Bangkok

Så mye koster det å bo i Thailand

20130517-141954.jpg

Vurdert å flytte til et annet land for noen måneder, et år eller kanskje for alltid? Da kan Thailand være svaret.
I en årlig undersøkelse om hvor emigranter trives best, toppet Thailand i 2012, og i fjor ble Smilets land såvidt forbigått av Singapore. Mange grunner, derfor, til å bo i Smilets land noen måneder. Men hva koster det?
I undersøkelsen som er foretatt av den Jersey-baserte banken HSBC, oppgir hele 85 prosent av de spurte at de bedret livskvalitet etter å ha flyttet til Thailand. Blant de kvalitetene som oppgis, er klima, natur og prisnivå. Undersøkelsen kan du lese mer om her. Ikke til å undres over, derfor, at mange nordmenn tilbringer deler av året i Thailand, og at rundt tusen nordmenn har emigrert permanent. Men hva koster det å bo i Thailand?
Det såkalte Brochmann-utvalget som leverte sin innstilling til Regjeringen i 2011, innstillingen kan du lese her, fastslo at levekostnadene i Thailand var bare 31 prosent av Norges. Men utvalgets beregning inneholder en kortslutning: Den forutsetter at du adopterer thailendernes måte å leve på, og det gjør jo de færreste nordmenn. Vi tar med oss vårt nordiske forbruksmønster, og dessuten har vi behov for litt vestlig mat og importerte varer. Derfor blir det feil å dele levekostnadene på tre, men likevel er det billig. Her er en kort oversikt etter å ha snakket med flere vestlige såkalte expats, altså de som bor i Thailand enten fast eller over lenger tid. I denne oversikten tar vi utgangspunkt i Bangkok-priser som også tilsvarer noen lunde prisene i Hua Hin/Cha-am, Pattaya, og øyene i Thailand-bukta (Koh Samui, Koh Tao og Koh Phangan). I Phuket, derimot, kan du legge på 20 prosent, mens i Chiang Mai kan du trekke fra ca 20 prosent.

Boutgifter: Her er det to markeder, det som er beregnet på utlendinger (farangs) og det som er beregnet på thaier. Det lønner seg ikke å leie fra Norge. Bo heller på hotell de første dagene, oppsøk et seriøst utleiebyrå og lei en leilighet eller hus som i utgangspunktet er beregnet for thai-markedet. Det sparer du mye på, og du får en flott bolig med aircon i alle rom for ca 10.000 baht (2000 NKr) per måned.

Strøm og vann: Strøm kan fort bli dyrt i Thailand. Forsiktig strømbruk per person koster ca 1000 baht (200 kr) per person per måned, men det er ikke uvablig med opptil 1000 kroner i måneden hvis det er en stor husholdning med 3-4 personer, aircon er på om natten i 2-3 soverom og folk dusjer hyppig. Vann er billig og koster normalt ikke mer enn ca en hundrelapp i måneden. Men vi tar litt i for å være på den sikre siden, og sier 300 kroner.

Transport: I Bangkok trenger du ikke eget transportmiddel. Kjører du kollektivt, greier du deg med ca 1000 baht (200 kroner) i måneden. Utenfor Bangkok opplever du fort at alle thaier har en scooter. En ny scooter koster 7000-10.000 kroner (35.000-50.000 baht, en pent brukt kanskje det halve). Langtidsleie kan du få ned til ca 500 kroner i måneden, altså 3500 baht. Hvis du langtidsleier en moped og kjører tuk-tuk eller taxi en gang i blant, så kan en grovt regne med at transport koster ca 5000 baht eller 1000 kroner måneden.

Mat/drikke. Dette kan fort bli den største utgiftsposten. Thaier spiser svært rimelig, gjerne en nudelprosjon til frokost, en middag fra en fortausrestaurant og en ris med noe ekstra til kvelds. Det koster kanskje 20-30 kroner. Vi vestlige, derimot, har et helt annet forbruk, også fordi vi setter pris på gode thailandske restauranter med ganske stive priser, kanskje en flaske vin til kvelds som koster omtrent det samme som i Norge, og så handler vi vestlige matvarer på supern, som brød, kjøttpålegg, bacon, ost osv.Regn med ca 2000 kroner per person, altså ca 10.000 baht til mat og drikke.

Medier. Internett og kabel-TV er kjekt å ha, og koster ca 500 kroner i måneden, tilsammen.

Ekstra: Det er sosialt å bo i Thailand, og det kommer alltid invitasjoner til parties, turer eller ulike kulturaktiviteter. Ta høyde for en tusenlapp eller mer til denne typen akviteter.

Sum. Når vi legger sammen dette, og tar utgangspunkt i leiepriser hele veien, ser vi at du kommer langt med 7000-8000 kroner i måneden. Hvis dere er to, snakker vi likevel ikke om mer penger enn du får for å leie ut huset hjemme. Noe å tenke på, kanskje?

3 svar »

  1. Ser greit ut dette. Tror heller ikke Brochmann-utvalget tok høyde for helseutgifter, og skoleutgifter for de som har familie. Vesentlig sum for mange. Synes generellt at det har blitt mye dyrerre å bo her.

    Liker

  2. Brochmasnn-utvalget synes kanskje det ikke er viktig aa verken ha helseforsikring eller ryddige budsjetter hvor man ogsaa legger inn utgifter til visumutgifter?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s