanger særregler på alle mulige områder – og at arbeidsgiver må forandre uniformen slik at de kan bruke hijab……..

    Liker

  2. Dette stemmer bra med den erfaringen jeg selv har. Arbeidsomme, ærlige og hyggelige å arbeide sammen med.
    Noen fra visse norske kvinnegrupper burde lese denne artikkelen.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s