Bangkok

Massedemonstrasjoner ryster Thailand

demo 2

Rundt 200.000 thailendere strømmet ut i Bangkoks gater i dag for å protestere mot den sittende regjeringen som ledes av den mektige Thaksin-familien. Samtidig mobiliserte flere ti-tusener av Thaksins tilhengere – og protestene fortsetter mandag.

Demonstrasjonene har nå pågått hele måneden, og ser ikke ut til å ta slutt. Fra å handle om et kontroversielt lovsforslag i parlamentet, er protestene nå blitt personlige. Først handlet det om den såkalte amnestiforslaget, altså å gi noen demonstranter fra de blodige borgerkrigslignende tilstandene i 2010 amnesti for eventuelle kriminelle handlinger som ble begått den gangen. I 2010 ble over 90 drept og titusener skadet etter uforsonlige gateslag i Bangkok mellom røde og de gule demonstranter. Forslaget om amnesti, som i ytterste konsekvens kunne medføre at den tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra kunne returnere til hjemlandet etter en årelang tilværelse i eksil på grunn av en usonet korrupsjonsdom, ble trukket. Likevel fortsetter demonstrasjonene i et enda større omfang enn tidligere denne måneden, og handler nå egentlig om å være for eller i mot den sittende regjeringen, eller for og imot Thaksin-familien, eller kanskje enda mer presist: Hvem som er best i stand til å ta Thailand inn i en ukjent fremtid.

Samtidig er mistenksomheten mellom de to rivaliserende hovedgruppene av demonstranter så stor at det er vanskelig å se en løsning. De gule som til nå har erobret gatene i Bangkok, gir seg ikke får regjeringen gå av. De røde, som i dag samlet rundt 40.000 tilhengere på et stadion i noen kilometers avstand til de gule demonstrantene, sier at regjeringen er lovlig valgt, og kan ikke gi etter for demonstranter. Mens de gule anklager Thaksin-familien for korrupsjon, såp svarer de røde at det dessverre fins korrupsjon i det thailandske samfunnet, men at denne har pågått lenge før Thaksin-familien styrte landet. De gule har hovedsaklig sin støtte i Bangkoks middelklasse, mens de røde støttes av fattige bønder og andre som misliker Bangkok-eliten.

Det diskuteres nå ulike måter å finne fram til en løsning. Den ene handler om å oppløse valgte organer for å kunne skrive ut nyvalg. En annen vei kan være å be storsamfunnet, mest sannsynlig FN, om hjelp. Mest sannsynlig ender det i at partene og deres ledere setter seg sammen for å finne fram til en løsning. Demonstrasjonene går nå på tilliten løs. Turistene unngår Bangkok, investorer er lei alle urolighetne og manglende forutsigbarhet, og trekker seg ut. Veksten i thailandsk økonomi er ikke så sterk som myndighetene har forutsett. Og den thailandske kongens fødselsdag nærmer seg. Han har en guddommelig posisjon i det thailandske samfunnet, og kong Bhumibol Adulyadej fyller 86 år 5. desember. Da er noen hovedgater i Bangkok pyntet fra topp til tå, noe som  tar flere dagers forberedelser. Disse gatene er i dag fylte av demonstranter, og mange frykter nå at gatene ikke blir pyntet i tide. kanskje var det derfor at kronprinsen av Thailand i dag kom med en innstendig oppfordring om at partene må besinne seg.

Nedenfor: Faksimile av en thailandsk avis med oversiktsbilde over dagens demonstrasjoner, samt bilde av de rødes motdemonstrasjoner og et kart over alle de planlagte demonstrasjoner i morgen.

avisrødekart

Kategorier:Bangkok, samfunn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s