Bangkok

Slik får du staten til å betale et sabbatsår under palmene

Embed from Getty Images

Kunne du tenke deg et år under palmene, med avstikkere til Bali, India, Kina, Burma, Vietnam og andre eksotiske land du gjerne skulle besøkt? Drømmen er nærmere enn du tror, og du kan få staten til å ta mye av regningen.

Det er kombinasjonen av progressiv beskatning på lønnsinntekt, dobbelt minstefradrag og lave levekostnader i eksempelvis Thailand som  gjør det gunstig å planlegge et friår for den som ønsker å rive seg litt løs fra steinrøysa i nord. Særlig er det to grupper som benytter denne muligheten, i alle fall ut fra de inntrykk jeg sitter med: Småbarnsforeldre og middelaldrende med god økonomi som fortsatt har noen år igjen til pensjonisttilværelsen. Og her er oppskriften på hvordan du kan realisere noen drømmer, og samtidig komme svært godt ut av det økonomisk.

For enkelthets skyld tar jeg utgangspunkt i to single personer i fast jobb: A med brutto inntekt 600.000 og B. med 450.000. Forutsetningen for dette regnestykket er at friåret ikke overstiger 365 dager (da mister du rettigheter), og at permisjonen uten lønn strekker seg over to kalenderår. Det er først da du får full utnyttelse av det norske skattesystemet, blant annet fordi du kan bruke minstefradraget to ganger. Hvis du tar permisjon fra 1. juli 2014 til 30. juni 2015, blir det to år med 50 prosent brutto lønn, men ca 60 prosent netto lønn fordi skatten øker med inntektene (progressiv beskatning).

En gjennomsnittsnordmann (A) med 600.000 i brutto inntekt har utbetalt 34.000 i en vanlig måned, etter å ha betalt vel 16.000 i skatt.. Dersom A får permisjon uten lønn i 12 måneder, halveres lønnen til 300.000 i to kalenderår, men minstefradraget på 84.000 er det samme i begge årene. Dessuten slipper A å betale toppskatt på vel 6000 kroner. A betaler da plutselig bare vel 5000 i skatt i måneden, og sitter igjen med nesten 20.000 utbetalt. Som vi ser er inntekten halvert, mens skatten er en tredel.

Hva tåler man ikke av Toro-supper og bussbilletter i noen måneder for å realisere noen drømmer for livet?

Som vi skal se, er 20.000 kroner i måneden mye penger i Thailand, men denne inntekten kan lett økes. Hvis A leier ut sin bolig i Norge til 100.000 kroner for ett år, må han betale 28 prosent skatt. Det gir 72.000 kroner rett i lomma, eller 6000 kroner per måned. Hvis A har lån på boligen sin, går banken som regel med på å avdragsutsettelse. Rentene gir ytterligere fradragsrettigheter. Et boliglån på 1,5 millioner koster dermed rundt 4000 kroner å betjene, altså fortsatt et overskudd på et par tusen i måneden.

I sum betyr dette at A har 22 – 26.000 kroner hver måned å bruke i sitt sabbatsår i Thailand. Hva A får for dette, kommer jeg tilbake til.

B, med inntekt på 450.000, får litt mindre, men likevel mer enn det mange tror. En gjennomsnitts nordmann med 450.000 i inntekt har utbetalt 27.000. Med permisjon fra 1. juli 2014 til 30. juni 2014, vil brutto synke til 225.000 for disse to årene, og B vil få utbetalt nær 16.000 i måneden. Dette er likevel en sum det er lett å klare seg på i Thailand, og med boligeksempelet ovenfor kan dette økes til 18.000 hvis B har normal boliggjeld eller 22.000 hvis B leier ut gjeldfri bolig.

Jeg har i et tidligere innlegg beskrevet hvor mye det koster å bo i Thailand. Det kan du lese her. Jeg skal her være litt mer spesifikk om hvilke utgifter som venter utflyttede som bor i Thailand over tid. Langtidsleie av en god leilighet, sentralt plassert i turiststrøk med mange nordmenn boende, koster omlag 3000 kroner i måneden. Dette gjelder eksempelvis Hua Hin, Cha-am, Pattaya, Jomtien. Da får du en godt utstyrt leilighet, fullt møblert, med to eller tre soverom, nok til å ta imot familie og venner. Vil du til Phuket, må du regne med å betale noe mer, kanskje 4000. I Chiang Mai er det rimeligere. Her kan du få leilighet i samme stand som nevnt over til bare 2000, 2500 per måned. Har du gode kontakter, kan du leie rimeligere enn dette også, men dette er en slags «normalpris» for langtidsleie.

Den nest største utgiften er forsikring. Skal du være fullt forsikret gjennom et helt år og være garantert den aller beste behandling på asiatiske sykehus og eventuell pasienreise hjem med fly, koster dette rundt 30.000 kroner i året. Det fins rimeligere løsninger, men jeg ville valgt en slik «eksklusiv» utgave som altså koster rundt 2500 kroner i måneden.

Dernest må du betale et 300-400 kroner i strøm (hvis det ikke er inkludert i leie). En scooter er kjekk å ha. Månedleie av scooter + bensin koster rundt en tusenlapp. Liker du thaimat og ikke er avhengig av en flaske rødvin om dagen (vin koster like mye i Norge som i Thailand), er matbudsjettet en brøkdel av det du betaler hjemme i Norge, selv om du koser deg på vestlige restauranter både en og to ganger i uka.

I sum ser vi at du ferdig forsikret og med alle utgifter betalt, greier deg greit med 10.000 kroner i Thailand. Da har du fortsatt tusenvis av kroner å reise for hver eneste måned, i et velfortjent sabattsår. Husk at steder du til nå kanskje bare har drømt om, Den kinesiske mur, Bali, Angkor Wat, Peking, Singapore, Vietnam, Burma – alt dette koster noen hundrelapper fra Bangkok, men gjerne en liten formue hvis du reiser fra Norge.

Et sabbatsår under palmene betyr en luksustilværelse i Thailand. Det er månedene i Norge før og etter som blir smalhans. Men hva tåler man ikke av Toro-supper og bussbilletter i noen måneder for å realisere noen drømmer for livet?

20130529-072427.jpg

 

 

2 svar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s