Bangkok

Unge thailandske kvinner og eldre europeiske menn

wed

I 2007, da vi flyttet inn i vårt  nye hjem i Hua Hin i Thailand, ble vi raskt stamgjester ved en restaurant i sentrum. Det var ikke bare maten som var attraktiv, men også to flinke, pene, og alltid smilende unge jenter som sjarmerte hele familien i senk. Da vi kom tilbake noen måneder senere, var de imidlertid borte. Da vi spurte etter servitørene, smilte restauranteieren. Det uunngåelige hadde skjedd. De hadde funnet hver sin eldre tyske turist og emigrert til Tyskland.

Naturligvis gjør vi våre tanker når vi ser 70 år gamle europeiske menn som leier rundt på 25-årige thailandske kvinner. Jeg skal ærlig talt innrømme at jeg trodde dette fenomenet ville bli mindre utbredt etterhvert som thaiene blir mer velstående. Men det motsatte synes å være tilfellet. Selv i Bangkok er det nå svært vanlig at vestlige menn med gode jobber og høye inntekter innleder forhold til unge thailandske kvinner. Ja, så vanlig at fenomenet har fått et navn. «Expats» er et engelsk uttrykk for menn som mer eller mindre bor i landet. «Sexpats» kalles eldre menn som som mer eller mindre bor i Thailand og som har et forhold til en ung, thailandsk kvinne. Det sies likeledes at fenomenet er mest vanlig blant tyskere, men forekommer sjelden blant amerikanere. Og skandinavere er vel sånn midt på treet, vil jeg tro. Spørsmåler er så: Hvorfor? Hvorfor innleder en ung kvinne et forhold til en mann som i alder kunne vært hennes bestefar og som hun i noen tilfeller knapt greier å kommunisere med?

Svaret er komplisert, og handler både om et thailandsk klassesamfunn, økonomi, religion, kjønnsroller og tradisjoner. Men dypest handler om de aller fleste thailandske jenter vokser opp uten et håp om et anstendig liv. I følge den thailandske avisen The Nation (les her) jobber rundt en million thailandske jenter som prostituerte. Blant disse er rundt 100.000 uten 18 år. En undersøkelse gjort blant jenter på landsbygda i Thailand, viser at unge jenter er vant til vold i hjemmet, og at så mange som 70 prosent gjør regning med at de kommer til å bli utsatt for vold av sin kjæreste og kommende ektemann. I tillegg krever den buddhistiske religionen at jenter i familien skal sørge for sine familier. Det kan gjøres på to måter: Enten ved å¨være hjemme for å pleie dem, eller skaffe nok penger til å sikre dem pleie.

Den lykkelige hora fins ikke, verken i Thailand eller andre steder. Inntektene av sex-handelen går i stor grad hjem til jentenes foreldre, men jentene selv oppgir ikke hvordan de har tjent pengene.

Derfor er det ikke uvanlig at ei thaijente inviterer kjæresten sin hjem, gjerne til de fattige områdene i nordøst-thailand, selv om denne kjæresten er 30 år eldre enn henne. En eldre mann, vestlig mann vil se på dette som en anerkjennelse, at det er «alvor». For den unge kvinnen er grunnen en litt annen. Thailand er et av de mest klassedelte samfunnene i verden. De fattige er svært fattige, og har ikke opplevd en økning av levestandarden. Når en datter i familien tar med seg en eldre, vestlig mann hjem, er det for å vise at familiens økonomi er sikret, og at foreldrene kan se i møte en trygg alderdom, altså en oppofrelse i tråd med buddhistisk tro.

Svært mange thailandske jenter havner i prostitusjon, enten den «mildere» formen som bargirls eller i regelrette bordeller. Den lykkelige hora fins ikke, verken i Thailand eller andre steder. Inntektene av sex-handelen går i stor grad hjem til jentenes foreldre, men jentene selv oppgir ikke hvordan de har tjent pengene. Til foreldrene sier de gjerne at de jobber på restaurant eller i skjønnhetssalonger.

Når thailandske jenter finner seg vestlige menn som ofte er mye eldre enn dem selv, gjør de ofte det av økonomisk trygghet og en mulighet til å leve slik den velstående, øvre middelklassen i Bangkok gjør. De kan shoppe på eksklusive kjøpesentre, som de før bare har sett på TV. For mannen er det thailandske samfunnet og språket er vanskelig å forstå, og for en vestlig som bor der over tid, er det praktisk å ha en «døråpner» som til og med kjenner noen irrganger i et samfunn det det gjelder å kjenne de rette personen. Også handler det naturligvis om sex, og kvinnesyn. Mange menn i godt voksen alder vokste opp med mødre i heimen, og setter pris på at kaffen serveres om morgenen og middagen står på bordet når de kommer hjem. Kanskje gjelder dette flere tyskere enn amerikanere, hva vet jeg, men jeg vet hvordan de gikk med de to søte serviørene vi ble kjent med i 2007. De er skilt, har kommet seg hjem igjen til Thailand, men de smiler ikke fullt så mye lenger.

12 svar »

 1. Hei. Jeg skjønner hva du vil. Men jeg har opplevd det annerledes enn din opplevelse. Jeg er gift Thai , og min norske datter beskriver meg som en som IKKE en einstøing som ikke kan finne en norsk kone. Du er nok fremdeles godt gift med din norske kone og bra er det. Men er du også av den oppfatning at andregangs menn ikke skal finne det gode liv med en thaikone. Jeg har, en yngre kone 18 års forskjell , i Norge var, det 10 års. Vi lever godt sammen og har det veldig bra, men jeg forstår problemstillingen da jeg møtte en 65åring fra greenskogen i sigdal , slepende på en 18 åring fra isan. Til orientering det lever mange thaidamer med en farang og de har et godt liv.
  Jeg er en av dem.
  Stein

  Liker

 2. Har bodd i thailand i 13 år, og skjönner hvor du vil hen, men livet er litt mere nyansert enn dette, du skal se at om noen år er det du som sitter med en 20 år yngre dame på fanget..

  Liker

 3. Hej Odd.
  Jeg er fra Danmark og kom til Thailand for 3,5 år siden og jeg personligt har det godt med min kæreste/kone som er 10 år yngre end mig. Hun er 45 år og til at starte med var det kun penge det drejede sig om, men det forsvandt efter 2 år sammen fordi jeg satte grænser. I dag går det fint imellem os med det hele og i begyndelsen kiggede jeg også med afsky på alle de gamle mænd som valsede rundt med unge Thaijenter, men så lærte jeg noget nyttigt…hvis jeg er tilfreds med mit liv, hvorfor så bekymre mig om de andres liv og det hjalp. I dag ser jeg gamle mænd tumle rundt med unge koner og så tænker jeg…ja det er jo en slags forretning for dem begge to og det er så deres problem. Livet her kan ikke sammenlignes med det vi har i Norge og Danmark.
  Tak for alle dine gode informationer…mange kunne sikkert lære lidt af at læse dine historier.

  Liker

  • Takk for respons. I hovedsak er jeg enig i det du skriver, men det er en mørk side ved dette som dessverre er blitt en utfordring i eksempelvis Norge. Hvis norsk mann på 65-70 finner i thai jente på 25-30 og de får barn sammen, så flytter de ofte til Norge der utdanning er gratis og sosial trygghet er bedre. Ofte går det galt fordi han er for gammel til å være far og hun har problemer med å bli integrert. Den store taperen blir barnet.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s