Bangkok

Politimannen som sparker til granaten i det den eksploderer

Politimannen som risikerer eget liv i det han forsøker å sparke vekk en håndgranat, vises på TV-kanaler over hele verden. Han er blitt symbolet på den blodige politiske konflikten i Thailand fordi den nå tar en dramatisk vending etter at demonstrantene har holdt til i Bangkok siden november.

Den dramatiske hendelsen beviser nemlig  at de regjeringskritiske demonstrantene er tungt bevæpnet, og de er villige til å bruke våpen de trolig har fått fra regjeringskritiske krefter i den mektige hæren.

Politimannen overlevde den granaten, og fikk besøk på sykehuset i Bangkok av sine overordnede (se bildet nedenfor). Foten er ikke til å redde, men det kunne gått mye verre. En politimann og to demonstranter ble drept og en rekke såret i brutale sammenstøt i Bangkok. En av de drepte var nettopp en politimann.

Sammenstøtene nå handler om demonstrantenes forsøk på å erobre kontrollen over regjeringskontorene og sperre viktige veier og bruer i Bangkok. Men dypest sett handler det selvsagt om hvem som skal styre Thailand i fremtiden. Demonstrantene som ledes av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban, mener regjeringen er korrupt og at Thaksin Shinawatra, den korrupsjonsdømte ex-statsministeren som bor i eksil, styrer landet gjennom søsteren Yingluck Shinawatra. Yingluck hevder på sin side at hun er lovlig valgt, og hun nekter å trekke seg for å beskytte demokratiet i landet.

Striden mellom demonstrantene og regjeringen topper seg nå på en annen måte: Påtalemyndighetene har tatt ut tiltale mot Yingluck for korrupsjon i forbindelse med den eiendommelige risskandalen som herjer Thailand. Denne skandalen kan du lese mer om på denne bloggen her. Påtalemyndigheten hevder statsministeren har fått politiske og dermed personlige fordeler ved å tilby fattige risbønder minstepris for risen sin, selv om hun angivelig skal ha visst at risprogrammet skal være var korrupt. Fattige risbønder har i hovedsak støttet Shinawatras parti som vant det forrige valget med tre millioner stemmer foran demonstrantleder Sutheps demokratiske parti. Risskandalen er imidlertid blitt et mareritt for Thailand. Staten har ikke råd til å betale det Yingluck lovet, og mange risbønder er nå i ferd med å gå konkurs.

Dermed er demonstrantleder Suthep på fremmarsj på flere måter: Han nekter å oppgi sitt fotfeste i Bangkok, han er i ferd med å oppnå en allianse med frustrerte og rasende risbønder som tidligere støttet Yingluck, men som i frustrasjon over manglende økonomisk oppgjør for risen, nå støtter opprørerene. Og han har trolig gode kontakter i påtalemyndigheten som senere i måneden ønsker å ydmyke statsministeren offenlig med sine korrupsjonsanklager – anklager som broren Thaksin er domfelt for. Han er domfelt for nettopp korrupsjon og bor i utlandet for å unngå å sone straffen

granatmann

1 svar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s