Ti vanlige måter å bli lurt i Thailand

IMG_0490

Vi som  jevnlig besøker Thailand, blir ale slått av thaienes vennlighet og imøtekommenhet. Likevel lar det seg ikke stikke under stol at vi av og blir lurt trill rundt.

I de aller fleste tilfellene er bløffene såvidt uskyldige at du knapt tenker over dem – for eksempel at du kjøper det du tror er en god klokke av en sjarmerende kar på gata til en latterlig lav pris – og så faller viserne av før du kommer hjem. Andre triks er langt mer alvorlige., og her er en oversikt over ti vanlige måter å bli lurt på.

1. Turistfellen. Du har sett fram til en dag på et spennende reisemål, og tar taxi helt fram til attraksjonen. Det du ikke vet, er at taxisjåføren står i ledtog med kjeltringer. Han slipper deg av, og plutselig kommer en vennlig mann bort til deg og beklager at attraksjonen er stengt, men at en tuk-tuk sjåfør eller taxi kan kjøre deg dit du ønsker. Han geleider deg dit, og du er plutselig på vei til en luguber sjappe av et annet slag, vanligvis en gullsmed eller en skredder. Dette trikset er særlig vanlig i Bangkok, eksempelvis ved byens største attraksjon Grand Palace.

2. Gull-fellen. Enda en bløff som er mest vanlig i Bangkok. Du tar en taxi til et spesielt sted, og taxisjåføren argumenterer hele tiden for at han vil kjøre deg innom et sted uten ekstra kostnader, vanligvis til en gullsmed eller en forretning som selger edelsteiner der du kan gjøre «ditt livs kjøp». Ikke hør på ham. Er du først kommet inn i en slik taxi, be ham slippe deg av. Hører han ikke, så forlat taxien så fort han slipper deg av, og ta en ny. Jeg har selv blitt utsatt for dette, og jeg tar ikke lenger taxi i Bangok, hvis jeg kan unngå det. Sky-train eller elvebåten er mye sikrere, raskere og bedre.

3. Vannscooter-bløffen. Også denne er veldig vanlig: Du leier en scooter, kjører en fin tur på bølgene, men nå su skal levere scooteren igjen, blir du anklaget for å ha ripet den opp. Jeg har opplevd dette også, i Patong Beach i Phuket, og det er like irriterende hver gang. Først forlanger de masse penger, men når du nekter, går de raskt ned i pris til et par hundrelapper i norske kroner. Da er det opp til deg: Bli ferdig med det, og de fleste bare betaler for å komme seg unna en ubehagelig situasjon. Moralen er: Sjekk seriøsiteten på utleierne før du leier scooteren og ta bilde av eventuelle skrammer før du kjører av gårde.

4. Minibank-bløffen. Skimming er vanlig i Thailand. Vær kresen med hvilken minibank du bruker. Tar du ut penger på dagtid, bruk en minibank i en bank eller ved en offentlig kontor. På kveldstid: Bruk minibanker i 7/11-butikker eller andre butikker der minibankene er under konstant oppsyn.

5. Kontant-bløffen. Du bruker mer kontanter i Thailand enn du gjør hjemme. 1000 baht tilsvarer omlag 200 kroner, mens 500 baht tilsvarer omlag 100. Hvis du betaler med en tusenlapp, hender at noen bevisst gir igjen på 500.

6. Topris-systemet. I Thailand er det et innarbeidet toprissystem som innebærer at du som farang (utlending) betaler med enn «innfødte». Dette gjelder både varer og tjenester. Det kan sies mye om dette systemet, og jeg har en viss sans for det. Men noen drar det altfor langt og tror vestlige er villige til å betale hva som helst. Igjen: Før du betaler dyrt for noe, hør med andre om dette er en fornuftig pris.

7. Kopi-bløffen. Fortsatt selges det kopier av kjente merkevarer til latterlige lave priser i Thailand. Mye er kopier (ur for eksempel), men det kan også være originale varer som er stjålet. Vær obs på det juridiske i disse tilfellene, altså hvilket straffansvar det innebærer å kjøpe noe du vet, eller burde vite, er kopier eller tyvgods.

8. Sovemiddel-bløffen. Hvis du har mye penger på deg (noe du aldri bør ha) eller verdigjenstander, vær obs på fremmede som inviterer deg hjem. Sovemidler i drinker slår deg effektivt ut i løpet av ti minutter, hvis du har havnet i dårlig selskap.

9. Buss-bløffen. Vær forsiktig med å kjøre nattbusser i Thailand, av to grunner. Den første er at Thailand er et av de landene i verden som er mest utsatt for trafikkulykker. Påfallende mange av dem skjer om natten. Det er ikke gatelys lys langs mange av veiene, og det viser seg at mange bussjåfører sovner bak rattet. Den andre grunnen er at mange passasjerer blir rundstjålet mens de sover, og mange opplever at bagasje er borte når de kommer fram.

10.  Jernbane-bløffen. Kjøp togbilletter på autoriserte steder. Hvis du spør etter billettluka kan det hende at du blir lurt, ved at noen da forteller deg at toget dessverre er fullt, men at vedkommende likevel kan hjelpe deg – da gjerne ved å geleide deg til en taxi eller en minibuss til det mangedobbelte av prisen.

4 kommentarer om “Ti vanlige måter å bli lurt i Thailand

 1. Først er det bare å si at Thailand er et av de turistlandene hvor du kan føle deg tryggest. I 2013 besøkte 26 000 000 turister landet uten de store overskriftene. De advarslene som kommer frem i denne artikkelen om Thailand, er på linje med å advare Svensker om å gå alene i Skippergata i Oslo på en lørdags natt typisk kledd som om du har penger i lomma eller med miniskjørt. Verden er altså slik at du møter det du oppsøker hvor enn du reiser i verden.

  Så er det bare å legge til at alle disse punktene finner du i de fleste turistland. Jeg kan nevne, bulgaria, tyrkia, tunis og marokko for å nevne noen. Du finner masse videoer av scam på youtube. https://www.scamwarners.com/forum/viewtopic.php?f=13&t=54644

  http://www.worldnomads.com/travel-safety/Tunisia/87217/Tunisia-Crime-and-Scams

  Her er beste tripadvisor om et av verdens mest besøkte land Thailand. http://www.worldnomads.com/travel-safety/Tunisia/87217/Tunisia-Crime-and-Scams

  Selv har jeg ingen problemer med å ta Taxi/tuk tuk noen plasser i Thailand. Takstameteret i en taxi i Thailand går ekstremt sakte og det er veldig billig sett med norske øyne. Om du skulle være så uheldig å bli geleidet til en forretning du ikke ønsker å handle, ta det helt med ro, det er ikke farlig. Du sier det som er riktig å si og reiser videre i en annen taxi til destinasjonen.
  Her er en link til en annen «scam warner» om taxi i Bangkok… https://www.youtube.com/watch?v=oUb2qWDANRA så kan en tenke seg hvilke kunder Thaier ofte kan møte på i sitt hjemland (som nevnt 26 millioner i 2013) i butikken, på stranden, i restauranten i taxi osv. Årvåkne kunder som gjerne vil reise til Thailand for å fange scammere på «fersken» i stedet for å ha et positivt sinn og nyte ferien…

  For øvrig så finnes alle disse «tipsene» massevis av på youtube og igjen, det er ingen grunn til å være mer årvåken i Thailand enn i andre land. Eneste 3 tipsene jeg anbefaler kverulanter som reiser til Thailand, 1. ikke offentlig ydmyke en thai 2. ikke start en slosskamp med en thai, det kommer raskt til andre som sørger for at du får bank. 3 Som i andre land kan du bli lurt i Thailand, risikoen er som alltid størst på de mer tvilsomme turiststedene, diskuter derfor aldri pris i ettertid. Sunn fornuft, rett og slett.

  Forøvrig er jeg møkk lei av folk som absolutt skal spesifisere småtteri de selv har blitt utsatt for, som om det skulle være det normale. Jeg refererer da til blogger i dette tilfellet som «aldri» mer tar taxi i bangkok.

  Ha en riktig fin ferie i Thailand.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s