Hua Hin

Kunsten å kjøre forbi en elefant – (eller hvor galt det kan gå)

 

IMG_4753

Samme dag som vi bega oss innover i nasjonalparken, ble en amerikansk turist funnet død, trampet ihjel av en elefant. De  ville elefantene kan være farlige, og vi ble spesielt advart mot en elefant med brukket støttann.

Den unge, amerikanske studenten og backpackeren Lilly Glidden ble funnet ille tilredt i januar i år etter at 70 letemannskaper hadde søkt etter henne i mange timer. Ved siden av liket lå et kamera. Bildene viste at hun var opptatt av dyr, og at hun hadde begitt seg alene innover i nasjonalparken for å ta bilder av ville elefanter. Du kan lese mer om hennes skjebne her.

Samme dag som hun ble funnet kjørte vi inn i nasjonalparken hun ble funnet, inn i landet fra Hua Hin/Cha-am i retning Burmas gren se. Plutselig fikk vi øye på en elefant i veikanten som vagget rolig langs veiskulderen (bildet over). Sjåføren vår senket farten fra rundt 80 kilometer i timen ned til 50. Han hadde forberedt oss på hvordan en passerer en elefant på veien. Du stanser ikke, men senker farten og glir forbi elefanten så umerkelig som mulig. Du skrur av lysene på bilen, og hva du enn gjør: Bruk aldri hornet! Er elefanten vendt mot deg, og du undrer på om den er fiendtlig innstilt eller ikke, eller den blokkerer veibanen, så stanser du, skrur av lys og motor og bare venter. Da vil elefanten stå og se på deg en stund før den liksom begynner og kjede seg – og så vil den tusle videre.

Elefanter finner sjelden biler truende, selv om den er så massiv at den kan vippe en bil av veien, om den vill. Det er verre med mopeder. Noen elefanter finner den litt sinte lyden av moped og scooter irriterende, fortalte sjåføren. For et par år siden hadde to unge gutter begitt seg inn i langs disse veiene på moped, og de gjorde alt det du ikke skal gjøre. De lot motoren gå og lyset stå på da den sinte elefanten kom ut av jungelen, og det var det siste de gjorde.

Den enorme elefanten som ruslet langs veien, var mye større enn dem vi hadde sett på diverse elefantshow og sirkus. Likevel var det noe med hele framtoningen som gjorde at vi ble ikke redde. Han ruslet godlynt avgårde, sjåføren la seg helt ut i motgående fil og passerte rolig. Da vi passerte elefanten, stanset den, hevet hodet og løftet snabelen, akkurat som den hilste til oss som for å si at alt er ok, dere kan bare kjøre videre.

Samme dag, 18. januar, ble levningene av Lilly Glidden funnet like i nærheten. I disse omgivelsene er det elefanten som regjerer.

Nedenfor to scener når bil møter elefant. Den ene er en film som viser hvordan elefanten normalt tusler videre når du stanser og venter. Nederst en bildeserie om hvor galt det kan gå. Bildene er henter fra Kruger nasjonalpark i Sør-Afrika.

road_rage

 

1 svar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s