Bangkok

Unntakstilstand også for turister

Embed from Getty Images

Juntaen holder Thailand i et jerngrep, men det meste er tilsynelatende normalt for turister i Thailand. Det fins likevel noen skrevne og uskrevne regler som du må forholde deg til som turist i Smilets land. 

Hotellene driver som før, thaiene går på arbeid, til skoler og universiteter. De shopper i forretninger, kjøpesentre og benytter offentlige kontorer. Soldatene er heller ikke påtrengende. Selv i Bangkoks gater kan du rusle rundt en hel dag uten å se en eneste soldat. Likevel er det grunn til å være forsiktig. Følg med på hva UD/ambassaden informerer om – og dessuten erHer litt om hva en militær unntakstilstand faktisk betyr, og hva som forventes av oss utlendinger på besøk.

Den militære unntakstilstanden er begrunnet i en lov fra 1914, og ble sist benyttet under Thaksin-regimet i 2006. Loven betyr kort sagt at militærvesenet midlertidig har overtatt all offentlig makt i landet, inklusive politi, rettsvesen og politiske institusjoner, regjering og parlament. Nå garanterer militæret at Thailands 12. kupp etter at landet gikk fra å være et absolutt monarki til å bli et folkestyre. Formelt er det nå bare militæret selv eller Kongen som kan oppheve unntakstilstanden som gir militæret all makt. Soldater kan ransake, avhøre og fengsle personer uten lov og dom i inntil sju dager. De kan gjennomføre husundersøkelser, konfiskere eiendeler, PC-er, telefoner, lese private brev eller meldinger – så lenge dette er begrunnet i at det skjer i nasjonens interesse. Militæret kan forby møter, forsamlinger, sensurere medier. Det militæret kan også overvåke rettssaker og gripe inn overfor rettsapparatet, hvis de mener det er nødvendig.

For turister innebærer dette at en må være ekstra forsiktig. Det er ingen grunn til å la være å reise til Thailand, men i egen interesse: Vennligst følg disse rådene:

1. Overhold portforbudet. Det er mange fristelser på turiststeder i Thailand, og til bud om nachspiel forekommer selv om portforbudet etter kl 22.00 er absolutt. Å komme i klammeri med myndighetene fordi du ikke overholder portforbud er ikke bare fryktyelig dumt, det er også farlig. Vær obs på at flyplasser er unntatt portforbud, og dermed også transport til og fra flyplasser.

2. Ha alltid med deg passet. Passet er det eneste håndfaste bevis du har på at du faktisk er du. Andre fomer for legitimasjon er nødvendigvis ikke gyldig i Thailand. Ha alltid passet med deg, og fi det aldri fra deg – selv om enkelte hoteller forlanger det.

3. Ligg lavt. Vær en i mengden. Ikke provoser eller vis deg fram. På sosiale medier vises mange bilder av turister som tar «selfies» med thailandske soldater. Jeg ville unngått det. De er bevæpnet, og en vet aldri helt hvordan de reagerer.

4. Ikke diskuter politikk, med mindre du blir invitert til det. Thaier flest synes ikke det er naturlig å diskutere politikk med vestlige turister. Det skyldes i hovedsak tre forhold: Thaiene har i 80 år levd med et skjørt demokrati der militæret aldri har vært langt unna. Thaier flest opplever derfor politikk som noe ganske privat, noe en bare snakker om med de nærmeste. Den andre grunnen er at mange taier opplever vestlige «farangs» som bedrevitende og ganske arrogante i vår måte å påtvinge dem et styresett de vanskelig ser kan fungere. En tredje, og viktigste, årsak: Det er vanskelig å diskutere politikk i Thailand uten å berøre kongefamiliens rolle. Det er et straffbart ikke-tema i Thailand.

5. Ikke planlegg overstay. Det er fristende å bli noen dager ekstra i Smilets land, bonusdager etter at fristen for å forlate landet er gått ut. Normalt er det en ganske kurant sak, i hvert fall for et par dager, og koster 500 baht per dag som du gjør opp på flyplassen på vei hjem. Nå ville jeg for enhver pris unngår overstay som ikke bare er et brudd på thailandsk lov, men i tillegg betyr at du oppholder i landet ulovlig. I en militær unntakstilstand kan det lett resultare i fengsel, for eksempel hvis du blir stanset i en trafikkontroll.

6. Ikke besøk de sørlige provinsene. Disse provinsene, det vil si Narathivat, Yala, Pattani, samt deler av Songhkla er svært urolige stater med opprørske muslimer. Uroen i resten av Thailand har nå spredd seg, og det er ekstra urolig nå.

7. Alle er nervøse. Som nevnt: Det er ingen grunn til å droppe Thailand-ferien på grunn av kuppet, men ikke hør på alle de fastboende som sier at alt er som før og at kuppet er populært. De meningsmålingene som gjengis om dette er forbundet med stor usikkerhet, Som i Norge foregår meningsmålinger på telefon, og det betyr i Thailand at men ingsmålinger vanligvis betyr middelklassens oppfatninger. Poenget er at det er nervøst i Thailand nå. Ta det med ro og oppfør deg pent.
20130529-072656.jpg

Kategorier:Bangkok, Travel

Merket som:,

5 svar »

 1. «Ha alltid med deg passet». Kan det være lurere å ha med en kopi av passet og så ha orginalen i safen om man bor på hotell?

  Liker

 2. Som vanlig lettbent synsing og ufullstendig info fra denne kanten.

  Det finnes en del unntak for portforbudet, som også gjelder turister.
  Disse unntakene ble gjengitt i Bangkok Post dagen etter kuppet ( http://www.bangkokpost.com/most-recent/411240/army-details-curfew-exemptions )

  De to viktigste punktene som gjelder turister er:

  Reisende som forlater eller kommer til Thailand er unntatt fra forbudet, da de uavhengig av tid på døgnet kan komme til eller forlate sitt oppholdssted.
  og
  Mennesker som trenger å reise til sykehus, eller humanitære arbeidere.

  Liker

  • Hvis du leser bloggposten, står det at en må respektere portforbudet – selvsagt der det gjelder. At det ikke er portforbud på flyplasser når flyet går eksempelvis midnatt, er selvsagt.

   Liker

   • Hvis det er selvsagt, hvorfor taster du da en «jeg-vet-alt-blogg» om emnet uten å nevne det som alle reisende lurer på?

    Enhver leser skjønner din moraliserende preken for å for du selv skal stå i godt lys overfor thailandske myndigheter.
    Det er på grensen til å være korrupsjon.

    Du bringer jo ikke fakta og svar på det som opptar folk.
    Du skaper bare mer mer uvisshet, forvirring og usikkerhet hos leseren.
    Det er på grensen til å være kjetteri.

    Liker

 3. Takk for svar Ole Vidar – har oppdatert bloggen med dette faktum. Kan godt være at jeg tok feil om dette. Jeg er ingen ekspert på Thailand, men jeg skriver denne bloggen på fritiden og uten en krone i inntekter for å øke kunnskapen og bedre relasjonene mellom Norge og Thailand. Flere tusen leser bloggen hver uke, og de som ikke liker den, kan bare droppe det. Hadde jeg skrevet bloggen for å klø de thailandske makthavere på ryggen, hadde jeg brukt et annet språk enn norsk. Forøvrig har jeg liten sans for både militærjuntaer, gulskjorter og rødskjorter.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s