Bangkok

D-dag i Thailand: Demokrati eller blodbad

røde9139ri-Yingluck_Shinawatra

Rødskjorter har til nå holdt seg unna sentrum av Bangkok, og har samlet seg på en stadion i utkanten av byen. Men flere tusen støttespillere er på vei. Under: Statsminister Yingluck Shinawatra.

Thailand holder pusten. Søndag blir etter all sannsynlighet D-dag for Thailands fremtid. I hovedrollene statsminister Yingluck og lederen for demonstrantene, Suthep (bildet).

Men viktigere: 3000 soldater rykker inn i Bangkok. Det samme gjør titusener av statsministerens støttespillere, de såkalte rødskjortene, som denne gangen sier at de ikke drar hjem før gulskjortene har gitt seg og konflikten er løst.

Konflikten likner på blodbadet i 2010. Den gangen var det gulskjortene som hadde statsministeren og makten i landet, og han som i

English: คณะรัฐมนตรีลงนามถวายพระพรชัยมงคลเนื่อ...

English: คณะรัฐมนตรีลงนามถวายพระพรชัยมงคลเนื่องในวันเฉลิมพระชนมพรรษาพระบาทสมเด็จพระเจ้าอยู่หัว ณ ห้องแดง ศาลาว่าการพระราชวังในพระบรมมหาราชวัง วันอาทิตย์ ที่ 5 ธันวาคม พ.ศ.2553 (Photographer attached to the Prime Minister of the Kingdom of Thailand : Peerapat Wimolrungkarat / พีรพัฒน์ วิมลรังครัตน์) @is50mm (Photo credit: Wikipedia)

en måned har ledet demonstrasjonene i Bangkok, Suthep Thaugsuban, var

visestatsminister. Hæren, som den gangen var under «gul kommando» rykket inn mot røde demonstranter. 93 ble drept, flere tusen ble skadet.

Det er sårene fra den gangen som ikke er helet. Mistenksomheten og hatet er der fortsatt. Suthep som tror han skal lede Thailand inn i en ny tid, har altfor mye blod på hendene. Yingluck Shinawatra anklages for to forhold: De gule mener det ikke er hun som er landets reelle statsminister, men at hun fjernstyres av sin storebror Thaksin Shinawatra. Den andre anklagen er at hun ikke lenger har legitimitet i folket. Det skyldes at hun begikk en politisk tabbe av dimensjoner da hun fremmed et lovforslag, den såkalte Amnesty Bill, som i følge regjeringen skulle bidra til å forsone det thailandske folket. Hensikten var, hevdet regjeringen, at de mange som fikk straffer under opptøyene i 2010, skulle gis amnesti. Opposisjonen fant imidlertid fort ut at lovforslaget også ville gjelde Yinglucks storebror Thaksin. Han er dømt for økonomisk kriminalitet (korrupsjon) og lever i eksil, og at lovforslaget var beregnet for ham. Lovforslaget er nå trukket tilbake, men stemningen er fortsatt like uforsonlig.

Yingluck har de siste dagene invitert Sutep til samtaler for om mulig å finne en løsning, men Sutep nekter. Han har i stedet samlet de ulike gruppene som utgjør oppoisjon til statsministeren, og planlegger en slags overgangsregjering den dagen statsministeren må gå av. Han forutsetter at dette ikke er et hvis, men et når.

Yingluck Shinawatra understreker at hun har 15 millioner stemmer i ryggen, og er lovlig valgt. Hun vil verken trekke seg eller flytte ut av Bangkok. Hun minner om at dersom de gule får viljen, er det et udemokratisk kupp, og at Thailand dermed ikke er et demokrati lenger. I tilsvarende kriser helt siden Thailand ble et monarki på 1930-tallet, har slike konflikter gjerne vært løst med et militærkupp. Utfordringen er at de militære har gjentatte ganger vist seg å være elendige politikere, og er ikke i stand til å styre Thailand.

Det første offeret i denne konflikten ble skutt og drept lørdag. Suthep spiller høyt og vil overta alle viktige offentlige kontorer, og innrømmer dermed at plenen hans egentlig er et statskupp. Internasjonalt har Yingluck støtte, nettopp fordi av konflikter i et demokrati løses med valg, ikke vold.

Kan dette gå bra? Nei, det ser dystert ut.

skutt

En demonstrant med skuddskader blir kjørt vekk lørdag. Et ti-talls demonstranter ble skadet, og en 21 år gammel mann døde av skuddskadene.

2 svar »

    • Skal dit selv i samme tidsrom. Tror det skal gå greit. Det eneste problemet jeg har hørt om på strekningen Bangkok – Hua Hin er forsøk på å punktere biler som kommer sørfra i retning Bangkok. Dette for å forhindre demonstranter i å nå Hovedstaden.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s