Hua Hin

Trygt å kjøpe bolig i Thailand, men vær likevel obs

Denne bloggen har de siste ukene fått en rekke forespørsler fra nordmenn som eier eller planlegger å kjøpe feriebolig i Thailand. Er det trygt? Leasing eller selveier? Leilighet eller enebolig? Mitt svar er: Ja, det er like trygt å kjøpe feriebolig i Thailand som i mange andre land.

Likevel er dette et svar som baserer seg på noen overordnede forutsetninger, og ingen sitter egentlig med fasiten. Sagt på en annen måte forstår jeg veldig godt at spørsmålet stilles, og jeg har selv de siste årene noen ganger vært i tvil om det var smart å investere i feriebolig i familiens kjære Hua Hin.

Første gangen jeg for alvor satte kaffen i halsen var i juni 2012 da ombudsmannen i Phuket foreslo å oppheve alle aksjeselskap som eide boliger. Denne «company-modellen» har vært i bruk siden 1970-tallet for å omgå det faktum at utlendinger ikke kan eie land i Thailand. For å omgå dette dannes det et aksjeselskap der noen thailendere sitter med aksjemajoriteten, mens huseierne har styreformannen og styringsretten i selskapet. Eiendommens drift er selve formålet med selskapet, og slik kan eksempelvis en norsk familie eie en bolig i Thailand. Det eneste som kreves er at en må betale noen kroner til et regnskapskontor som fører et mer eller mindre fiktivt regnskap for boligen, avholder generalforsamling, sender inn regnskapene til thailandske myndigheter og sørger for at eiendomsskatt betales.

Dette var en helt vanlig fremgangsmåte i Thailand for å eie fritidsboliger helt fram til 1999 da en ny forretningslov ble vedtatt. Der heter det at denne typen stråmenn i aksjeselskap er ulovlig. Det holder med andre ord ikke å føre opp reelle thailandske personeri selskapet, de må være reelle aksjeeiere. I praksis betyr dette at de må kunne vise til innbetalt aksjekapital hvis dette kreves. Senere har det skjedd ytterligere innskjerping av denne fremgangsmåten.

Grunnen til at mange likevel har valgt denne eierformen, er at alternativet for mange har vært leasing (bygsling). Også dette er en kontroversiell eierform fordi thailandsk lovverk ikke beskytter leaseren i mer enn 30 år. I Norge er det vanlig at man bygsler for 30+30+30 år, men i Thailand er ikke slike avtaler juridisk bindende. En grunneier kan med andre ord kreve eiendommen tilbake etter 30 år. Det betyr at hvis du kjøper når du er 50, kona er 40 og barna er 20 og 10, så risikerer du å miste alt når du selv er 80, kona 70 og barna 50 og 40.

I valget mellom to onder har derfor company-modellen vært populær blant de vel 4000 nordmennene som allerede har kjøpt bolig i Thailand. Da ombudsmannen i Phuket gjorde oppgjør mot denne modellen i 2012, var årsaken todelt. Dette var da Thailand ennå var et slags demokrati, og ombudsmennene i den thailandske forvaltningen har en rolle der de både skal være talsmenn for den thailandske grasrota, og de har dessuten, merkelig nok, hatt makt til å fremme forslag for nasjonalforsamlingen. Ombudsmannen fremmet forslaget av to årsaker. For det første var han lei av et system der thaier ble brukt som stråmenn av rike utlendinger. Han mislikte at lovverket konsekvent ble uthulet. Dernest så han at disse ulike selskapene kunne benyttes til langt mer enn å eie boliger. De var også skalkeskjul for diverse økonomisk kriminalitet.

Årsaken til at dette oppgjøret kommer nå, handler ikke bare om generalenes behov for å vise handlekraft. Det handler også om at Thailand innen utgangen av 2015 skal signere en ny frihandelsavtale med Asean-landene.

Forslaget fra ombudsmannen ble øyeblikkelig skutt ned av myndighetene og aldri fremmet til votering. Årsaken var blant annet at alle de som har kjøpt boliger på denne måten, er jo ikke kriminelle. Det er helt vanlige folk som gjennom et langt liv har spart til feriebolig under palmene, og har handlet etter råd fra betrodde thailandske advokater og revisorer. Å kaste disse ut fra hus og hjem, eller enda verre i fengsel, ville ikke bare være et brutalt overgrep, men i tillegg føre til tillitskrise for hele turistnæringen og betydelige diplomatiske forviklinger. Selv ambassader i Bangkok drives etter en den kontroversielle company-modellen.

I august i år blusset debatten opp igjen, denne gangen fordi det ble holdt et møte i Pattaya der statusen for såkalte shareholder nominees (stråmenn) ble diskutert. Det var denne reportasjen i thailandske medier som forårsaket frykt fra blant andre norske eiendomsbesittere. Denne frykten var ubegrunnet fordi oppfølgningene av denne reportasjen, eksempelvis denne, forteller at det var ikke passive thailandske stråmenn som var agendaen for dette møtet, men heller det motsatte, altså utlendinger som bruker stråmenn aktivt til å handle på deres vegne. Dette gjelder særlig industrier som er sterkt nasjonalisert i Thailand, som gruvevirksomhet, sukkerproduksjon og ulike former for bygningsviirksomhet. Men enda viktigere: Det gjelder særlig tjenester som er knyttet til turistindustrien, restauranter og barer som drives fra utlandet gjennom thailandske stråmenn. I slike tilfeller blir gjerne thailandske personer utnyttet av økonomisk kriminelle.

Årsaken til at dette oppgjøret kommer nå, handler ikke bare om generalenes behov for å vise handlekraft. Det handler også om at Thailand innen utgangen av 2015 skal signere en ny frihandelsavtale med Asean-landene. Før det må thailandsk regelverk være i samsvar med nabolandenes, og aksjeloven må overholdes. Derfor er ikke siste ord sagt i denne saken, men det er utenkelig at eiere av ferieboliger skal straffes eller sendes ut av landet. En avtale med Asean er en trygghet for norske eiendomsbesittere i Thailand, ikke det motsatte. Men endringer kommer nok likevel. Det har vært antydet at leasingavtaler skal forlenges til inntil 90 år, som er vanlig i andre land, og company-modellen for eiendomsbesitternes vedkommende gjøres om til leasingavtaler med staten. Men dette er ennå bare spekulasjoner.

Konklusjon: Er det trygt å kjøpe feriebolig i Thailand? Det er ikke mer utrygt enn i andre land nordmenn investerer, men sørg for å handle gjennom erfarne meglere og advokater som er vant til å handle internasjonalt – og vil du være heølt trygg: Kjøp en selveierleilighet (condo) i et bofelleskap med majoritet av thaier.

20130517-141954.jpg

 

Kategorier:Hua Hin, Travel

Merket som:, ,

1 svar »

  1. Har lest litt på bloggen din, og det ser ut til at du har god innsikt i det å være utlending i Thailand. 🙂 Lurer derfor på om du kan gi meg noen tips vedr. kjøp av bolig eller leilighet.
    Vi vurderer å kjøpe bolig (leilighet kan være et alternativ) i Hua Hin eller Koh Samui. Er det noen boligprosjekter/eiendomsmeglere du kan anbefale der det er trygt å gjøre et kjøp? Er også usikker på hva som er «riktig» pris. Hva bør en forholdsvis ny bolig med 2-3 soverom og et lite svømmebasseng ligge på i pris?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s