Hua Hin

Bolig i Thailand: Lease, kjøpe eller leie

påske 003

Thailand: Mer enn en feriedrøm?

Å kjøpe bolig i Thailand er en risikosport. Det er mange feller å gå i. Vi kjøpte et hus i Hua Hin i 2006 og flyttet inn i 2007. Vi har ikke angret et sekund, men det er det mange spørsmål en må tenke grundig igjennom før en investerer tungt i et fremmed land på den andre siden av jordkloden.

Det er ikke lov for utlendinger å eie land i Thailand. Likevel er det en strøm av utlendinger som kjøper boliger i tropeparadiset hvert eneste år. Siden 2005, er antallet registrerte norske boligkjøp i Thailand tredoblet, fra 176 i 2005 til vel 400 i 2006, vel 600 året etter, nesten 800 i 2008 og nesten 1000 i 2009. I 2010 ble det registrert 1116 norske boligkjøp i Thailand, 1238 i 2011 og 1342 i 2012 (kilde: Statistisk sentralbyrå). Det gjør Thailand til et like populært land å kjøpe bolig i som Danmark og Frankrike. Men det er ikke lov for utledninger å eie land i Thailand. Det er likevel tre måter du kan kjøpe bolig i Thaland.

1. Aksjeselskap. Tidligere var den såkalte company-modellen vanligst. Da stifter du et aksjeselskap som eier landet huset står på. Aksjemajoriteten i dette selskapet, vanligvis 51 prosent, eies av thaier, og huseieren har 49 prosent. Via noen juridiske finurligheter frasier majoritetsaksjonærene seg styringen av selskapet, og som styreformann i eget selskap har huseieren full kontroll over selskapet, selv med bare 49 prosent eierandel. I praksis er man dermed herre i eget hus, selv om man formelt sett ikke eier tomten huset står på. Enda verre: Company-modellen er en omgåelse av aksjeloven på grunn av stråmenn. De som har aksjemajoriteten, som regel ansatte i det advokatkontoret som ordner eiendomshandelen, har ikke skutt inn en krone i aksjekapital. Det har fått mange til å advare mot denne modellen, også fordi det er økende motstand mot den blant thailandske myndigheter.

Thailand er et like populært land å kjøpe bolig i som Danmark og Frankrike. Likevel er det ikke lov for utledninger å eie land i Thailand.

2. Leasing/ bygsling. Den andre måten er å lease grunn, altså en form for bygsling. Vanligvis leaser man tomten for 30 år, med mulighet til å forlenge avtalen til 60 og 90 år. Tomteeieren kan være både en privatperson eller et selskap, eller et bofellesskap som i så fall minner om et borettslag. I sistnevnte tilfelle kan man for eksempel tenke seg at en entreprenør kjøper et jorde av en bonde. Denne entreprenøren bygger 20 eneboliger på jordet. Da kan entreprenøren opprette enkeltavtaler med alle 20 innehavere, eller så kan innehaverne danne et felles selskap som igjen leaser av entreprenøren. Leasing er nå den vanligste måten å bygge på thailandsk jord.

3. Selveierleiligheter. Du kan eie en leilighet, såkalt freehold, i et boligkompleks, under forutsetning av at 51 prosent eller mer av leilighetskomplekset er eid av thaier (helt uhavhengig av om utbygger er thai eller utledning). Prosentsatsen gjelder vel å merke ikke antallet leiligheter, men det totale antall kvadratmeter. Disse leilighetskomplesen er svært ettertraktet fordi de er strengt regulert etter lovverket (Condominium act – Leilighetsloven) Dette er nok den tryggeste boformen. Vær obs på at det fins mange leilighetskomplekser og blokker som ikke er regulert av denne loven. Det kan være leiligheter som er organisert som borettslag eller ulike former for timeshare. Du ser ikke forskjell på boligkomplekset om det er regulert eller ikk, men det er bare de regulerte boligkompleksene du får papirer på at du er eier av en thailandsk selveierleilighet – en freehold condo.

I begge disse boligrmodellene, altså company og leasing, er det fallgruver. Jeg skal ærlig innrømme at jeg skvatt da jeg leste i en Bangkok-avis at en av landets såkalte ombudsmenn foreslo å oppheve companymodellen fordi han mente den var en irregulær omgåelse av thailandsk lov. Han mente at alle slike aksjeselskapene med thailandske stråmenn, kunne tvangsoppløses. Han anbefalte også at eiendommene kunne overføres til thaier eller thailandske myndigheter.  Forslaget ble umiddelbart stanset, blant annet fordi denne praksisen har pågått i 30 år, og med thailandske myndigheters godkjennelse. Hvis thailandske myndigheter skulle gripe inn overfor disse skjeselskapene, ville det være en form for nasjonalisering og tvangsavståelse av eiendom en bare kjenner igjen i totalitære regimer. I tillegg ville det medført internasjonal fordømmelse. Det er nemlig ikke bare turister som har kjøpt second homes etter companymoidellen. Det har diplomater og næringsdrivende gjort også.

Når det gjelder leasing eller bygsling er innvendingene de samme som i Norge: Det er i regelen bedre å eie enn å leie. Jeg har også hørt skrekkhistorier om landeiere som i strid med kontrakt plutselig bare krever mer penger. Selv om det er ulovlig og brudd på alle avtaler, hva kan man gjøre? En nordmann bør tenke seg grundig om før en innleder en rettslig prosess mot en thai. Som regel lønner det seg alltid å løse slike konflikter med penger under bordet

Blitt skremt av å satse i boligmarkedet i Thailand? Vi har som sagt ikke angret et sekund. Vi legger sommerferiene våre til Thailand i januar, og huset i Hua Hin har blitt mye mer populært enn en hytte på fjellet ville vært. Noen god investering er det nok ikke.  Det er definitivt kjøpers markedet i Thailand, og har vært det lenge. Vi har vært tilbudt høyere pris for vårt hus enn det vi ga, men jeg kjenner flere som har solgt boligen sin med tap.

Og hva er så fasiten? Minst risiko løper du nok ved å kjøpe en leilighet. I et kjøpers marked er dessuten langtidsleie gunstig. Men noen av oss liker best å være herre i eget hus. Sånn er det bare. Et råd til slutt: Prøv langtidsleie først. Bruk tiden godt og orienter deg i markedet, Bruk bare seriøse aktører i markedet. I noien tilfeller skjer det at noen må selge, fort. Da kan du virkelig gjøre et kupp.

hage

Parken hjemme i Hua Hin

Ny patio

Hjem, kjære hjem: Terrassen i Hua Hin.

Kategorier:Hua Hin, Travel

Merket som:, , , , ,

1 svar »

  1. Hello! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no backup.
    Do you have any methods to protect against hackers?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s