samfunn

7 politiråd for å beskytte barnet ditt mot kidnapping i Thailand

IMG_4569

Det forsvinner barn hver eneste dag i Thailand. I de aller fleste tilfellene ender det godt etter at barnet har kommet seg bort fra foreldrene sine, men politiet ber turister være forsiktige.Profesjonelle menneskesmuglere opererer på alle kjente turiststeder.

Barn som brått forsvinner, har lenge opptatt thaiene. Før jul var den tragiske skjebnen til lille Nong i alle medier. Den er også omtalt et annet sted på denne bloggen (her). Også Bangkok Post har nylig hatt artikler om forsvunne barn, som for eksempel her. Statistikken viser at mellom ett til fem barn blir meldt savnet hver eneste dag. Omlag 70 prosent av disse kommer til rette. Enten finner de veien hjem selv, eller de finner vennlige mennesker som tar seg av dem.

Dette betyr samtidig at det er mange kidnappede barn  i Thailand, som aldri kommer hjem. Thailand har også fått kritikk for at det ikke arbeides systematisk nok med forsvinningssaker etter mønster fra eksempelvis Interpol. På den annen side forsvinner det ikke flere barn i Thailand enn eksempelvis i Storbritannia som har omtrent like mange innbyggere. Men mange av dem som forsvinner, kidnappes av organiserte kriminelle. Det vet man fordi flest barn forsvinner der det er enklest å bortføre dem, selv om de er sammen med foreldrene sine: På travle kjøpesentre, bensinstasjoner og kafeer langs landeveien og ellers der det er store folkemengder.

Mellom ett til fem barn blir meldt savnet hver eneste dag. Omlag 70 prosent av disse kommer til rette.

Da jeg nylig var i Hua Hin, snakket jeg med Turistpolitiet om de kunne gi noen generelle råd til turistene. Politioffiseren hadde sju klare råd til turister åpå Thailand-ferie som hermed bringes videre. Jeg lærte i alle fall mye av ham, selv om jeg ble litt flau over ikke å ha tatt hensyn til disse rådeen etter å ha vært på Thailand-ferie med mine barn gjennom en årrekke.

1. La aldri barnet være alene. Mist det aldri av syne. Selv om barnet har gått til ro for kvelden, ikke fall for fristelsen til en liten tur i baren eller restauranten. (Jmf Madelaine McCann-saken.)

2. Er barnet stort nok, utstyr det med en moderne smarttelefon med internett. Et Sim-kort for denne typen telefoner koster svært lite i Thailand, rundt en hundrelapp i måneden. Sørg for at telefonen lar seg spore. En oppskrift på dette finner du her. GPS fungerer godt på de aller fleste turiststeder i Thailand, og da kan telefonen lokaliseres med få meters margin.

3. Uansett hvor stort barnet er: Sørg for at det har ditt telefonnummer på seg. I de aller fleste tilfeller er det hederlige mennesker som finner et barn som har gått seg bort, men det fremkaller både angst hos barnet og fortvilelse hos dem som finner det når barnet snakker et helt fremmed språk, ikke kan gjøre rede for seg og ikke vet hvor mamma og pappa er. Husk at barn ikke har retningssans på samme måte som voksne og heller ikke legger merke til omgivelsene sine slik voksne gjør.

4. Tilkall hjelp så fort som mulig. Hvis barnet plutselig skulle bli borte eksempelvis på et kjøpesenter, er sjansen stor for at barnet raskt blir funnet igjen. det betyr ikke at du skal ta det med ro og begynne å lete på egen hånd. Søk umiddelbar hjelp, og kontakt politiet umiddelbart. Skulle barnet ha blitt bortført, teller hvert sekund.

5. Sørg for å ha et oppdatert portettfoto av barnet ditt på den mobilen du har på deg. Det første politiet spør om dersom det skulle gå så galt at barnet forsvinner, er om du har et slikt bilde. Dette fotoet brukes til å alarmere alle politipatruljer, slik at politiet umiddelbart vet hvem de leter etter.

6. Utstyr barnet med en fløyte. Menneskesmuglere opererer med svært små marginer og flater. De utnytter steder der foreldre og barn har ulike fokus. Et typisk eksempel er de bensinstasjonene som befinner seg ved jevne mellomrom langs motorveiene. Mens mamma og pappa går ut av bilen for å strekke på beina og gå på toalettet, blir barnet sittende alene igjen. Et annet eksempel er kjøpesentere der mamma og pappa er opptatt av utstillingsvinduer, mens barnet er opptatt av noe ganske annet. Det viser seg at noen barn blir kidnappet mens de er få meter fra sine foreldre. Da vil en fløyte rundt halsen hjelpe – både for å lokalisere barnet og for å skremme eventuelle kidnappere.

7. La små barn gå i seler eller på andre måter ha full kontroll over dem. Der mange mennesker samles i Thailand er det virkelig mange mennesker – så mange at store og små nordmenn ikke er vant til å forholde seg til slike menneskemengder. Den enkleste måten å forebygge en forsvinning, er kontakt mellom barn og voksen.

IMG_3732

Kategorier:samfunn, Travel

Merket som:,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s