Travel

Bare Eritrea og Libya har flere dødsulykker i trafikken

moped 2

-Verdens helseorganisasjon slår fast at Thailands trafikk er blant de aller farligste i verden. Bare Eritrea og Libya er farligere. Trygg Trafikk og Europeiske Reiseforsikring advarer nordmenn på ferietur til Thailand.

Det var en på en konferanse i Thailand denne uken at Verdens Helseorganisasjon la fram ferske tall for nasjoner med det farligste trafikkbildet. Thailand har en dødsrate på 38,1 per 100.000 innbyggere. Bare to land har høyere dødsrate enn dette, med Libya (40,5) og Eritrea (48, 4). I 2010 døde 26.000 langs veiene i Thailand.

Omlag halvparten av de døde er mykere trafikanter, det vil si fotgjengere, syklister eller mopedister og motorsyklister. Omlag halvparten av de døde er menn, og de mest utsatte er i alderen 15-44.

Mellom 10 og 15 nordmenn har mistet livet i trafikkulykker i Asia hittil i år, og flesteparten i Thailand.  Trafikken der er mer uforutsigbar og risikofylt enn i Norge, så det gjelder å opptre defensivt, oppfordrer Trygg Trafikk og Europeiske Reiseforsikring.

I juleferien reiser mange nordmenn til Thailand, for å oppleve sol, strender, vennlige mennesker, spennende mat og fremmedartet kultur. Thailand er i hovedsak et trygt land å reise til, men trafikken er mer utfordrende og risikofylt enn hjemme, med 4-5 ganger flere trafikkdrepte per 100.000 innbyggere enn Norge.

Trygg Trafikk og Europeiske Reiseforsikring ber nordmenn huske på at trafikkulturen i Asia er en helt annen enn vi er vant til, og svært mye farligere.  Ta med de gode holdningene hjemmefra når det gjelder fart, rus og bruk av sikkerhetsutstyr, oppfordrer de,

– Trafikkmønsteret er dessuten helt annerledes i Thailand enn det vi er vant til i Norge, sier Harald S. Hollerud, direktør i Europeiske Reiseforsikring. Han advarer blant annet mot å stole på grønt lys i fotgjengerfelt fordi dette ikke respekteres.

– Fotgjengere er ikke like trygge i Thailand som vi er vant til i Norge, både fordi biler, busser og motorsykler ofte kjører på rødt lys. Dessuten er det venstrekjøring, med biler og motorsykler i et eneste virvar, sier Hollerud.

– Pass spesielt godt på barna i trafikken i utlandet, slik at alle kommer trygt hjem fra juleferien, oppfordrer Trygg Trafikks direktør Jan Johansen.

– Det er ikke alle trafikkreglene vi lærer barna her hjemme som gjelder i andre land. I mange land er det ekstra viktig å holde de minste barna godt i hånda, og passe på dem hele tiden. Hvis du reiser med små barn og må kjøre bil, er det fornuftig å sjekke ut med hotellet eller turoperatøren i forkant om de kan skaffe bilbarnesete. Hvis ikke vurder å bringe med deg ditt eget, sier Johansen.

Thailand har som målsetting å redusere trafikkulykkene med 50 prosent fram mot 2020. Så langt henger landet kraftig etter, men lover å intensivere kampen for en tryggere trafikk fra nyttår. Det skal blant annet skje gjennom å slå hardere ned på dem som bryter trafikkreglene.

vrak

Kategorier:Travel

Merket som:,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s