Bangkok

Thaijito og Tom yum martini

Shaken, not stirred? Thailandske restauranter kan du finne selv på mindre norske steder i disse dager, og takk for det. Eksklusive thailandske cocktails, derimot, er ikke lett å oppdrive. Derfor var overraskelsen stor da jeg fikk smake både en klassisk thaijito og den svært særegne tom yum martini på thai-restauranten Soi Saam i Drammen.

En thaijito er en thailandsk variant av den langt mer kjente motedrinken mojito. Sistnevnte består av lys rom, limejuice, soda, mynte, sukker og en limeskive, samt knust is.

Det sies at thaijito ble skapt i den baren til det fem-stjerners Bangkok-hotellet Pensinsula, majestetisk beliggende ved Chao Praya.

Personlig setter jeg større pris på en thaijito, for selv om den ligner, mangler den en litt bitter ettersmak som gjerne henger igjen når du nipper til en mojito. Dessuten er thaijitoen like frisk, og er derfor i ferd med å bli en populær drink på eksempelvis den amerikanske vestkysten. I Las Vegas skal også thaijitos har blitt populær som en slags mojito for viderekomne.

FullSizeRenderDet sies at thaijito ble skapt i den baren til det fem-stjerners Bangkok-hotellet Pensinsula, majestetisk beliggende ved Chao Praya. Noen hevder at du får drinkenenda friskere og bedre i den ikke mindre legendariske Bamboo bar på sagnomsuste The Oriental Hotel ikke langt unna (gjenåpner 1. desember etter restaurering). I mitt hjemlige Hua Hin får du den også på de store hotellene, men den er sjelden i de vanlige gatebarene.

En thaijito består av (1 drink) 2 teskjeer brunt sukker, 1 stilk lemongrass der bare kjernen brukes, en halv limefrukt som deles i to, litt ingefær (av ingefærrot), 4 cl thai whisky eller scotch eller bourbon. Noen foretrekker rum. Fyll opp med iskald soda. Shakes godt. Pyntes med en bit sukkerrør og lemon grass.

Tom yum er en personlig favoritt-suppe og en slags thailandsk nasjonalrett. Den smaker både sterkt, salt og surt samtidig, Noen velger den så hot at den svir på leppene. Andre reduserer på mengden av chili. I Tom yum (mange har sikkert smakt tom yum gung, dvs med reker) bruker en fiskesaus for å lage en god, men det er urter og diverse andre ingredienser som lager den særegne smaken: blant andre kafferlime, sitrongress, lime, koriander og chili. Dermed kan også en utmerket suppe bli til en meget spesiell og særegen drink som merkelig nok smaker fantastisk godt. Bildet til høyre er av en Tom yum martini på Soi Saam i Drammen, legg merke til chilien som balanserer på et kaffirblad.

Denne thailandske kokken viser deg hvordan det gjøres.

Det merkelige er, altså, at disse to drinkene, som jeg forbinder med tropiske, heter netter, nå kan nytes i en liten restaurant nederst i Konnerudgata i Drammen, Soi Saam. Der kan savnet etter thailandske fløyelsnetter dempes med god thailandsk mat – og drikke.

1 svar »

  1. Good job 😊 ThankYou for informational stuff. If I marry Thai er det jeg har før ekteskap mitt. I Norge som Thailand??? På forhånd takk. Mvh Jan

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s