Travel

Advarsel for turister: Elefantokser i brunst dreper i Thailand

IMG_3686

I løpet av de siste tre dagene er to elefantpassere blitt drept fordi de forsøker å få turister til å ri på mannlige elefanter i brunst. Nå kreves forbud mot denne virksomheten som er livsfarlig for både elefantpassere og turister.

Søndag ble en 60 år gammel elefantpasser drept av en 18-årig elefantokse i brunst i nordlige Phuket. Elefanten var på tur i jungelen med en russisk kvinne og hennes unge datter på ryggen da den brått gikk berserk og trampet passeren sin til døde. I dag, tirsdag, ble en elefantpasser trampet til døde i en såkalt elefant-camp i særlige Phuket. Det skjedde rett før elefanten skulle gå tur med turister på ryggen.

I mellomtiden er et godt råd til alle turister som ønsker seg en tur på elefantryggen: Sjekk at det faktisk er hun-elefanter som benyttes. Styr unna alle han-elefanter, uansett!

Begge elefantene var i brunst. Normalt brukes ikke mannlige elefanter til turistoppdrag, men økonomi er hovedårsaken til at noen elefanteiere likevel forsøker. Nå er det flere i Thailand som krever forbud mot å bruke elefantokser i turisistindustrien.

2005-tusker-musth-cropTurister er ofte ikke klar over det, men alle thailendere vet at mannlige elefanter er livsfarlige når de er i brunst. Han-elefantens brunst kalles for must, og i denne perioden forandrer elefanten fullstendig karakter. Det skyldes at brunsten er en smertefull tilstand med kraftig hormonell ubalanse. Testosteron-innholdet i kroppen øker med opptil 60 prosent, og det er ikke uvanlig at det oppstår en kraftig betennelse i kjøttet der støttennene er festet. Brunsten er dessuten synlig ved at det renner en illeluktende, brun væske fra kjertler ved elefantens tinning (bildet). Tilsynelatende gal av hormonell ubalanse og smerte er det ikke uvanlig at elefanter i brunst dreper det som står i dens vei, også egne unger. Det gjør at thailandske elefanteiere isolerer slike elefanter fullstendig i opptil en måned mens brunsten varer. Samtidig gir ofte veterinærer store doser med smertestillende medisiner.

I India er det vanlig å spenne fast elefanter i brunst, gjerne mellom to trær. Den tjores fast, og gis verken vått eller tørt. Slik kan den stå i en uke. I Thailand betraktes dette som dyreplageri, men faktum er at brunsttiden varer bare en ukes tid når elefanten gjennomgår denne «behandlingen», mens den altså varer en måneds tid i Thailand. Hva som er verst eller best for elefanten selv, kan derfor diskuteres.

Brunst-tiden oppstår om vinteren, altså på samme tid som høysesongen for turistnæringen. Alle thailendere vet det er både farlig og uansvarlig å bruke mannlige elefanter i turistnæringen, i alle fall i vinterhalvåret, men noen gjør det likevel av økonomiske årsaker. Mange krever nå et forbud mot dette, og i mellomtiden er et godt råd til alle turister som ønsker seg en tur på elefantryggen: Sjekk at det faktisk er hun-elefanter som benyttes. Styr unna alle han-elefanter, uansett!

Kategorier:Travel

Merket som:, , , ,

1 svar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s