Bangkok

6 grunner til at det ikke blir borgerkrig i Thailand

Thailand har nå innført unntakstilstand, militære patruljerer gatene, TV-stasjoner er stengt og ytringsfriheten opphørt.

Det har fått flere internasjonale nyhetsbyråer til å melde at Smilets land er på randen av borgerkrig. Men så galt er det ikke. Hensikten bak unntakstilstanden som er gjennomført av mektige generaler, er ikke maktovertakelse. Hensikten er å ta kontroll før det oppstår væpnede konflikter mellom de regjeringsfiendtlige gulskjortene og de regjeringsvennlige rødskjortene. Her er seks grunner til at Thailand etter all sannsynlighet styrer unna det verste scenariet, blodbad og borgerkrig.

1. Statsministeren er styrtet. Siden november har demonstrasjonene mot regjeringen pågått. I hele denne perioden har fienden vært statsminister Yingluck Shinawatra og hennes bror ex-statsminister Thaksin. Hatet har vært rettet mot en familie og det som forbindes med dem. Nå er statsministeren fradømt sitt embede, og demonstrantene forsøker nå å rette hatet mot resten av regjeringen. Men det er mer komplisert, fordi da retter man også hatet mot det demokratiske systemet. Fiendebildet er således ikke så tydelig lenger, og da blir det vanskeligere å mobilisere det hatet som er nødvendig for noe så drastisk (og meningsløst) som en væpnet, intern konflikt.

2. Selv Suthep begynner å bli sliten. Det koster å demonstrere i seks lange måneder. Selv den tilsynelatende utrettelige opprørslederen Suthep merker nå kjøret. Han har gitt seg selv stadig nye deadlines for å styrte regjeringen. For hvert løfte som brytes, står han svakere tilbake. Derfor var faren for en blodig konflikt mye større i januar/februar, da det mislykkede valget ble holdt, enn den er nå.

3. De rødes moderasjon. Det krever to aggressive parter for at det skal oppstå en blodig, borgerkrigsliknende tilstand. Så langt har de regjeringsvennlige rødskjortene forholdt seg rolige, med unntak av noen mobilisereringer for å vise intern styrke. Dette skyldes blant annet at erindringene fra blodbadet i 2010 da hovedsaklig rødskjorter ble drept i Bangkoks gater. Men det skyldes også at rødskjortene vet at tiden er på deres side. Jo lenger det tar, desto vanskelig er det å tilsidesette et demokrati. Jo mer sannsynlig er det at neste skjæringspunktet i nasjonens politiske historie blir et valg og ikke et kupp.

4. Den økonomiske overklassen krever ro. Konsekvensene av seks måneder med uroligheter begynner å hisse opp Thailands mektige økonomiske overklasse. Etter raskt vekst i mange år, har turismen i år avtatt. Og mye verre: Som eneste land i Sør-Øst Asia går Thailand nå en resesjon i møte. Les for eksempel denne artikkelen i Boomberg. Internasjonale selskaper enten utsetter eller avlyser store investeringer i Thailand. Bilprodusenten Honda utsatte eksempelvis nylig å bygge en ny bilfabrikk, på grunn av de økonomiske urolighetene. Multinasjonale selskaper begynner å se til andre land enn Thailand. Denne utviklingen hater den svært mektige thailandske overklassen av søkkrike investorer. De vil ha ro og forutsigbar for å verne om det kapitalistiske Thailand.

5. Den internasjonale anseelsen. Thailendere er et svært stolt folk som nekter å la seg underkaste av noen. Men det betyr ikke at Thailand er en øy i verden. Thailand er ikke bare avhengig av et nært forhold til sine naboer, men har også ambisjoner om å være et forbilde for andre sørøstasiatiske land, et fyrtårn i denne delen av verden. Selv om mange mener det er tid for omfattende politiske reformer i Thailand for blant annet å ta et oppgjør med den omfattende og destruktive korrupsjonen, er det alltid en hard kjerne av demokrativenner som forstår at nødvendige reformer må gjennomføres innenfor folkevalgt styring, ikke utenfor.

6. Hæren. I Thailands politikk er alltid det mektige militærvesenet en ukjent faktor. Tidligere benyttet militærer makten sin til å intervenere gjennom kupp. Nå velger militæret en annen strategi, og har en stabiliserende effekt. Hæren sier at de sitter stille og ser på det som skjer, og vil ikke blande seg inn i politiske prosesser før det eventuelt oppstår utålelige situasjoner. Ingen ønsker et militærkupp, og på den måten blir militæret konfliktdempende og stabiliserende.

2012 januar februar 715

 

1 svar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s