Hua Hin

I Thailand feires julenissens bursdag og tre laaange nyttår

20130529-072656.jpg

Gater pyntet for kinesisk nyttår i Hua Hin, Thailand (klikk for større bilde)

En ekte thai lar sjelden en anledning til fest og moro gå fra seg. Selv om verken julefeiring eller vintersolverv gir noe egentlig mening i buddhistiske Thailand, er kjøpesentre, restaurantene og skoler fulle av julesymboler. Og jula er opptakten til ikke mindre enn tre omfattende nyttårsfeiringer.

Thailandske barn elsker jul, selv om Thailand offisielt ikke feirer jul. Det er ingen ekstra fridager i forbindelse med julen, og alle offentlige kontorer er åpne. Likevel feires det jul i alle thailandske skoler. I stadig flere thailandske hjem er det vanlig å gi hverandre gaver, og alle vet hvem julenissen er. Julenissen er derfor en svært populær figur på skoler og i barnehager, der barna kler seg i sterke farger og gir hverandre gaver. I julen skal alle være snille med hverandre. Thailandske barn får dessuten med seg vestlig julefeiring gjennom Disney og andre TV-kanaler.

English: The roads along the old moat of Chian...

English: The roads along the old moat of Chiang Mai are full of vehicles during the Songkran water splashing festival. (Photo credit: Wikipedia)

Historien om Jesus-barnet som ble født i en stall, er det derimot ikke så mange som har hørt om. Julenissen er definitivt mer populær enn Jesus. Siden mange thailandske barn har fått med seg at julefeiring handler om en bursdag, er det derfor ganske vanlig at barna tror jul handler om å feire Julenissens bursdag.

Om julefeiring er blitt vanligere, er nyttårsfeiring noe nesten alle forholder seg, selv om vårt årsskifte ikke har noe med thailandsk nyttår å gjøre. Det feires i april. I byer og på turiststeder feires gjerne nyttår med omfattende bruk av raketter – ofte i enda større omfang enn her hjemme. Det skyldes at nyttårsraketter og «kinaputter» har lange tradisjoner både i Thailand og andre sørøstasiatiske land, fordi det er nær forbundet med det kinesiske nyttåret.

Kinesisk nyttår feires i to lange uker. Det starter nyttårsdag og slutter med lanternefestival på den 15. dagen. Nyttårsdag er den første dag i den første måned i den kinesiske kalender som i 2014 faller på 31. januar, altså akkurat en måned etter «vårt» nyttår. I henhold til en gammel kinesisk legende var det et uhyre som kunne ta seg inn i folks hus i forbindelse med nyttår. Det eneste som kunne skremme dette uhyret var sterke lyder og fargen rød. Derfor pynter kinesere og folk i hele Sørøst-Asia med rødt, og fyrverkeri og kinaputter brukes i et enda større omfang enn vi er vant med.

Når thailendere er ferdige med å feire sitt annet nyttår, det kinesiske, så er det bare å lade opp til det egentlige nyttår i Thailand, buddhistisk nyttår, som vanligvis betegnes som Songkran. Songkran er nyttårsfeiring i Thailand, Laos og Kambodsja. Tidligere varierte datoene, men er nå fastsatt til 13. til 15. april hvert år. De som ikke har opplevd Songkran tidligere, blir både våte og overrasket. Tradisjonelt praktiseres denne skikken ved å helle noen dråper vann over hendene eller skuldrene til den en vil velsigne, men mange steder har dette utartet til en ellevill vannkrig der en dynker hverandre med bøtter og vannpistoler. Det høres kanskje kaldt ut, men er det ikke. For i midten av april er det varmt i Thailand, veldig varmt. I Thailand er det vanloigvis bare tre temperaturer: Varmt, veldig varmt og ekstremt varmt. I midten av aåpril er det ofte ekstremt varmt…

nisse nisse.jpg2 santa-claus3

Kategorier:Hua Hin

Merket som:, ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s