Bangkok

Telenor tjener på politisk uro i Thailand

last ned

Den thailandske opprørslederen Suthep (bildet) oppfordrer til boikott av alle selskaper som har forbindelser til Shinawatra-familien, deriblant landets største mobiloperatør AIS. Det tjener den nest største operatøren, Telenor-eide dtac, som i helgen har lansert attraktive tilbud for misfornøyde AIS-kunder.

Det var før helgen at lederen for de politiske opprørerne i Thailand, Suthep Thaugsuban, oppfordret til forbrukerboikott av alle selskaper som har tilknytning til familien Shinawatra. Han ønsket med dette å knytte livlinjen til Thaksin-regimet, som han uttrykte det. Den nåværende statsministeren i Thailand, Yingluck Shinawatra, er søster av den tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra som har tjent sin milliardformue på telecom. Han lever i eksil i Dubai fordi han er domfelt for korrupsjpon i Thailand, og vil bli arrestert dersom han reiser hjem.

Sutheps tale førte umiddelbart til at toppledelsen i AIS gikk ut med en pressemelding der selskapets styreformann understreket at selskapet ikke lenger har noe med Shinawatra-familien å gjøre, og at familien solgte de siste rest av aksjene i selskapet i 2006. Samtidig understreket styreformannen at dersom representanter for opprørsbevegelsen People’s Democratic Reform Committee (PDRC), bedre kjent som gulskjortene, gjorde alvor av sin kampanje, kunne det true så mange som 10.000 jobber i en allerede anstrengt thailandsk økonomi. Mer om dette kan leses i Bangkok Posts artikkel her.

Den politiske situasjonen i Thailand er nå så anspent at næringslivet normalt er livredde for å bli tatt til inntekt for den ene eller andre part. Typisk i så måte var en betent familiestrid i det verdensomspennende, familieeide Singha-bryggeriet. En av arvingene til bryggeriformuen, den 27-årige medieynglingen Chitpas opptrår både som internasjonal pressekontakt for gulskjortene, og er inkludert i den nære kretsen til protestleder Suthep. Dette har ført til en bitter familiestrid internt i Singha-dynastiet, som rett før jul endte med at Chitpas valgte å skifte etternavn, slik at hennes navn ikke på noen måte lenger skulle assosieres med Singha-familien.

Dermed skulle man kanskje tro at Telenor-eide dtac, som er Thailands nest største mobiloperatør, valgte å ligge lavt. Men allerede i helgen annonserte både dtac og den mindre aktøren True med henblikk på å erobre tidligere AIS-kunder. Flere tusen kunder er nå på vei fra AIS til dtac, og den thailandske avisen The Nation, anslår at dtac erobrer rundt 70 prosent av AIS-kundene. Reportasjen i Nation kan du lese her.

Jeg har i en tidligere bloggpost belyst hvordan Telenor gjennom dtac spiller en indirekte politisk rolle i Thailand. Den kan du lese her.

Kategorier:Bangkok, samfunn, Travel

Merket som:, , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s