Travel

Thailands ambassade i Norge uttaler seg om visa-reglene

I en epost til undertegnede besvarer den thailandske ambassade i Oslo flere spørsmål om de nye visumreglene.

I svaret, som er på engelsk, fremgår det at de innskjerpelsene som nå finner sted, ikke endrer Thailands visumpolitikk overfor nordmenn. Reglene er i hovedtrekk de samme, og i utgangspunktet svært enkle: Skal du være i Thailand mindre enn 30 dager, behøver du ikke søke visum. Skal du være i Thailand mer enn 30 dager, blir du oppfordret på det sterkeste til å søke visum.

Svaret fra ambassaden lyder slik, i sin helhet:

«Dear Odd, in response to your questions, please be informed the followings:
– Rules and regulation regarding visa has not changed. Norwegian passport holders can stay in Thailand for up to 30 days without visa
– Extension and re-entry permit can still be applied through the Immigration Police in Thailand but the consideration and the outcome is at the discretion of the officers
– Recently the Immigration Police has announced that they will apply strict enforcement with regards to visa- runners or people who abuse the free visa scheme for tourists for other purposes.
– The Embassy do not have information on the specific measures that the Immigration officers will impose but it is recommended that if a Norwegian citizen is planning to go to Thailand for the period of longer than 30 days, they should definitely apply for visa before they travel
– In the case that a Norwegian is required to stay in Thailand for longer than their visa, they should contact the Immigration Police
Regards,
Royal Thai Embassy»

Svaret fra ambassader er interessant ut i fra et par betraktninger. Tidligere var få dagers overstay nærmest å betrakte som en formalitet. Du ble geleidet inn på et kontor på flyplassen, betalte noen baht, og så var alt oppgjort. Om du betalte for overstay i etterkant på flyplassen eller i forkant på et immigrasjonskontor, var mer eller mindre hipp som happ.  Jeg har selv opplevd å bli fortalt ved immigrasjonskontoret i Hua Hin at dette var valgfritt, og det ene valget like bra som det andre, så lenge jeg  kunne dokumentere hjemreisedato ved flybilletter.

Nå er tonen en annen. Overstay er å å anse som et brudd på thailandsk lov, og en risikerer langvarig utestengelse fra Thailand. Dette harmonerer med dagens nyhet i Thailand, der det fremgår at myndighetene fra dags dato har innskjerpet reaksjonene for overstay. I følge Thailands immigrasjonsbyrå risikerer du å bli utvist fra Thailand selv for korte overstays.

I de nye reglene, som beskrives her, blir du utvist i inntil ett år for overstay på mer enn 90 dager, 3 år for overstay på mer enn ett år, 5 års utvising for overstay på mer enn tre år og 10 års utvisning for overstay på mer enn fem år. Men dette er vel å merke straffen hvis du selv melder fra eller du oppdages under fredelige omstendigheter. Skulle du bli pågrepet av politiet og du ikke har lovlig opphold i landet, kan du i henhold til regelverket bli straffet med inntil fem års utvisning, selv for kortere overstays.

Dette sier noe om myndigheters oppgjør med  Thailands dårlige rykte som fristed for ettersøkte kriminelle. Disse  har tidligere lett kunnet forsvinne i mengden. Fordi visa-runs har vært så vanlig har ikke thailandske myndigheter hatt oversikt over hvor mange utlendinger som har tilhold i landet, hvem de er og hvor de befinner seg..

Det andre interessante poenget i ambassadens svar, er at det enkelte immigrasjonskontor har så vide fullmakter. Det betyr trolig at det legges opp til mer individuell behandling av søknader om utvidet opphold enn det som har vært vanlig til nå. Er du turist, kan betale for deg og oppfører deg normalt, har du lite å frykte. Seiler du under falskt flagg eller er i klammeri med myndighetene, er det kort vei ut.

Den thailandske ambassedens sterke oppfordring til norske turister er det også verdt å merke seg: «It is recommended that if a Norwegian citizen is planning to go to Thailand for the period of longer than 30 days, they should definitely apply for visa before they travel»: Planlegger du å være i Thailand mer enn 30 dager, oppfordres du på det sterkeste å søke turistvisum. I stedet for å ta sjansen på å få utvidet opphold mens man er i Thailand, er det altså sterkt å anbefale at en har papirene i orden før en reiser.

Mer om praktisering av visa-reglene i denne bloggposten.

img_2569.jpg

 

Kategorier:Travel

Merket som:, ,

1 svar »

  1. Jeg prøver å finne ut hvordan man sender søknad til thai ambassade om NON imagrant visum 90 dager. Skal det være rekommandert eller som pakke. Hva er best. Rekommandert må de hente den på posten og om den da ikke blir prioritert men med pakke må de vel bare signere. Retur konvolutt frankert skal være porto 200 kr med sporing eller? Hva anbefales lurer jeg på.
    Kanskje best å dra til ambassaden å levere søknad. Er det bare en innkommende kasse Ford et eller må man eventuelt stille seg i kø?
    Lurer på dette ja.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s