Bangkok

Reisetips i et turbulent Thailand

IMG_4164

Bildetekst: Drømmen om Thailands sol er like oppnåelig selv om landet er midt inne i en politisk krise. Likevel er det grunn til noen forholdsregler. (klikk for større foto)

Solhungrige nordmenn med ekstremt behov for sommer og varme, spør denne bloggen om det er trygt å reise til Thailand. Svaret er ja, med noen forbehold. Her svarer jeg på seks spørsmål jeg har fått den siste uken.

1. Er det trygt å reise til Bangkok? Svar: Nei. Erfarne Bangkok-farere sier hele tiden at det er enkelt å holde seg unna de ulike stedene der demonstrantene holder til. Det er riktig, den spente situasjonen har vart siden november, og er nå på bristepunktet. Ulike militante smågrupper operer på egen hånd, og granater er på avveie. Det betyr at det er en for stor risiko å ta, etter min oppfatning – og etter det råd mange ambassader gir sine innbyggere.

2. Er flyplassen trygg. Den er jo også i Bangkok? Svar: Flyplassen er ikke i Bangkok, selv om flybilletten din hevder det. Flyplassen, Suvarnabhumi, ligger i provinsen Samut Prakan, øst for Bangkok. At flyplassen ligger utenfor byen, er en fordel for turister fordi motorveiene til flyplassen går utenom Bangkok. Livet på flyplassen går dermed uavhengig av livet i Bangkok, og sikkerheten på Thailands hovedflyplass er så omfattende at der er det like trygt som på Hardangervidda.

3. Hvordan kommer jeg meg trygt fram og tilbake fra flyplassen? Svar: Du skal ha fryktelig uflaks om du støter på problemer når du kjører til eller fra motorveien . Men det er urolig i Thailand, og mye kan skje. Da vi reiste fra Hua Hin til flyplassen nylig, endte vi plutselig i en kø som sto ganske stille. Da viste det seg å være frustrerte risbønder som blokkerte motoveien med bildekk. Heldigvis kunne sjåføren vår noen bakveier og vi nådde flyet – såvidt. Konklusjon: Beregn god tid, følg med på nyheter og sosiale medier. Vær oppdatert. Vil du være helt trygg, kan du ta flyet videre til de fleste turistmål, også eksempelvis Hua Hin.

4. Er du trygg alle andre steder enn i Bangkok? Svaret er nei. Det hevdes nå at Thailand kan være på randen av en så uforsonlig konflikt at den kan minne om en borgerkrigsliknende tilstand. Det få tenker over, er at denne tilstanden har vart lenge, men da geografisk avgrenset til de tre-fire sørligste provinsene. Dette gjelder deler av Songhkla og hele Pattani, Yala og Narathiwat. Her bor malayiske muslimer som ønsker å gjenerobre sin selvstendighet. Her er det svært ustabilt, og noe slikt som 5000 er drept. Selv om terrorangrep sjelden eller aldri er tenkt å ramme turister, kan en være på feil sted til feil tid.

5. Demonstrerer gulskjortene bare i Bangkok? Svaret er nei. Flere steder i sentrale Thailand, det vil si også i de kjente turistområdene Pattaya, Rayong, Cha-am og Hua Hin, har gulskjortene solid fotfeste. Her arrangeres også både impulsive og planlagte markeringer av ulike slag. Hvis du ser menneskemengder samler seg for å protestere eller markere noe, er det tryggeste uansett å holde seg unna. Husk at angrep til nå alltid har vært rettet mot demonstranter, ikke sakesløse selv om det dessverre også er sakesløse som er omkommet.

6. Er det farlig å diskutere politikk i Thailand. Svar: Normalt ikke, men vær oppmerksom på at den svært betente og vanskelige situasjonen i Thailand påkaller sterke følelser. Uansett; Ikke bruk imperialist-brillene når du diskuterer politikk med en thai. Ikke gi inntrykk av å være en besserwisser. Snakk ikke nedlatende om noen av de stridende partene. Mange thaier vil oppleve dette som sårende. Poenget er at du er gjest i Thailand, og da trenger du venner, ikke fiender.

påske 003

Kategorier:Bangkok, Hua Hin, samfunn

Merket som:, ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s