Hua Hin

Må bære pass hele døgnet og backpackerne sliter

Fra dags dato er det påbudt å bære originalt pass i Hua Hin i Thailand.  I tillegg er det krav om at politiet til enhver tid skal vite hvor du oppholder deg.

Dermed frykter Thailand-venner at det landets myndigheter varsler krig mot backpackerne, de unge lofferne av noen ryggsekkturister som har vært en del av Thailands identitet helt siden Vietnam-krigen. Men foreløpig gjelder bare loven i Hua Hin.

I går og i dag har det kokt på sosiale medier og internasjonale nettsteder etter at det ble kjent at Thailands immigrasjonsmyndigheter har trukket fram en sovende lov fra 1970-tallet som gjør myndighetene rett til å vite til enhver tid hvor du oppholder deg. Nå kreves det også at du hvor som helst og når som helst skal kunne fremvise originalt pass. Godkjent kopi av passet holder ikke.

Det var det kjente engelskspråklige nettstedet ThaiVisa som først meldte om nyheten. Nettstedet var til og med tilstede da de nye instruksene ble sanskjonert på immigrasjonskontoret i Hua Hin. Thaivisas omtale av dette kan du lese her.

I følge dette nettstedet skal loven først innskjerpes i Hua Hin, men blir etter hvert gyldig i hele landet. I går hevdet myndighetene at en kunne bruke ulike typer ID. I dag er dette innskjerpet til bare å gjelde originalt pass.

Når det gjelder krav om å ha med ID eller pass til enhver tid, vil ikke det være noe stort problem for noen – enten du er på kjøpesenter, bar, golfbanen eller stranda. Det er den øvrige innskjerpelsen av regelverket det har oppstått mest diskusjon om.

I følge den sovende loven fra 1979 heter det nemlig at dersom en turist eller expat (utlending som bor fast eller midlertidig i landet) skifter adresse i Thailand, skal immigrasjonsmyndighetene bli varslet om dette innen 24 timer. Og, dersom du skifter adresse til en annen provins (fylke) og oppholder deg der i mer enn 24 timer, skal immigrasjonsmyndighetene ha beskjed innen et døgn fra du er ankommet den nye adressen.

For de aller fleste turister høres dette mye verre ut enn det er. Slike skjemaer blir allerede utfylt i stor stil, de fleste uten at du vet om det. Det første skjemaer fyller du ut på flyet på vei til Thailand. Du får ikke lov til å passere passkontrollen uten å ha oppgitt adresse i Thailand. Hver gang du skifter hotell i Thailand, blir du bedt om å fremvise pass. Dette passet brukes til å fylle ut et skjema som til enhver tid dokumenterer hvor du er.

I dag skjer denne utfyllingen på nett, og således vet immigrasjonsmynghetene hvor du befinner deg – om du eksempelvis reiser på en ukes hotellopphold i Bangkok. For turister som leier seg inn på hotell, betyr innskjerpoingen ingen ting. For dem som forskjellige leiligheter, er det imidlertid en større jobb. Da står du ansvarlig for å fylle ut skjemaene selv.

Men for de som forflytter seg mye i Thailand uten å bo på seriøse hoteller, oppstår en stor utfordring med loven som nå skal håndheves hardere. De må til enhver tid ha en dialog med immigrasjonsmyndighetene, og de må til enhver tid ha en gyldig, etterprøvbar adresse. I praksis vil dette være så tungvint at ryggsekkturister trolig vil finne seg andre land å feriere i. Derfor er det mange som nå spekulerer i om thailandske myndigheter faktisk ønsker å avvikle hele ryggsekkturismen. I mellomtiden presenteres nedenfor en trailer til den ultimate backpacker-filmer «The  Beach», og under der et bilde fra Ko Tao, backpackernes paradis.

IMG_0493

12 svar »

 1. selvfølgelig vil Thaierne gerne have turister, men ikke dem på rygsække for de har som regel ikke så mange penge som de rige turister på 50 år og opefter….alting skal besværliggøres så turisterne kan finde andre lande at rejse til så det er vel det de ønsker inderst inde…at det så får konsekenser for den almindelige Thaier som skal tjene til livets ophold det ser Myndighederne stort på…jeg føler lige nu en ambivalent føelse for der er gjort meget godt indtil nu men føler at nu knækker filmen for Thaierne….synd synd.

  Liker

 2. Hei! Takk for din informasjonsrike blogg. Er forundret til det nye regelverket myndighetene legger opp til vedr dokumentasjonplikt for turismen , dette vil føre til betydelig reduksjon av muligheten til forflytte seg i Thailand både når det gjelder korte og lengre perioder.

  Liker

  • Selv takk for hyggelige ord om bloggen. Jeg er også svært overrasket over innskjerpelsen, og jeg liker dem ikke. Jeg håper og tror thailenderne selv kommer til at de er vanskelige å håndheve, og at loven fra 1979 igjen blir sovende…

   Liker

 3. Tror nok ikke det blir så mange turister i Thailand i årene som kommer med disse reglene.Ingen gidder bruke tid på sånt tøys.Enklere og si at vi ikke vil ha turister her mer.

  Liker

 4. Så er gyldigt ID kort lige lavet om så det kun er ens orginalpas som er gyldig ID her i Thailand…så uanset hvor du bevæger dig hen så skal passet medtages så politiet kan tjekke dig for overstay eller andet krimminelt…..god tur til Thailand folkens….land hvor enormt mange pas forsvinder i forvejen…nu er banen fri så de kriminelle Thaier kan stjæle vores pas….dygtigt gjort Thailand….

  Liker

 5. Så det blir slik at alle turister må ha passet på seg hver dag, slik at det blir lett for gangstere å stjele det, til masse problemer for turistene. Lettkledd som man er blir dette lett for thai gangstere å stjele. Helt bak mål er dette. Fy fy Thailand

  Liker

 6. Hallo igjen. Odd Myklebust. Vet. Du om man kan ta med seg copi av passet fra Norge og få da det stemplet på immigration flyplassen når man kommer til Thailand. Så bruke som ID i stedet for originalen. Ellers vil det bli problemer, trur jeg.

  Liker

  • Hei Karstein. Nei dessverre. Jeg kommer til å oppdatere bloggen på dette punktet. Immigration- myndighetene i Hua Hin har gått ut i dag og presisert at du verken kan bruke kopi av pass eller førerkort. Bare originalt pass er godt nok. Kan du ikke forevise originalt pass umiddelbart, risikerer du 2000 baht i bot.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s