samfunn

60.000 pass stjålet på halvannet år i Thailand

Embed from Getty Images

Thailandsk politi jager profesjonelle passtyver i Thailand etter at to passasjerer ombord i det savnede Malaysian Air-flyet brukte pass som begge ble stjålet i Phuket i august i fjor. Politiet undersøker blant annet om de omfattende passtyveriene har en sammenheng med vannscooter-mafiaen som herjer i Phuket

Politiet bekrefter at hele 60.000 pass er stjålet i Thailand fra januar 2012 til juni 2013, og ferieøya Phuket er hovedbase for organisert passkriminalitet der stjålne pass omsettes for rundt 1200 kroner stykket. Mange turister oppgir at de er blitt avkrevet pass ved leie av vannscooter, og at passene deretter er blitt borte.

Det var østerriske Austrian Christian Kozel (30) and italienske Luigi Maraldi (37) som mistet passene sine på ferier i Phuket, først nevnte i 2012 og sistnevnte i 2013 Maraldi leide en bil, glemte passet i bilen, og skulle hente det igjen kort tid etter. Da var imidlertid passet borte. Hva som har skjedd med det, vet ingen, men trolig er det solgt videre. Pass er en verdigjenstand og lette å selge i Thailand. Passene forsvant før de igjen ble brukt av to passasjerer som bordet det savnede Boieng 777-flyet i Kuala Lumpur. Hvem disse er, vet ingen, men billettene deres ble kjøpt samtidig fra en PC i Pattaya, trolig av en iransk statsborger, og Peking var angivelig bare en mellomlanding før passasjerene skulle videre til Amsterdam og København.

Turister er generelt svært naive i sin omgang med det verdidokumentet som et pass er

Passeierne meldte sine pass stjålet, slik en alltid skal gjøre, og slik en er må gjøre for å få utstedt nødpass. De trodde dermed at passene ikke lenger kunne brukes. Slik er det ikke, og det er derfor stjålne pass er så ettertraktet. Alle stjålne pass fins på lister hos Interpol, men det hører til sjeldenhetene at politi eller tollmyndigheter på flyplasser sjekker pass opp mot listen over stjålne reisedokumenter. I noen land sjekkes disse listene, som inneholder omlag 40 millioner pass, overhodet ikke. Security-personale  sjekker først og fremst at utseende i passet stemmer overens med ansiktet på den som reiser. Dessuten regnes Kuala Lumpur for å være en av de flyplassene i Asia der kontrollen er mest slepphendt. De siste dagene er sosiale medier fulle av historier fra reisende som kan fortelle om både sovende og likegyldige ansatte i security-sonen.

Turister er generelt svært naive i sin omgang med det verdidokumentet som et pass er. Mange leverer det fra seg når de leier en scooter eller vannski, eller når de booker inn på et hotell. De vet ikke at stjålne pass omsettes for 200 US dollar i Phuket. Det betyr at en thai som selger et pass, kan lett hente inn en ukeslønn og vel så det.

Derfor får uansett tragedien i forbindelse med det savnede flyet noen internasjonale konsekvenser. Det er jo meningsløst at security-personell av sikkerhetsgrunner nekter folk å ta med seg tannkrem og munnvann når de ikke en gang gidder å sjekke om passasjerene bruker stjålne pass. Dessuten bekrefter nå Thailands statsminister Yingluck Shinawatra til CNN at politiet skal intensivere etterforskningen av alle de stjålne passene. Passtyveriene kan du lese mer om her.

Hvis du skulle være så uheldig å bli frastjålet ditt pass på reise i Thailand, så gjør umiddelbart følgende: Oppsøk politistasjonen og meld passet ditt stjålet. Sørg for at du får en kvittering for at forholdet er anmeldt, og ta deretter umiddelbar kontakt med den norske ambassaden i Bangkok.

img_2569.jpg

Pass godt på passet ditt når du er i Thailand generelt og i Phuket spesielt. Husk at passet er en verdigjenstand som du aldri gir fra deg.

Kategorier:samfunn, Travel

1 svar »

  1. Ta vare på passet sitt er viktig ja, jeg legger det alltid igjen der jeg bor og har en kopi i lommeboka.

    Husker jeg skulle leie scooter for noen år siden og det var første gang hos den aktuelle utleieren. De ville att jeg skulle legge igjen passet der, det kom ikke på tale sa jeg og da kom den tyske «innehaveren» ut fra bakrommet og kikke litt på passet og sa det var greit.

    Att jeg var norsk var tydeligvis bra nok, han unnskylde seg med att han hadde hatt en del tap fordi det var mange russere i det området som leide av han…..

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s