samfunn

Vil prøve å få foreldrerett til bortførte barn

Den ettersøkte thailandske kvinnen Onwarat Gamlem vil prøve å få foreldreretten til de to britiske jentene hun har kidnappet, samtidig som hennes norske ektemann Tor-Eivind Gamlem trolig får fritt leide ut av Thailand.

Den dramatiske bortføringssaken går mot et nytt klimaks. I løpet av kort tid, det vil si timer, kanskje få dager, vil den ettersøkte Onwarat Gamlem melde seg for thailandsk politi, samtidig som hun sammen med sin advokat vil begjære gjenopptakelse av en barnefordelingssak som hun tapte. Etter skilsmissen med britiske Robert Day ga thailandsk rett foreldreretten til engelskmannen. Etter det skiftet de to jentene til engelskklingende navn, og er nå britiske statsborgere. De går på engelsk skole, snakker engelsk og er blitt engelske.

Norske Tor-Eivind Gamlem er verken ettersøkt av norsk eller thailandsk politi. Han er ikke mistenkt eller siktet for noe kriminelt.

I slutten av mai gjorde imidlertid deres far Robert Day sin livs tabbe. Han tok med seg barna til Thailand slik at de kunne stifte nærmere bekjentskap meg kulturelle og familiære røtter. Snill som han er lot han sin fraskilte kone treffe barna og tilbringe noen timer med dem. Om ettermiddagen 2. juni benyttet hun sjansen til å bortføre barna fra Pattaya. Kidnappingen var åpenbart planlagt fordi da en fortvilt far kom til hennes adresse senere samme ettermiddag, var huset tømt for eiendeler.

Siden 2. juni har livet vært et mareritt for Robert Day. han orker ikke å reise tilbake til England, og har måttet si fra seg jobben. Det er hans pensjonerte foreldre, begge i 70-årene, som gir ham penger slik at han kan oppholde seg i Thailand og lete etter døtrene sine. Pengene går også til advokater som hjelper Day, og de har utlovet en dusør på 100.000 baht (ca 20.000 kroner) til den som kommer med opplysninger som fører til at de britiske jentene blir funnet.

Forfatteren av denne bloggen har i løpet av ettermiddagen både vært i kontakt med Gamlems norske familie, britiske Robert Day, thailandsk politi og norsk politi. Ettersom det har fremkommet ulike opplysninger på sosiale medier, er det greit å vite følgende: Norske Tor-Eivind Gamlem er verken ettersøkt av norsk eller thailandsk politi. Han er ikke mistenkt eller siktet for noe kriminelt. Hans status er som før: Thailandsk politi ønsker å komme i kontakt med ham som et vitne i saken fordi politiet mener han sitter på avgjørende opplysninger om hvor etterlyste Onwarat Gamlem befinner seg. Gamlems status vil imidlertid snart endre seg dersom han ikke melder seg for politiet. Han risikerer å bli siktet for medvirkning dersom han ikke raskt melder seg.

Briten Robert Day har i løpet av de siste dagene fått betydelig støtte, både fra egen advokat og den britiske ambassaden. Senest i dag har det vært et møte der britene har gjort det klart overfor thailandske myndigheter at situasjonen er utålelig for de britiske jentene, og at en forutsetter at thailandsk politi gjør sitt ytterste for å finne dem. Den forsikringen er gitt. Tonen på møtet var god, og det er vanskelig å forstå at Onwarat Gamlem kan komme noen vei med sitt ønske om å få gjenopptatt barnefordelingssaken. På bildet nedenunder er britiske Robert Day avbildet til venstre, og i midten (mannen med slips) står representanten for de britiske myndighetene.

Nederst bilde av ettersøkte Onwarat Gamlem og hennes norske ektemann Tor-Eivind Gamlem, og aller nederst de ettersøkte jentene Annie og Aleena Day som er seks og elleve år gamle.

I dag har Gamlems lokalavis Sunnmørsposten fulgt opp saken. Her er den omtalen.

 

robbo robbot

 

 

Robert day (til venstre) i samtale med thailandske myndigheter. I midten en representant for den britiske ambassaden.

 

robby 2

 

thailandske jenter

Over Onwarat og Tor-Eyvind Gamlem. Nederst de bortførte, britiske jentene Annie og Aleena,

 

 

 

 

Kategorier:samfunn, Travel

Merket som:, ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s