15 gode grunner til å besøke Hua Hin

Etter noen år med adresse og jevnlige besøk i Thailands eldste ferieby har jeg summert opp 15 svært gode grunner til å besøke Hua Hin.

1. Sjømaten.

Gå en tur nede ved havna og piren, og finn en restaurant med noe av Thailands beste sjømat. Hvilken restaurant du velger, spiller mindre rolle, men sørg for en god plass så langt ute ved sjøen som mulig. Gjør som thaiene: Kjøp en rekke retter og plukk litt fra hver. Min favoritt: Ostegratinert hummer med spicy dip. Restaurantene ligger der på rekke og rad, helt fra trappene ved Hilton og det kinesiske tempelet og ned til piren. Ikke la deg lure av hvordan restauranten er utstyrt. Expensive look med teakmøbler og hvite duker behøver ikke bety den beste maten. Se heller etter hvor folk går akkurat den kvelden du vil nyte god mat. Der det allerede er mye folk, er det i regelen best mat den kvelden

229

2. Stranden.

Hua Hin Beach er på langt nær Thailands mest idylliske, men det er likevel min favorittstrand. Finn et passende sted, nyt noe kaldt å drikke og følg med på livet: Solbadende turister, aktive kitere, folk som jogger og går, og varme thailandske skoleunger som etter skoletid vrenger av seg skoleuniformen og kaster seg i bølgene. Selv har vi funnet et sted som tilfredsstiller alle våre krav: Veranda Lodge omlag en halvtimes gange langs den 6 kilometer stranden når du går fra Hilton. Vi ønsker litt god plass, et rent og ordentlig kjøkken og kankje til og med mulighet for en dusj i løpet av dagen. Alt har du her, og sett deg på terrassen, nyt et glass hvitvis og mys ut over stranden i begge retninger, så skjønner du hva jeg mener.

20130529-072427.jpg

3. Sentrum.

Hua Hin har en helt spesiell sjarm som er vanskelig å beskrive. Ta deg tid til å rusle rundt i sentrum en ettermiddag, gå i bakgatene, opplev dagliglivet: Kunstnere som maler på bildene sine, thailandske familier som forbereder middagen på fortauet, munker som mediterer i tempelet. Sett deg ned ved et kafébord, slik denne munken og mannen har gjort, og bare se dagliglivet passere. Da opplever du også at Hua Hin er så mye mer enn eksempelvis Phuket og turistmagnetene der. Hua Hin er en by med en sterk, egen identitet. Visst er det mange turister her, men du kan bare bevege deg et par hundre meter fra «lysløypa» for å oppleve thailandsk levemåte og buddhistisk ro.

IMG_2184

4. Havna.

Ved solnedgang er det fortsatt liv på havna, selv om den gamle fiskebyen Hua Hin er i ferd med å bli borte på bekostning av nabobyen Cha-am. Fortsatt fins det lokale fiskere i Hua Hin som leverer til de lokale restaurantene. På bildet er det en gammel fisker som bor i skurene ved havna. Han bøter garn og gjør seg klar til kveldens fisketur. Dette området i Hua Hin er i ferd med å bli renovert. I det hele tatt erstattes skur med leiligheter, og det gamle Thailand er i ferd med forsvinne. Opplev denne sjarmen før den blir borte.

IMG_2265

5. Hotellet med parken.

Railway hotel alias Sofitel alias Grand Centara.  Hua Hins første hotell, har bevart sin sjarm fra 1920-tallet da det ble bygd i kolonistil for kongens gjester. Hotellet brer seg over 16 mål med flere hundre meter lang strandlinje, og en tropisk park.  En afternoon tea, med utsyn over en park du ikke har sett maken til, kan anbefales. Det samme kan en middag ved sjøen, der kelnere tar grillen med seg og lager og tilbereder maten mens du nyter en gin tonic eller en annen aperitif. Hoteller er også mye brukt som sted for bryllupsfeiring.

IMG_3723

6. Palasset.

Thailands konge og dronning som har en nesten guddommelig posisjon blant det thailandske folk, bor nå fast i sitt palass i Hua Hin. Kongefamilien eier dessuten et 15–talls andre herskapsboliger og eiendommer i området. Ett palass brukes ikke mer, og det er Maruekatayawan, sommerpalasset som ble designet av Rama VI i 1923, et utmerket eksempel på klassisk thailandsk arkitektur fra denne epoken. To etasjers paviljonger i tre, vendt mot sjøen, er blant annet designet slik at solgangsbrisen kjøler rommene. Palasset er åpent for publikum og verdt et besøk.

Maruekatayawan_Palace2

7. Nattmarkedet.

En turistfelle, naturligvis, men likevel et obligatorisk møte ved hvert besøk. Yrende liv, og et og annet godt kjøp. Mange benytter også anledningen til et rimelig måltid, og pannekakene med banan, spist på papptallerkener på fortauet, er et godt og rimelig kjøp. Her går det an å gjøre et kupp ved kjøp av klær, pyntegjenstander, souvenirer eller elektronikk. Pass opp for billige kopier. Tilbud som er for godt til å være sant, er som regel akkurat det.

IMG_2696

8. Apeberget og Kao Takiab.

Ved sørenden av stranden bor det hundrevis av aper. På toppen av berget er det et tempel. Fascinerende å se apene stupe fra klipper og mange meter ned i sjøen. Ved foten av berget ligger landsbyen Kao Takiab (bildet), en pittoresk fiskelandsby som er en slags egen bydel i Hua Hin. Veldig sjarmerende å spise lunsj her, med føttene i sanden.

IMG_2859

9. Khao Tao.

Bak Apeberget (retning sørover) er det en ny flott, seks kilometer lang strand (bildet) som ender i landsbyen Khao Tao (må ikke forveksles med øyparadiset Koh Tao i Thailandbukta). Idyllisk landsby og tempel.

IMG_0844

10. World Class golf.

Hua Hin er kåret til Asias og Australias beste golfdestinasjon. Hua Hin er litt større enn Drammen, men har likevel 11 golfbaner, hvorav fire i verdensklasse. Bildet nedenfor er fra en av de beste banene. Springfield

Embed from Getty Images

11.  Jernbanestasjonen.

En sjarmør av en jernbanestasjon, et landemerke i Hua Hin. En av Thailands eldste jernbanestasjoner, og den desidert mest spesielle. Kongefamilien har en egen jernbanestasjon ved siden av folkets. En park med et lite bibliotek er det også plass til her.

Embed from Getty Images

12. Musikk.

I sentrum av Hua Hin er det en mengde barer og klubber. Her er det et eget jazzhjørnet, der musikere fra ulike land jammer. Denne jammen ledes ofte av nordmannen Nissa Nyberget som bor i Cha-am. Personlig har vi en liten favoritt i El Toro Loco Bar i sentrum, der det er god livemusikk, med det smått legendariske lokale bandet Stone Head Band. Her er det alltid høy stemning, bandet tar imot musikkønsker i god , tradisjonell bluesrock-tradisjon, og resultatet av coverlåten er som regel av meget høy kvalitet.

135

13. Overraskelsene.

Hua Hin er full av overraskelser og kontraster. Du oppdager nye ting hver gang du er der – forretninger, restauranter, markeder, barer. En skulle for eksempel ikke tro at på litt anonyme Sa Song road fins den beste italienske restauranten jeg noen gang har besøkt – og jeg har besøkt en del. Delizie, heter den, og innehaveren nekter å bli stor. Han har bare en håndfull bord innendørs og et par bord ute – men hver porsjon lager han med kjærlighet. Kanskje er det slik at bare en mann med hjemlengsel til Italia kan lage så god italiensk mat. Overrasket blir du også når du besøker slangeshow, ser elefanter som kan tegne, og, ikke minst: Gale menn som stapper hodene sine i kjeften på krokodiller.

IMG_3632

14. Vingården

Du trodde kanskje ikke det var mulig å dyrke vin i Thailand, men Hua Hin Vinyard er en av få vinprodusenter i Smilets land. Et besøk her er både svært fasdcinerende for dem som vil ha en innføring i vinproduksjon under vanskelige forhold, men vel så mye er det en stor naturopplevelse. Du kjører innover landet fra Hua Hin, og i høyden ligger den praktfulle vingården der. Nydelig mat er det også. Vel verdt et besøk!

IMG_4202

15. Fossen og nasjonalparken.

Jeg skal ærlig innrømme at jeg trodde det å oppleve fosser i Thailand var et antiklimaks for en nordmann. Men en tur til The Waterfalls, 50 minutters kjøring innover landet fra Hua Hin, er en stor opplevelse. Denne turen er omtalt på annet sted i denne bloggen, les her. Det fine med denne opplevelsen, er at den er for alle, fordi du kan bevege deg inn i et tettjungellandskap langs elver og stryk etter din egen form..

IMG_4731

En kommentar om “15 gode grunner til å besøke Hua Hin

  1. Myklebust-ruta i Hua Hin kan anbefales! Overbevist om at Odd har gjort sine undersøkelser på en grundig måte, lette vi oss frem til Delizie-restauranten. Et utsøkt lite sted men. Enig med Odd om at dette er eliteserien av italiensk mat. Juli er som kjent lavsesong. Det betyr masse plass og god tid til en prat med eierne. I desember og januar er det visst helt fullt der, og man må ringe for å bestille bord.

    Så videre til Moonlight Bar. Igjen er det store fordeler med å feriere i Thailand når alle tror det er massivt med regn der. Vi var vel omtrent 6-7 stykker i Moonlight frem til kl 1130, og det var bare å rope opp en ønskeliste. For meg spilte de AC/DC, Jimi Hendrix-låter. De kunne ikke Iron Maiden, men dro til med Doctor Doctor av UFO. (Dette er alltid den låta som runger over konsertarenaen før Maiden starter sitt show). Bandet var ekstremt gode. De kunne sin Eagles, som alle band her nede kan. Men de overrasket meg med feilfri gjengivelse av Sunshine of your love og Black Night. Jeg gikk opp til tipsbøtta med hundre-bather flere ganger. Forresten fortalte gitaristen meg at bandet nå skulle flytte sted. Det må du skrive om neste gang du er her Odd.

    Så, selv om vi bare har tatt en stikkprøve av myklebust-ruta for Hua Hin, så kan den anbefales!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s