Uncategorized

Phukets maktelite skjelver mens strendene ryddes

En avslørende video av thaier som graver ned søppel på idylliske Surin beach i Phuket, er bare ett eksempel på den uansvarlighet og likegyldighet som har fått bre seg i Phuket de siste årene. Det er ikke bare russisk mafia som skjelver i buksene om dagen. Det gjør også handlingslammede og korrupte lokalpolitikere og politifolk.

Denne videoen som ble lastet opp på Youtube for en måned tid siden, var en av årsakene til at militærjuntaen tok affære. Videoen viser hvordan lokale ansatte på en strandbar  på Surin kvitter seg med søppel ved å grave den ned i sanden der turister soler seg og tilbringer late feriedager:

Thailandske myndigheter bruker nå denne videoen som ble filmet av en turist i januar i år, som en av flere årsaker til at det har vært nødvendig med det som i dobbelt forstand karakteres som «the great cleanup» – den store opprenskningen i Phuket. Det handler både om å jage organisert kriminalitet fra øya, men også å rydde strendene for all virksomhet som ikke har lovlig lisens for å drive. Razziaen rammer nå noen av Phukets mest kjente strandklubber.

Det er en politistyrke på 14 spesialtrente korrupsjonsetterforskere som har gått løs på oppgaven

Nå er strendene bemerkelsesverdige tomme for strandbarer og solsenger. Noen hevder det ikke har sett slik ut siden 1960-tallet. De færrste turister og lokale Phuket-innbyggere klager, imidlertid. I lokalavisen Phuket Gazette støtter over 70 prosent av de spurte opprenskningen på strendene som i følge myndighetene nå er gitt tilbake til folket.

Det er en politistyrke på 14 spesialtrente korrupsjonsetterforskere som har gått løs på oppgaven, slik den for eksempel her er blitt beskrevet i denne omfattende reportasjen i Bangkok Post. Teamet er ledet av generalmajor Paween, en høytstående offiser som er håndplukket for oppgaven. Han har ikke bare uttalt seg nådeløst mot mafia og eiere av ulovlige strandbarer, men har også hudflettet lokale politikere og polititopper.

Han har lovet dem at deres unnfallenhet og svik mot Thailands interesser kommer til å få et alvorlig etterspill. Det er med andre ord mange politikere og polititjenestemenn som både frykter tap av jobber, men også straff.

I løpet av de tre månedene etterforskningen har vart, har generalmajoren og hans menn har etterforsket den organiserte kriminaliteten i Phuket, er 30 illegale barer og strandklubber revet ned, 110 lokale taxieiere er arrestert.  Å ta en taxi fra stranden i Phukettil flyplassen, en kjøretur på 50 minutter, har kostet rundt 1000 baht med ulovlig taxi, dyrere enn å ta bussen til Bangkok, en avstand på vel 70 mil. I tillegg til kunstig høye priser, har også turistene betalt skjulte avgifter. Dette er såkalte beskyttelsespenger til mafiaen.

Staben med spesialtrente politifolk har i følge Bangkok Post avhørt 150 ulike bedrifter som på en eller annen måte har vært ofre for mafiavirksomhet. Det er tatt ut tiltalte mot i alt 12 høyerestående byråkrater med forbindelse til organisert kriminalitet. Disse er blant annet avslørt ved at de de har mottat tildels store pengebeløp på sine private bankkonti.

Etterforskningen begynte med taxinæringen, men har fortsatt til andre typer virksomheter. De velkjente bambushyttene med lokale tuk-tuk virksomhet, er revet fordi de ikke har vært lovlig oppført. Det har i hovedsak vært ulovlige, private foretak på offentlig grunn. Også de beryktede utleierne av vannscootere skal nå være rensket for uønskede elementer. Alle de 486 utleierne er kraftig advart. Det er godt nytt for turistene.

Undertegnede, og sikkert mange med meg, har opplevd følgende på Phuket: Når du parkerer scooteren etter endt tur, finner utleieren en skrape som selvfølgelig har vært der lenge før  dfu leide scooteren, og er ganske sannsynlig påført av utleieren selv. Men det har du ingen bevis for. Du blir avkrevd erstatning, gjerne et svært høyt beløp. Du blir fortvilet og forbannet, klager til det lokale turistpolitiet som allerede befinner seg på stranden, bare for å oppleve at de enten er totalt likegyldige eller holder med utleieren. Så må du bare på ,en eller annen måte betale deg ut av uføret. Etter en del diskusjoner blir du tilbedt et beløp som er såvidt greit at du nesten føler deg lettet, så lettet at du ikke går videre med saken.

Nå skal slik virksomhet være historie. Hvis det er tilfellet: Gratulerer, Thailand!

Nedenfor en film fra den omfattende opprydningen på Surin beach, og et bilde av stranden, slik vi kjenner den.

surin beach

 

 

 

 

 

Kategorier:Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s