Myanmar

623 dødsdømte og et tvilsomt dobbeltdrap i Thailand

Burmese murder suspects, Thailand

To burmesiske fremmedarbeidere (bildet over) som er siktet for dobbeltdrap på Koh Tao, har trukket tilståelsene tilbake. De hevder at tilståelsene ble avgitt under mishandling. Nå rettes søkelyset mot det thailandske rettssystemet og de 623 dødsdømte i thailandske fengsler.

Dobbeltdrapet på Koh Tao 15. september kom på verst mulige tidspunkt for Thailand. To britiske backpackere, David Miller (24) og Hannah Witheridge (23) ble funnet ille tilredt på stranden utenfor en leid bungalow på ferieparadiset Koh Tao. De var blitt drept ved flere knivstikk, og Hannah var i tillegg voldtatt. Etter måneder med sviktende turistinntekter og interne uroligheter i Thailand, var det avgjørende for politiet å få til en rask oppklaring, bare uker før turistsesongen startet.

Etterforskningen ble i stedet en merkelig seanse. Til å begynne søkte politiet etter en eller flere i britenes reiseselskap som mulige drapsmenn. Dette var trolig bare en gjetning, for det var ingen ting i saken forøvrig som pekte mot en eller flere britiske gjerningsmenn. Da dette sporet ble lagt vekk, begynte man å lete blant burmesiske gjestearbeidere som det er mange av på thailandsk jord, og mange av dem oppholder seg i Thailand uten lovlig opphold.Hannah Witheridge funeral

Mens jakten på mulige burmesiske gjerningsmenn pågikk, offentliggjorde Thailandsk politi en rekke bilder av ofrene. Disse var så groteske og unødig støtende for de pårørende at den britiske ambassadøren til Thailand, Mark Kent, etterlyste behovet for en ny etisk standard blant thailandske politimenn. På sin egen blogg tok han til orde for en en gjennomgang av politiets rutiner i slike saker. Kent, som er en anerkjent Thailand-ekspert og snakker thai flytende, er en tungvekter i det internasjonale diplomatmiljøet i Bangkok.

Hele verden trakk pusten da alle trodde saken var løst. To burmesiske fremmedarbeidere tilsto dobbeltdrapet på de britiske backpackerne. Samtidig var det noe ved denne saken som fikk mange til å stusse. Å finne to fattige burmesere var kanskje litt for beleilig, særlig etter at politiet hadde fått massiv kritikk for en etterforskning som tilsynelatende var mer basert på hypoteser enn resultater av reell etterforskning. For å få en rask avslutning på slike spekulasjoner, hevdet politiet at det var DNA-bevis som felte gjerningsmennene.

Sist noen ble henrettet i Thailand var 24. august 2009 da to thailandske menn mottok giftsprøyte i Bang Khwang-fengselet nord for Bangkok.

Sist uke ble det hevdet at de to som angivelig hadde tilstått dobbeltdrapene, de 21 år gamle burmeserne Zaw Lin and Win Zaw Htun, senere hadde trukket tilståelsen tilbake. Dette ble bekreftet torsdag av en burmesisk jurist som jobber for burmesiske myndigheter og den burmesiske ambassaden i Bangkok. I uttalelsen fra denne juristen het det at han hadde hatt samtaler med de to, og at de begge var sterkt preget av mishandling. De hadde blåmerker, sår og andre tydelige bevis på at de var blitt slått. Selv hevdet de tiltalte at de riktig nok hadde vært på stranden den aktuelle kvelden, men at de hadde sunget sanger, drukket en del, hatt det fint og ikke hadde sett eller hørt noe mistenkelig. De hevdet også at tilståelsen var blitt presset fram av fysisk mishandling og trusler om elektrosjokk.

Nå reises det også spørsmål om hvordan DNA-bevisene er innhentet og hvordan de er analysert. En ledende thailandsk rettslege har gjentatte ganger spurt om hvorfor ikke leger og DNA-eksperter ble brukt under etterforskningen. Han har så langt ikke fått svar. Det kan derfor tyde på at det er politiet som også har samlet inn DNA-bevisene og fått dem analysert.

På den annen side har Thailands statsminister garantert overfor burmesiske myndigheter at etterforskningen har ledet fram til pågripelse av gjerningsmennene, og at det ikke er tvil om deres skyld. Men internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner begynner nå for alvor å sette spørsmålstegn ved thailandsk rettssikkerhet. Dersom de to burmeserne blir dømt, blir de ganske sikkert dømt til døden.

I. september var det 572 menn og 51 kvinner som satt på «death row» i thailandske fengsler. Av disse 623 dødsdømte var 40 prosent av mennene og 82 prosent av kvinnene domfelt dor alvorlige narkotikaforbrytelser. Selv om mange dømmes til døden i Thailand, er det langt mellom henrettelsene. Sist noen ble henrettet i Thailand var 24. august 2009 da to thailandske menn mottok giftsprøyte i Bang Khwang-fengselet nord for Bangkok. De ble dømt for omfattende narkotikasmugling 29 mars 2001. Fra de ble varslet om at livet gikk mot slutten til giftsprøyta drepte dem, tok det bare 1 time

Kategorier:Myanmar, samfunn

Merket som:, ,

1 svar »

  1. Dette var noe for meg, i dag er jeg pensjonist bor alene, ønsker å være i Thailand det meste av året, så lenge det er kald i Norge, Kommer fra en by som heter Tromsø, og her er det så å si kaldt hele året, og det er jeg lei av derfor ønsker jeg å være i varmen for det meste, Men jeg må bo i nerheten det det er leger, siden j3eg bruker meddesiner som blofortynnelse maravan så må jeg 1 gang i mnd gå til lege å få kontroll på vor mye jeg skal bruke vær uke-mnd.
    Ønsker å bo rimelig inn til kr 2-3 tusen i mnd, med støm, ønsker et svar til bake

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s