Bangkok

Enorme køer når Telenor skriver historie i Myanmar i dag

telenor

Fra og med i dag gjør norske Telenor det mulig for vanlige burmesere å eie og bruke en mobiltelefon. En stor dag for både Myanmar og Telenor, sier Telenors Sigve Brekke (bildet under) som til daglig leder Telenors Asia-operasjoner fra Bangkok.

Det var køer så langt øyet kunne se da Telenor åpnet for salg av sim-kort i den burmesiske byen Mandalay i dag (bildet over). Det er ikke til å undres over. En mobiltelefon er ikke lenger bare kjekt å ha, det er et symbol på frihet, åpenhet, demokrati og tilgjengelighet. Telefonen er dessuten blitt det pc-en var for noen få år tilbake, et redskap som kan brukes til alt fra å kommunisere med andre til å delta på sosiale medier, se TV og betale regninger.sigve brekke

Da generalene styrte Myanmar (Burma) til så sent som i 2012, kostet et sim-kort til mobiltelefon fra 1200 kroner og oppover. Enkelte steder kostet sim-kort så mye som 1500 US dollar. I dag kan du kjøpe sim-kort i en butikk i Mandalay for vel ti kroner. Fra å være et luksusredakskap for nen få privilegerte burmesere, er fra og med i dag mobiltelefon praktisk talt allemannseiere.

Det er en stor dag for Telenor og for befolkningen i Myanmar

Skjønt – det er begrensninger. Telenor er ikke det første selskapet som selger rimelige sim-kort. Qatar-baserte Ooredoo solgte de første rimelige sim-kort i august. Telenor og Ooredoo vil således konkurrere om kundene heretter. Dessuten er det foreløpig store geografiske begrensninger. Telenor starter forsiktig med Mandaylay, men vil de nærmeste ukene og månedene åpne butikker i en lang rekke burmesiske byer.

Dette byr på store infrastrukturelle utfordringer. En antar at under én prosent av Myanmars befolkning på rundt 50 millioner mennesker har tilgang til Internett.

Telenors Asia-sjef Sigve Brekke opplever ikke bare utfordringer i Myanmar, men også sitt «hjemland» Thailand der han nå er hands-on på utviklingen av det Telenor-eide selskapet dtac. Brekke var toppsjef for dtac på begynnelsen av 2000-tallet, og har nå overtatt styringen dtac i forbindelse med en storstilt satsing de neste månedene. For å styrke posisjonen i det thailandks telecom-markedet investerer dtac omlag to milliarder kroner i 6500 nye 3G basestasjoner over hele Thailand. Mer om dette kan leses i denne artikkelen i Bangkok Post.

Sigve Brekke er blitt en av de mest profilerte utenlandske forretningsmennene i Thailand, både med bakgrunn io dtacs enorme suksess i Thailand, men selvsagt også Telenors massive satsing i å bygge Myanmar. I dag er det imidlertid  Myanmar som gjelder. En opprømt Brekke sender følgende twittermeldingen til denne bloggen, med et spørsmål fra undetgende om hav han ønsker å formidle om det som skjer i Mandalay akkurat nå, «Hei Odd. Jeg vil si: Det er en stor dag for befolkningen i Myanmar og for Telenor. Veien videre blir både spennende og utfordrende.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s