Bangkok

USA advarer Thailands demonstranter

suthep

Demonstrantenes leder Suthep (i midten)oppfordrer til okkupasjon av flere departementer 

Etter at illsinte demonstranter i dag brøt seg inn i to departementet i Bangkok sentrum, innførte statsminister Yingluck Shinawatra ekstraordinære lover som vanligvis bare brukes i forbindelse med unntakstilstand. Da demonstrantenes leder oppfordret til å okkupere flere departementer i morgen, publiserte amerikanske myndigheter en klar advarsel til demonstrantene.

I advarselen som blant annet ble publisert på sosiale medier, heter det at den amerikanske regjeringen er bekymret for den politiske situasjonen i Thailand, og følger demonstrasjonene nøye. De amerikanske myndighetene oppfordrer sterkt demonstrantene til å avstå fra voldsbruk og respektere thailandsk lov. Voldsbruk og okkupasjon av eiendom er ikke akseptable metoder for å oppnå politiske resultater, heter det. Samtidig oppfordrer USAs utenriksdepartement til at at partene i den thailandske konflikten respekterer pressefrihet og garanterer trygghet for journalister. Uttalelsen avsluttes med å minne om de sterke og langvarige vennskapsbåndene mellom Thailand og USA, og at politiske konflikter og uenigheter må løses gjennom en fredelig dialog.

Om den amerikanske inngripen er nok til at demonstrantene besinner seg, er imidlertidig tvilsomt. Demonstrantenes leder, Suthep Thaugsuban, har tvert imot oppfordret demonstrantene til å storme flere departementer tirsdag. Suthep, som han bare kalles i Thailand, er tidligere visestatsminister for Det demokratiske partiene (gult) som hadde makten før den sittende statsminister Yingluck Shinawatra (rødt). Han var parlamentsmedlem, men har trukket seg fra parlamentet i protest.

På hjemmesiden til den norske ambassaden i Bangkok er det publisert en melding til norske turister om noen forholdsregler det er klokt å ta ved reise til Thailand: «Thailandske myndigheter har innført unntaksbestemmelser frem til 28. november i de sentrale bydelene Dusit, Phra Nakhon og Pomprap Sattrupai (dvs. i området rundt Democracy Monument, Government House og Parlamentet) i Bangkok. Det forekommer gatedemonstrasjoner på ulike steder i byen som begrenser den generelle fremkommeligheten. Norske reisende bør i den forbindelse holde seg orientert om situasjonen, vise generell aktsomhet og etterkomme anvisninger fra lokale myndigheter. Man bør unngå store folkemengder og områder der det er varslet demonstrasjoner.»

Kategorier:Bangkok, samfunn

Merket som:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s