Hua Hin

Hua Hin beste golfdestinasjon i Asia og Australia

Embed from Getty Images

Bildetekster: Motiv fra Springfield, en av de mest kjente banene i Hua Hin (over). Under: Motiv fra den eldste golfbanen i Hua Hin, Royal Hua Hin og nederst: Badebyen Hua Hin har omlag 80.000 innbyggere, men tredobler antallet i turistsesongen.

Nei, jeg spiller ikke golf, men likevel er min annen hjemby Hua Hin nå kåret til Asias og Australias beste golfdestinasjon. Hua Hin er litt større enn Drammen, men har likevel 11 golfbaner, hvorav fire i verdensklasse.

Før jul fikk Hua Hin æren av å bli kåret til en av verdens fremste golfdestinasjoner i år, altså 2014. Det var International Association of Golf Tourism Operators (IGTM) som foretok den høytidelige kåringen på foreningens årlige generalforsamling som denne gangen ble arrangert i Spania, og det var Hua Hins borgermester, Naporn Vuttikul, som mottok æresbevisningen. Mer om dette arrangementet kan du lese her.

Hua Hin har vært en golfdestibnasjon helt siden kongefamilien og deres gjester begynte å benytte Hua Hin som sitt ferieparadis på 20-tallet. De spilte på golfbanen Royal Hua Hin som fortsatt befinner seg i sentrum, rett bak jernbanestasjonen. Den tilhører imidlertid ikke lenger de beste banene. Den blir blant annet lett tørr og hard, særlig i den lange turistsesongen fra desember til april.

Vi som bor i Hua Hin deler av året, stiller vi oss spørsmål om hvor bærekraftig golfindustrien egentlig er. At folk kommer for å spille golf er flott, og at det fins en bane eller to eller helt ok. Men når vi vet at Hua Hin i deler av året sliter med vannmangel, så blir det unektelig et paradoks at det pøses på med vann på 11 (!) golfbaner i Hua Hin og omland mens sola steiker og vannet fordamper. Likevel øker golfturismen fra år til år, nye baner planlegges, og dette henger sammen med at golfutbyggerne også viser et betydelig samfunnsansvar. Dette innebærer blant annet at golfturismen er en betydelig velgjører, og sponser sosialt arbeid og undervisning blant Hua Hins mange fattige barn.

De to beste golfanleggene i Hua Hin, Black Mountain og Banyan (jeg har linket til de to hjemmesidene for disse to golfbanene) har kommet de siste årene, med muskelsterke investorer i bakgrunnen. Black Mountain er etablert av den svenske byggvaremilliardæren Sven Notlöv (Byggmax). Han kom til Hua Hin for å spille golf i 2004, og falt så pladask for byen at han stort sett er blitt værende. I 2007 innviet han sitt mesterverk som ble den første banen i Thailand som amerikanske egolfentuiaster innnlemmet i «verdens topp hundre». Notlöv har investert mye av sin formue i et golfanlegg som nå regnes som et av verdens beste. På samme område har han også bygd Thailands største badeland. Black Mountains kulturarrangementer er svært populære. jeg har selv vært på konsert der. Inngangsbillettene var dyre, men vi fikk samtidig vite at 50 prosent av billettinntektene gikk direkte til et fond for fattige barn i Hua Hin,

Det som de fleste anser som den nest beste banen i Hua Hin, Banyan, er bygd av nederlandske investorer. Da banen nylig feiret fem år, ble det samtidig arrangert en veldedighetsmiddag i Banyans klubbhus som er kåret til det beste i Asia.  Bare under denne festmiddagen ble det samlet inn over 600.000 baht, vel 120.000 kroner, som gikk direkte til et fond for fattige barns skolegang i Hua Hin.

På denne måten spiller golfturismen en betydelig samfunnsrolle i Hua Hin. Nå kommer den etter hvert også til en spille en vesentlig sportslig rolle. Hua Hins nyvunne ære som Asias beste golfdestinasjon betyr at Hua Hin også blir vertskap for store golfturneringer. Den første blir World Master’s Golf Championship i juni som du kan lese mer om her. Rundt 600 golfspillere kommer til å konkurrere på fire av de mest kjente banene: Black Mountain, Banyan, Imperial Lakeview og Majestic.

Embed from Getty Images

2012 januar februar 1319

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s