Bangkok

Gode nyheter fra Thailand

Embedded image permalink

Se på dette bildet: Demonstranter og politi omfavner hverandre. Motstanderne tar bilder av hverandre, til familiealbum og til bruk på sosiale medier. Som en grusom kontrast husker jeg godt de redselsfulle scenene fra 2010, da 93 demonstranter døde og tusener ble skadet i et blodbad i Bangkoks gater.

Slik gikk det heldigvis ikke denne gangen. Det betyr blant annet at politi og hær er blitt dyktigere til å takle slike situasjoner. Og det betyr at Thailand er blitt et mer modent demokrati.

I min forrige blogg skrev jeg at D-dagen mandag enten ville ende i et blodbad eller i et styrket demokrati. I morges oppsto nesten surrealistiske scener da demonstranter og politi omfavnet hverandre og ga hverandre blomster. Demonstranter som planla å bryte seg inn i politistyrkenes hovedkvarter i Bangkok, ble i stedet ønsket velkommen til «åpen dag». På sosiale medier gikk rykteflommen: Hva i all verden var dette? Var det et taktisk sjakktrekk fra statsminister Yingluck Shinawatra som satte demonstrente og deres leder Suthep Thaugsuban sjakk matt? Eller hadde Suthep vist slik styrke at politiet rett og slett ga opp?

Svaret var ingen av delene. Det handlet om tretthet fra begge sider, og at folkets kjære konge, Rama IX, fyller 86 år 5. desember. I Thailand nøyer man seg ikke med noen timers feiring av kongens bursdag. Det er 48 timers majestetisk feiring i flere byer, hovedsaklig i hovedstaden Bangkok og den byen kongen nå befinner seg i, Hua Hin. Svaret var rett og slett at begge parter inngikk en slags våpenhvile for å feire monarken, og deretter tenke seg om før neste trekk. Den mest presise oppsummering er derfor at det første slaget er over, og vi vet ikke hva de kommende slagene vil bringe.

Hvem vant det første slaget? Utvilsomt statsminister Yingluck. Hennes motstander hadde som mål å styrte henne i løpet av mandagen, og i alle fall før feiringen av majestetens bursdag. Men Yingluck er fortsatt statsminister, og hun kunne forlate Bangkoks gater til fordel for Hua Hin i helikopter tirsdag morgen uten særlig beskyttelse. Hennes viktigste seier er imidlertid at demonstrasjonene foregikk nesten uten tap av menneskeliv. Fire er riktignok døde, men et er et lite tall sammenlinet med de forrige opptøyene. Hun har bedt politiet besinne seg, og viktigere: Hæren og politiet har samarbeidet godt og mye bedre enn ved opptøyene i 2010. Da virket politi og hær tidvis eskalerende på konflikten. Nå har politi og hær ikke bare dempet konflikten, men også bidratt til å dempe hverandre. Eksempelvis beordret politiet tåregass mot fredelige demonstranter mandag morgen, men hæren fikk politiet til å ombestemme seg. Tåregass og gummikuler skulle bare brukes i ekstreme tilfeller, når samfunnsviktige personer eller eiendommer var i fare.

Dette betyr ikke at konflikten er over, og det betyr heller ikke at Yingluck går seirende ut av konflikten. Thailand står ved en skillevei, og det er nå helt opp til Thailands folk hvilken vei de vil velge. Statsminister Yingluck har invitert akademikere, samfunnsstøtter, næringsliv og andre til å delta i et forum for politiske reformer, slik at Thailand skal komme styrket ut av opptøyene. Hennes motstander, den tidligere visestatsministeren Suthep, vil ikke ha noe med dette å gjøre og oppfordrer til boikott av alt det familien Thaksins medlemmer måtte foreslå. I stedet vil han opprette ulike tyder råd rundt omklring i Thailand som skal meisle ut Thailands videre skjebne. Hvilken retning dette går, vet ingen, og det vil vi først ane når feiringen av Kongens fødselsdag er over – det vil si på torsdag eller fredag.

 

1 svar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s