Travel

Krever visum av alle som vil være i Thailand mer enn 30 dager

2012 januar februar 1158

Thailandske myndigheter krever heretter at alle som oppholder seg i landet mer enn 30 dager, skal ha visum. Det blir slutt på praksisen med såkalte visa-runs, det vil si muligheten for å reise over grensen og deretter få nye 15 eller 30 dager i Smilets land, sier thailandske immigrasjonsmyndigheter.

I helgen hersket det full forvirring om hva de nye reglene betydde, etter at Thailands immigrasjonsmyndigheter varslet om en strengere praksis fra 10. mai. De populære visa-rund øst i Thailand, mot Laos og Kambodsja, gikk som normalt, mens grensen sør i Thailand mot Burma ble stengt for såkalte visa-runs.

Nå er det imidlertid ikke lenger tvil om hva thailandske myndigheter vil. I en artikkel i Bangkok Post 12, mai, den kan du lese her, bekreftes det at de nye reglene er rettet mot vestlige «turister»  som reiser over grensen for å kunne oppholde seg i Thailand i lang tid. I samme artikkel nevnes det et eksempel: En mann hadde reist over grensen sju ganger for å få forlenget opphold i landet. Den åttende gangen ble han nektet innreise fordi han hadde en kone i Thailand, og var dermed ikke å betrakte som turist.

Disse reglene vil ramme mange nordmenn som mer eller mindre bor fast i Thailand uten visum, Mange har benyttet grenseoverganger både i sør, vest og øst for å få nye stempler i passet. Det arrangeres også turer for visa-runs. Det nye nå er at disse ikke defineres som turister, og derfor skal ha visum. Bor de mer eller mindre fast i Thailand, har eksempelvis thailandsk kjæreste, så defineres de ikke som turister og skal ha papirene i orden.

Overfor avisen The Phuket News, bekrefter den øverste sjefen for thailandske immigrasjonsmyndigheter, generalløytnant Phan at praksisen med såkalte visa runs er over. Han innrømmer at thailandske myndigheter altfor lenge har sett gjennom fingrene med denne praksisen og oppfordrer alle som vil være i Thailand mer enn 30 dager å skaffe seg et visum. Den artikkelen kan du lese her.

Fortsatt er det mulig å fly ut av Thailand og tilbake igjen samme dag eller få dager etter, for på den måten å få nye 30 dager i Thailand. Også denne praksisen blir innskjerpet, men det skjer først i august.

Dette betyr nødvendigvis ikke at nordmenn uten visum automatisk på grensen, men man risikerer å bli det. Man risikerer også å bli avhørt av grensepolitiet. General Phan bekrefter at det er flere grunner til den innskjerpede praksisen: Økende kriminalitet, også organisert kriminalitet av utenlandske gjenger som beveger seg under radaren til thailandske myndigheter. Ulovlig innvandring og dermed svart arbeid, særlig fra Burma. Men dråpen som har fått begeret til å renne over var det savnede flyet fra Malaysia Airways der det viste seg at to av passasjerene hadde bordet flyet med pass som var stjålet i Phuket.

For den vanlige turist som oppholder seg i Thailand mindre enn 30 dager, betyr de innskjerpede reglene ingen ting. De får fortsatt automatisk opphold ved ankomst Thailand, og behøver ikke å søke visum. Men fall ikke for fristelsen til å forlenge dette oppholdet. Du kan betale en bot på 500 baht (ca hundre kroner) per døgn for såkalt overstay, med et tak på 20.000 baht. Men vær obs på at du er «fredløs» i tiden etter fristen er gått ut. Du er med andre ord en illegal innvandrer og risikerer fengsel for eksempel hvis du blir stanset i en trafikkontroll og turistvisumet er utgått på dato.

Er du over 50 år er det kurant å skaffe seg såkalt pensjonistvisum i Thailand. Forutsetningen for dette visumet er at du har økonomisk evne til å klare deg selv. Dette er definert til rundt 13.000 kroner i måneden. Vanlig turistvisum gjelder for 60 dager, men med mulig forlengelse til 90 dager på et immigrasjonskontor. Vær imidlertid obs på to feller som mange turister rammes av: Søk om re-entry dersom du har tenkt deg ut av landet. Jeg glemte en gang å søke om reentry og mellomlandet i Bangkok før jeg reiste videre til Kambodsja.

Mer om visum til Thailand kan du lese her

 

 

 

Kategorier:Travel

Merket som:, ,

7 svar »

 1. Hei 🙂 Har du noen engelske kilder eller andre kilder for dette? Får snart spouse visa fordi forloveden min jobber i Bangkok, men hadde jo vært kjekt å vite siden jeg har hatt et par visa runs siden januar 🙂

  Liker

  • Neida, fullt mulig å betale overstay som koster 500 baht per døgn, men begrenset oppad til 20.000 baht (ca 4000 kroner) I teorien kan en derfor bo ubegrenset i Thailand for 4000 kroner. Likevel vil jeg slett ikke anbefale overstay overhodet. For det første er det brudd på thailandsk lov, og det du betaler er en bot. Verre er det at dersom du blir stanset av politiet i Thailand etter at visumet eller oppholdsretten i Thailand er gått ut, risikerer du fengsel. Det betyr at dersom du kommer til Thailand uten visum, har du rett til opphold i 30 dager. Hvis du beregnet hjemreise etter 35 dager og tar sjanse på å betale overstay for fem dager, risikerer du pågripelse og fengsel dersom du eksempelvis blir stanset i trafikkontroll etter 32 dager.

   Liker

 2. Hei fin information ,jeg er i pattaya og har opphold visa til 21februar har blitt fortalt at jeg kan reise til kambodija og få stemplet passet for 30 nye dager,men prisene for dette blir jeg fortalt kan variere,hvet du omtrent hva dette vil koste i passkontroll/har hørt 1500 bth og 7000bth

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s