La tannlegen betale Thailand-turen din


Tannlegeregningen i Norge ville kommet på nærmere 15000 kroner. I den thailandske badebyen Hua Hin kom den på under 3000. Differansen utgjorde omlag akkurat flybillettene. Jeg har sjekket med norske tannleger, men jeg finner ingen som med hånda på hjertet påstår at thailandske tannleger er dårligere enn norske.

Jeg anbefaler derfor lesere av denne bloggen om å følge mitt eksempel: Jeg flyr til Thailand for tannlegebesøk, og besparelsen tilsvarer omtrent reiseutgiftene. Jeg er ikke alene om å være «tannlegeturist». I min søken på nettet og blant norske tannleger om noen har noe som helst å utsette på tannbehandling i Thailand, har jeg ikke funnet noen seriøse innvendinger. Tvert imot har norske tannleger fortalt meg at thailandske kolleger holder et høyt faglig nivå. Ikke bare det: Norske tannleger bruker mye thailandsk utstyr, nettopp fordi det holder så høy kvalitet, og samtidig er rimelig. Kanskje var det derfor at min thailandske tannlege ved første besøk antydet at min norske tannlege dessverre ikke var særlig dyktig, og at jeg for min egen del burde skaffe meg en annen. Hun nektet først å tro at tannlegen var norsk. Hun mente han måtte være østeuropeer. Jeg googlet henne etterpå. Hun var uteksaminert som beste elev i sitt kull ved Universitetet i Bangkok.

I nesten parodisk kontrast til den helvetesbeskrivelse jeg var blitt forespeilet av min norske tannlege, var inngrepet så smertefritt og enkelt at jeg befant meg på stranden en halvtime senere

Jeg ble født med kranglete visdomstenner. En gang på 1990-tallet bestemte jeg meg for å kvitte meg med dem, etter å ha lidd meg gjennom måneder med betennelser. Det holdt imidlertid med den ene siden. Etter en smertefull kjeveoperasjon, gikk det betennelse i såret. I flere dager lå jeg på sofaen og spyttet verk i en bøtte. Det tok 20 år før jeg mannet meg opp til å ta visdomstennene på den andre siden. Min norske tannlege advarte meg mot komplikasjoner. Jeg burde absolutt fjerne dem, men det var en operasjon med stor risiko for betennelse, og påfølgende sykmelding. Dessuten kom det til å koste skjorta. Med operasjonen, en rotfylling og en krone ville utgiftene bli minst 15.000 kroner. Jeg backet ut. Jeg skulle snart til Thailand, og det var mange grunner til å utsette torturen – ikke minst de økonomiske.

I Hua Hin ble jeg anbefalt klinikken Cool Smile, med to avdelingen i byen. Jeg valgte den i sentrum. Det kunne jo ikke skade med en second opinion. Tannlegebesøket ble noe annerledes enn hva jeg hadde tenkt meg. De loset meg gjennom en tropisk hage, med rennende vann, som om jeg befant meg på et spa. Det var to tannleger og to assistenter som vartet meg opp. Etter undersøkelsen fikk jeg vite at den norske tannlegen hadde rett på ett punkt: det var stor fare for betennelse. I Thailand ventet man imidlertid ikke på at en betennelse skulle komme, men forebygget den med medisiner. Da slapp jeg både smerter, en mulig bgetennelse og eventuell sykeperiode. Dessuten, fikk jeg vite, var det slett ikke nødvendig med et kirurgisk inngrep. De to visdomstennene var relativt enkle å få ut. Det kom til å ta bare et par minutter. Etter et par dager med medisinering var jeg tilbake. I nesten parodisk kontrast til den helvetesbeskrivelse jeg var blitt forespeilet av min norske tannlege, var inngrepet så smertefritt og enkelt at jeg befant meg på stranden en halvtime senere, med to kranglete visdomstenner færre og forøvrig i utmerket form.

Det ble flere besøk den ferien, og som nevnt ble den forespeilede regningen på 15.000 norske kroner kraftig redusert med en tredel. Jeg er senere blitt fast kunde, og kan ikke få fullrost min thailandske tannlege. Vi er for øvrig flere som har opplevd det samme. Les for eksempel denne tråden hos Tripadvisor, eventuelt denne bloggen. Du finner rimeligere tannleger enn denne, men dette er et eksempel jeg kan gå god for. Det er med andre ord ingen ting i veien for å la besparelsen ved å bruke thailandske tannleger, betale for en tropisk ferie. Del gjerne denne historien med andre, og jeg vil svært gjerne høre fra lesere om positive / negative erfaringer med thailandske tannleger.

koh tao

6 kommentarer om “La tannlegen betale Thailand-turen din

 1. Hei fin sie du har Vi ska reis te Thailand Hua Hin for første gang å ha tænkt mæ te tannlege Korsen skal æ gå fram når vi kjæm t Hua Hin for å bestiile mæ tannlege?Hilsen Elsa Nordvik

  Liker

  1. Hei Elsa. Det enkleste er å oppsøke tannlegen og be om time. Det er gjerne et par dagers ventetid. To tannleger jeg kan anbefale er Cool Smile som har hovedklinikken sin 200 meter fra clock tower midt i sentrum av HH, eller Bangkok Hospital (et av verdens beste sykehus) som har en avdeling et par hundre meter sørover for Market Village, byens mest kjente kjøpesenter. Bangkok hospital har en egen tannklinikk. Alternativt kan du finne navnet på klinikken og ringe direkte. Lykke til!

   Liker

   1. Hei Odd. Du har jo noen interessante betraktninger om tannleger i Thailand. Og ja, det finnes nok gode nok tannleger i både Thailand og Tyrkia. Men det er tannleger med en god internasjonalt anerkjent utdannelse fra for eksempel USA eller Europa. Og de finner du nok ikke blant de billigste i Thailand. Snarere tvert imot; de har nok et prisnivå som ligger godt over det norske.
    Når det gjelder påstanden om at norske tannleger bruker det samme utstyret som Thailand, som i tillegg skal være produsert i Thailand, så er nok dette en pussig påstand og mer et ønske fra den som sa det.

    Selvfølgelig er de store internasjonale produsentene av tannlegeutstyr også tilstede i Thailand. Det er jo et stort marked. Ingen internasjonalt anerkjente produsenter er thailandske. Ingen thailandske produsenter er kjente i Norge. Du er jo så gammel at du i alle fall har sett de gamle «tannlegeborene» som lignet på en rokk, som man jo spant ullgarn på? Men du visste kanskje ikke at de blir produsert den dag i dag? Kanskje er det i Thailand de blir produsert, ikke vet jeg. Men mitt poeng er at Thailand og Norge er to forskjellige kulturer. Det gjenspeiles også i utdannelsen av tannleger. Vi tenker nok litt annerledes i Norge. Og vi vet nok litt mer. For eksempel er det forbudt å legge amalgamfyllinger i Norge. En norsk tannlege som gjør det vil miste lisensen sin. Og med god grunn! I Thailand er nok den tanken fremmed.
    Det dannes et bilde i pressen i Norge av at billig er bra og det beste, og det er dessverre feil i de fleste sammenhenger. Og det er ikke bare det man putter inn i et hull i en tann som er viktig. Eller at forværelset er en orientalsk have med vakre planter og rennende vann (fordi det høres jo tiltrekkende og vakkert ut). I Norge vet du at det er topp (og dyr) hygiene. Du får ikke hepatitt eller andre alvorlige infeksjoner. Men (og ha meg uskyld for å si dette) det er ikke uvanlig i Thailand. Det er et stort ansvar man påtar seg ved ukritisk anbefaling av tannlege tjenester i en del (selvfølgelig) billige land. Og når først skaden har skjedd er det nok trygt og godt å komme seg hjem til Norge å få behandling der.
    Takk for anledningen til denne «utblåsingen»

    Liker

 2. Jeg brukte tjenestene fra Medicover i Polen. Selv med kostnadene ved reise, er det billigere enn våre priser. Jeg var litt bekymret etter å komme til en fremmed by, men til slutt måtte jeg ingenting å bekymre meg for. De bestilte billetter for meg, ordnet transport til og fra flyplassen og til og med sikret overnatting med reise til klinikken. Smertefri behandling og en null stress. Jeg også besøkte byen i anledning.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s