Thai food

Norsk grillmat + thaisalat = Herlig smaksbombe

oppskrifter 076

Bildetekst: Narongsak Tichaipanao er født i Thailand, men har norsk kokkeutdannelse og driver thai-restauranten Soi Saam på Strømsø i Drammen. Her har han hjulpet meg med å føye en ny dimensjon til norsk grillmat: Kjøtt pluss thailandsk salat. Legg for øvrig merke til at thaiene vanligvis pleier å legge salatblader under mat med dressing eller marinade. Det er ikke for pynt, men rett og slett for å bevare flest mulig smaker uten at de skal renne vekk på tallerkenen.

oppskrifter 077

Grillsesongen er over oss, og hva passer best til et kjøttstykke på grillen? I stedet for en fet potetsalat, har jeg fått hjelp av en norsk-thailandsk kokk til å lage en elegant thailandsk biffsalat, med de samme ingrediensene som i den tradisjonsrike papayasalaten.

Du må gjerne bytte ut biffstykket med koteletter, lam eller annet grillkjøtt. Det er miksen av norsk grillmat og thailandsk salat som gjør denne retten til en vinner – og så enkel å lage at selv jeg greier det.

Jeg har forsøkt å lage thaimat selv, men det smaker aldri i nærheten av hva den gjør i Thailand. Diverse posesupper og frossen såkalt thaimat er også forsøkt, med katastrofalt resultat. Derfor har jeg spurt min venn Narongsak Tichaipanao om råd. Han er født i Thailand, men har bodd i Norge siden han var ti år, og er utdannet kokk i Norge. Tidligere har han blant annet vært kokk på Glass i Drammen, og driver nå sin egen thairestaurant på Strømsø i Drammen, nær hjørnet mellom Konnerudgata og Griffenfeldts gate. Restauranten heter Soi Saam, som på thai betyr gate nummer tre (Griffenfeldtsgate 3).

Hemmeligheten, sier Narongsak, er å handle nesten alle ingrediensene i Asia-butikker. De dukker opp både her og der. Selv lille Mjøndalen har fått to slike. Dette er ingrediensene du trenger for å lage en vellykket thailandsk biffsalat til én person:

Ett kjøttstykke på et par hundre gram kjøtt av okse, svin eller lam.

En liten håndfull peanøtter. Disse kjøpes i Asia-butikk og stekes på middels varme i solsikkeolje til de ser de får farge. Deretter kan det brune, tynne «skallet» fjernes.

Koriander. Narongsak foretrekker fersk koriander med røtter som du får kjøpt i Asia-butikker. Røttene bruker han til annen matlaging, og bruker et par spiseskjeer med blader til salaten.

Palmesukker. Dette er en naturprodukt som du får kjøpt i Asia-butikker. Sukkeret er ikke raffinert, og har en litt karamellaktig smak. Et par teskjeer holder.

Tamarind. En frukt med et arabisk navn som egentlig betyr indisk daddel. Søt belgfrukt som også brukes som godteri. I Asia-butikker selges den som en ferdig, daddelaktig masse som vannes ut i vann slik at du får en søtaktig «dressing». Til en person bholder det med et par spiseskjeer, ferdig utvannet. Tamarind er for øvrig den viktigste ingrediensen i den britiske HP-sausen

Papaya, eventuelt mango og gulrot. Papayaen er ganske dyr i Norge, men den er drøy. Det grønnet skallet fjernes med ostehøvel, eksempelvis, og «innmaten» skrelles enkelt med en ostehøvelliknende redskap du får kjøpt i Asiabutikker. Perfekt å blande inn noe gulrot (se mengden på bildet)

Mynte. Noen blader mynte. Kan kjøpes i vanlig butikk.

Cherrytomater (aller andre former for søte tomater) og gjerne noe agurk.

Et par fedd hvitløk, et par spiseskjeer fiskesaus (kjøp på Asiabutikk, den i vanlige butikker er altfor salt), samt et par lime og to chili, Kjøp chili i i Asia-butikk. Den du får kjøpt i vanlige butikker er altfor mild. Men dersom du ønsker å redusere styrken på salaten, kan du halvblande Asia-chili og den du får kjøpt i norske butikker, altså en av hver.

En årsak til at thaier tåler så sterk mat er at de ikke spiser med leppene som er mye mer følsomme for sterke smaker enn det tungen er.

Slik gjør du det:

Lag en marinade av presset hvitløk, palmesukker, fiskesaus, chili, og skvis inn limen. Smak underveis. Thaiene bruker ikke centimetermål, de smaker seg fram. Noen thaier liker forøvrig kruttsterk mat, andre vil ha den mildere. En porsjon med denne typen kjøttsalat kan derfor inneholde alt fra en halv til ti chilier. En årsak til at thaier tåler så sterk mat er at de ikke spiser med leppene som er mye mer følsomme for sterke smaker enn det tungen er. De fører thaiene maten ganske langt inn i munnen, og du hører ofte det «klikker» når skjeen treffer tennene på vei ut igjen.

Bland forsiktig inn de andre ingrediensene, og bruk gjerne hendene. Bland også inn kjøttstykket som skjæres i skiver. Pynt med tomater, mynte og dermed får du ikke bare en smakseplosjon av en grillrett som dufter fortreffelig (jamfør filmklassikeren «Duften av grønn papaya om morgenen»). Du får også et svært sunt måltid som smaker av Thailand.

Denne retten er forøvrig hentet fra menykartet på restauranten Soi Saam, der biffsalaten består av grillet mørbrad. En herlig smaksbombe, det også – og i denne bloggen kommer jeg tilbake til hva som kan være brukbare viner å drikke til. Flere mattips fra det thailandske kjøkken kommer også – og da med smaker som i Smilets land. Er det spørsmål eller kommentarer, eller ønsker: Vær så god!

oppskrifter 052

Bildetekst: Ingrediensene (klikk for større bilde). Dette er passe mengde til en god porsjon. Bak fra venstre: Løk, rødløk og hvitløk, revet papaya blandet med revet gulrot, et stykke mørbrad, et par spiseskjeer tamarind som er utblandet i vann. Midtre rekke fra venstre: Peanøtter ristet i solsikkeolje, koriander, mynte og to lime. Fremste frekke fra venstre: To chilli med frø, et par spiseskjeer fiskesaus, søte tomater og palmesukker som på bildet har fått besøk av koriander med rot. I tillegg kan en med fordel ha noe agurk i salaten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s