Hua Hin

Nærhytter i Norge og Thailand

IMG_4686

I Drammen, der jeg bor, har vi hundrevis av dem, og lenge trodde jeg nærhytter var et lokalt eller i alle fall norsk fenomen. Men det var før jeg fikk venner i Thailand som hadde akkurat de samme ønsker og behov.

En nærhytte befinner seg i nærheten av der du bor. Den bør være så nær at du kan dra dit på dagsturer, om du vil, og kanskje så nær at du kan bruke den som bosted når du er i feriemodus. Noen mener definisjonen på nærhytter er så streng at du bør kunne bevege deg dit til fots, men andre mener at en times biltur er akseptabelt. Uansett er hensikten med nærhytta at du på kort varsel kan dra dit for å søke fred og ro fra hverdagens kjas og mas.

Visst er det fint med hytte i skogen. Men det er like fint med hytte i jungelen.

Det var akkurat slik de tenkte, våre thailandske venner, bosatte i den travle feriebyen Hua Hin. De ønsket seg et sted de kunne trekke seg tilbake og nyte den totale stillheten, først og fremst i weekenden. Da sjansen bød seg, spleiset fire søsken på å bygge en hytte nær en elv vel 50 kilometer inn i landet for Hua Hin. De kjøpte en stor tomt på åtte rai som tilsvarer nær 13 dekar. I bakkant av hytta er det dyrket mark der det vokser både sitrusfrykter (sitroner), mango og en gigantisk frukt (se bildet) som jeg rett og slett ikke vet det norske navnet på. I forkant av hytta er det en idyllisk elv som mer er en bekk i den kjølige og tørre årstid (desember – april), men som vokser til en mektig elv i regntiden. Denne elven kommer fra fjellene i Burma og har krystallrent vann når vannføringen er stor, og er et eldorado både for badende thaier og tørste elefanter.

Selve hytta ser litt annerledes ut enn det vi er vant til, men er likevel svært praktisk, etter thailandsk levemåte. Den er i to etasjer, hver på rundt 20 kvadratmeter. Underetasjen består av en dusj og et toalett (ja, det er innlagt både strøm og vann) og en liten kjøkkenkrok. 2. etasje består av ett stort soverom. En må husjk på at temperaturen i Thailand gjør det ganske meningsløst å sitte innendørs. Derfor er det bygd en stor terrasse der samværet finner sted, og fra terrassen er det praktfull utsikt til elven. Og, om ettermiddagen, er de stadig å se, de majestetiske, ville elefantene som kommer ned til elven for å bade og drikke elvevann.  I Thaland er det ikke smart å bygge hytter av tre. De blir fort spist opp av termitter. Derfor er bygningsmaterialet støpte plater som ser ut som tre. I Thailand trengs det selvsagt ingen isolasjon, noe som gjør selve byggeprosessen rimelig.

Visst er det fint med hytte i skogen. Men det er like fint med hytte i jungelen.

IMG_4708 IMG_4706 IMG_4700 IMG_4694 IMG_4687 IMG_4685

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s