Bangkok

Antallet nordmenn doblet på ti år i Thailand – antall russere mer en 20-doblet

2012 januar februar 1319

Bilde: Velkommen, sier denne hjerteknuseren på stranda i Hua Hin. Men den voldsomme turistøkningen til Thailand har også en pris.

I løpet av ti år er antallet nordmenn som ankommer tropiske Thailand, blitt doblet. Likevel er nordmenn knapt verdt å nevne i den store sammenhengen. Antallet russere er mer enn 20-doblet på ti år. Antallet kinesere eksploderer. I sum gir dette Thailand store utfordringer på flere områder, viser tall som Thailands offisielle turistbyrå har utarbeidet for denne bloggen.

Thailand var et populært ferieland for nordmenn for også ti år siden. Vel 70.000 nordmenn reiste enten med charter eller rutefly fra København, Frankfurt, Amsterdam eller Helsinki. Direkterute fra Oslo fantes ikke. 70.000 er flere enn hele Drammens befolkning. Til tross for politisk uro og finanskrise, har nordmenn fortsatt å strømme til Thailand. Antallet er temmelig nøyaktig doblet på ti år.

Mange turister blir litt frustrert over byråkratiet som skal til for å reise ut og inn av Thailand. Fordelen er at thailandske myndigheter vet nøyaktig hvor mange som ankommer landet, og hvilket reisemåte de bruker. For Norge, USA og europeiske land er bildet ganske entydig: Antallet ankomster til Thailand, enten en er turist eller har familie der eler jobber der, er jevnt økende fra år til år. Derfor steg antallet besøkende til Thailand fra rundt 10 millioner i 2003 til vel 14 millioner i 2009. Men så skjedde det noe. Fra 2009 og til 2013 peker pilen rett til værs, med nesten en dobling fra 14 til 27 millioner besøkende i løpet av fire år. Hva var det som skjedde?

Vi som frekventerer Thailand ofte, har en anelse om hva som skjedde. Russerne, som tidligere knapt var å se, er nå allestedsnærværende på de kjente turistdestinasjonene. Mange thaier har et nært slektskap til kinesere, og mange kinesere har et nært forhold til Thailand. Opplev Chinatown i Bangkok! Fantastisk. Dwe fire siste årene har den jevne kineser fått bedre råd, og mange av dem, svært mange, besøker nå Thailand.

Thailands turisteksplosjon fra rundt 14 millioner i 2010 til 27 millioner i 2013 kan med andre ord forklares med en massiv Thailand-interesse blant kinesere og russere. I 2003 og 2004 var det omtrent like mange russere som nordmenn i Thailand. Så skjedde e n jevn økning fra 2005 til 2009 da antallet russere nærmet seg 400.000. Deretter peker statistikken rett til værs: 600.000 i 2010, en million i 2011, halvannen million i 2012 og nær 1,7 millioner i 2013.

For kineserne er utviklingen enda mer ekstrem: Antallet kinesiske ankomster til Thailand sank faktisk fra nær en million i 2006 til 700.000 i 2009. Så passerte man millionen igjen i 2010, rundet halvannen millioner i 2011, doblet det til nær tre millioner i 2012, og nær fem millioner besøkende kinesere til Thailand i 2013 – altså like mange som hele Norges befolkning.

For Thailand er dette både gode og dårlige nyheter. Til tross for all politisk uro, er det ikke økonomisk tilbakegang i Thailand, med fremgangen er marginal. Samfunnsmaskineriet trenger de pengene som turismen genererer. Men tre eksempler viser noen av de utfordringer Thailand står overfor, en utvikling som pessimistene vil mene truer noe av det «ekte Thailand».

Den farligste utviklingen er økende kriminalitet, ikke bare som følge av større kontraster, men også importert, organisert kriminalitet. Med russiske turister kommer også russisk mafia som er svært tilstedeværende på kjente tyrustmål som Pattaya, Phuket og Koh Samui.

En annen utfordring er miljøet. Nylig fløt eksempelvis kloakken på den populære familiestranden Karon i Phuket. Årsaken var overbelastning på kloakknettet som var kraftig underdimensjonert i forhold til antallet besøkende turister. Mange steder går kloakken rett i sjøen i Thailand. De mest kjente turistområdene blir forsøplet og i verste fall ødelagt om ikke noe gjøres – raskt.

Infrastruktur er en annen utfordring. I Hua Hin har man for eksempel innsett at hele byen må gjøres om for at ikke trafikken skal stå stille når både utenlandske turister og Bangkok-thaier ankommer badebyen 200 kilometer sør for hovedstaden.

Mer om denne utviklingen kan leses her.

Nedenfor grafer som viser det totale antallet besøkende til Thailand de siste årene, deretter besøkende kinesere, russere og nordmenn.

 

Image

 

Image

 

IMG_4837

IMG_4830

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s