samfunn

7 råd for å beskytte barnet ditt på ferie

IMG_4569

En samtale med en politimann i Thailand fikk meg til å innse at vi ser ikke godt nok etter barna våre når vi er på ferie. De rådene han ga meg, gis her videre.

Det forsvinner barn hver eneste dag i Thailand. I de aller fleste tilfellene ender det godt etter at barnet har kommet seg bort fra foreldrene sine, men politiet ber turister være forsiktige.Profesjonelle menneskesmuglere opererer på alle kjente turiststeder.  Statistikken viser at mellom ett til fem barn blir meldt savnet hver eneste dag. Omlag 70 prosent av disse kommer til rette. Enten finner de veien hjem selv, eller de finner vennlige mennesker som tar seg av dem. De fleste barna forsvinner der det er enklest å bortføre dem, selv om de er sammen med foreldrene sine: På travle kjøpesentre, bensinstasjoner og kafeer langs landeveien og ellers der det er store folkemengder.

Mellom ett til fem barn blir meldt savnet hver eneste dag. Omlag 70 prosent av disse kommer til rette.

Da jeg nylig var i Hua Hin, snakket jeg med Turistpolitiet om de kunne gi noen generelle råd til turistene. Politioffiseren hadde sju klare råd til turister på Thailand-ferie, og andre steder. Noen vil kanskje mene at politimannen overdriver og er FOR forsiktig. Kanskje det, men når det gjelder små barn er det vanskelig å være for varsom.

1. La aldri barnet være alene. Mist det aldri av syne. Selv om barnet har gått til ro for kvelden, ikke fall for fristelsen til en liten tur i baren eller restauranten. (Jmf Madelaine McCann-saken.)

2. Er barnet stort nok, utstyr det med en moderne smarttelefon med internett. Et Sim-kort for denne typen telefoner koster svært lite i Thailand og i andre land, i Thailand rundt en hundrelapp i måneden med kontantkort. Sørg for at telefonen lar seg spore. En oppskrift på dette finner du her. GPS fungerer godt på de aller fleste turiststeder i Thailand og i andre land, og da kan telefonen lokaliseres med få meters margin. Selv om telefonen er mistet eller kastet, vil den gi svært viktige spor i en eventuell etterforskning.

3. Uansett hvor stort barnet er: Sørg for at det har ditt telefonnummer på seg. I de aller fleste tilfeller er det hederlige mennesker som finner et barn som har gått seg bort, men det fremkaller både angst hos barnet og fortvilelse hos dem som finner det når barnet snakker et helt fremmed språk, ikke kan gjøre rede for seg og ikke vet hvor mamma og pappa er. Husk at barn ikke har retningssans på samme måte som voksne og heller ikke legger merke til omgivelsene slik voksne gjør. Et telefonnummer  forteller både hvem en kan kontakte, hvor barnet kommer fra og hvilke språk det snakker, og det kan oppnås raskt kontakt mellom barn og pårørende. Det sparer mange mennesker for stor fortvilelse.

4. Tilkall hjelp så fort som mulig. Hvis barnet plutselig skulle bli borte eksempelvis på et kjøpesenter, er sjansen stor for at barnet raskt blir funnet igjen. Det betyr ikke at du skal ta det med ro og begynne å lete på egen hånd. Søk umiddelbar hjelp, og kontakt politiet. Skulle barnet ha blitt bortført, teller hvert sekund.

5. Sørg for å ha et oppdatert portrettfoto av barnet ditt på den mobilen du har på deg. Det første politiet spør om dersom det skulle gå så galt at barnet forsvinner, er om du har et slikt bilde. Dette fotoet brukes til å alarmere alle politipatruljer, slik at politiet umiddelbart vet hvem de leter etter.

6. Utstyr barnet med en fløyte. Menneskesmuglere opererer med svært små marginer og flater. De utnytter steder der foreldre og barn har ulike fokus. Det kan være bensinstasjoner eller kjøpesentre.  Det viser seg at noen barn blir kidnappet mens de er få meter fra sine foreldre. Da vil en fløyte rundt halsen hjelpe – både for å lokalisere barnet og for å skremme eventuelle kidnappere.

7. Ha full kontroll, hele tiden. Der mange mennesker samles i eksempelvis storbyer er det virkelig mange mennesker – så mange at store og små nordmenn ikke er vant til å forholde seg til så store menneskemengder. Den enkleste måten å forebygge en forsvinning, er tett og konstant kontakt mellom barn og voksen. Ikke la små barn løpe rundt der det er mye mennesker. La det sitte i en vogn, i sele – eller på en måte som gjør at du har kontroll, hele tiden.

IMG_3732

Kategorier:samfunn, Travel

Merket som:,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s