samfunn

Det viktigste tiltaket for å hjelpe thailandske kvinner i Norge

IMG_3559

Norske menn med thailandske koner var samlet til seminar ved den thailandske ambassaden i Oslo sist lørdag. Seminardeltakerne var også invitert til ambassadørens lunsjbord.

Sist lørdag var et 20-talls norske menn samlet i den thailandske ambassaden i Oslo for å diskutere kulturelle forskjeller mellom thaier og nordmenn. Diskusjonen kom raskt til å handle om de mange thailandske kvinner som mistrives, faller utenfor samfunnet og i verste fall mishandles i Norge.

Over 9000 thailandske kvinner har kommet til Norge de siste 20 årene for å gifte seg med norske menn. Flere av disse opplever vold og andre former for mishandling og trakassering i hjemmet. Den thailandske ambassaden i Eilert Sundts gate i Oslo har et telefonnummer der en kan henvende seg 24 timer i døgnet, og denne nødtelefonen ringer jevnlig. Også Den thailandske kvinneforeningen i Norge forsøker å hjelpe utsatte thailandske kvinner.

Mange konflikter er at norske menn ikke forstår asiatisk kultur. De forstår ikke enkle ting som betydningen av å ta vare på noe av den kulturen de kommer fra. Noen norske menn nekter for eksempel sine thailandske koner å lage thailandsk mat. De nektes også å sende penger hjem, noe som i verste fall kan bety at den thailandske familien nekter å ha noe med dem å gjøre.

Det vanligste stridstemaet i thailandsk-norske hjem er krangel om penger

De 20-talls ressurssterke norske mennene med thailandske koner som var samlet til seminar på ambassaden lørdag, diskuterte blant annet hva som kan gjøres for å gjøre livet lettere for thailandske kvinner i Norge. Mange går det bra med, og thailandske kvinner er generelt svært arbeidsomme. Men Norge får i for liten grad nytte denne arbeidskraften på grunn av manglende formalkompetanse og dårlige språkkunnskaper.

I det thailandske samfunnet er det dessuten store forskjeller mellom fattig og rik, mellom arbeiderklasse og middelklasse. Mange fattige thailandske kvinner som kommer til Norge, er tilnærmet analfabeter. De har beskjeden skolegang, og er ikke vant til å lese og til å orientere seg i et demokrati. De vet ikke hvor de skal søke hjelp eller støtte når utfordringer oppstår.

Det vanligste stridstemaet i thailandsk-norske hjem er krangel om penger. I henhold thailandsk kultur setter man sine foreldre høyt, oftere høyere enn seg selv. Det forklarer eksempelvis mye av den selvdestruktive prostitusjonen som fins i Thailand. Jenter selger egen kropp, ikke først og fremst for å berike seg selv, men for å sende penger til foreldrene. Det fins ingen offentlig eldreomsorg i Thailand. Når en thailandsk datter emigrer til Norge, er hun per definisjon velstående, og har en moralsk plikt til å sende penger hjem. En «normal» sum  i norsk-thailandske husstander er omlag 20.000 baht eller ca 4000 norske kroner i måneden, som  tilsvarer en brukbar lønn i Thailand. Andre sender mer, og en av mennene på seminaret fortalte at hans kone er i full jobb i Norge, men sender hver krone hun tjener til sin thailandske familie.

Det aller viktigste tiltaket for å bedre thailandske kvinners livskvalitet i Norge, ville vært et obligatorisk kurs om det norske samfunnet, om rettigheter og plikter og ulike aspekter ved det norske samfunnet – om vær og klima, språk og kultur. Dette «fornorskingskurset», var alle seminardeltakerne enige om, må finne sted i Thailand FØR avreise til Norge, helst i regi av den norske ambassaden i Thailand. Kurset burde også være obligatorisk for norske menn, slik at de bedre forstår sine thailandske kvinner.

Den thailandske kvinneforeningen i Norge har i det minste forsøkt å ha brosjyrer på den norske ambassaden i Bangkok, men ambassaden tillater ikke brosjyrer fra noen organisasjoner. Kvinneforeningen håper uansett på en bedre relasjon med norske myndigheter for å bedre situasjonen for mange thailandske kvinner i Norge.

IMG_3564

 

Den thailandske ambassadøren til Norge, høykommissær Theerakun Neejom, fotografert med undertegnede som ledet lørdagens seminar. Legg merke til bildene bak oss. Bildene fra kong Rama Vs berømte rundreise i Norge i 1907 forekommer flere steder i ambassaden, og Thailand var ett av de første landene i verden som anerkjente monarkiet Norge i 1905.

IMG_3560

Den thailandske ambassade i Norge befinner seg i en praktfull og herskapelig villa i Eilert Sunds gate i Oslo.

 

 

 

Kategorier:samfunn

Merket som:

5 svar »

 1. Det var thailandsk kvinneforening som inviterte, i samarbeid med den thailandske ambassaden. Alle seminardeltakerne presenterte seg, og vi diskuterte i fire timer. Meget ressurssterke og interessante folk. Det er for øvrig bare genuint Thailand-interesserte folk som melder seg på slike seminarer.

  Liker

 2. Hva er agendaen Odd Myklebust? Får du ikke lov til og være med i den Norske debatten om fattigdom, eksplosiv voldsøkning og drap på etnisk Norske kvinner. For ikke og snakke om den eksplosive økningen av omsorgs svikt i Norske familier, Her bør man absolutt se på ført Norsk politikk for og se sammenhenger. Jeg blir forbannet lei av det stadige negative fokuset på Norske menn, på denne måten kommer vi ikke videre. 95% av Norsk omsorgs svikt er overveiende sannsynelig en Mor greie med det Seriemonogame systemet vi lever under her i Norge. Det har for øvrig aldri vært mer utrygt i familie sammenheng og være mann i Norge, slikt preger og jeg begriper ikke at det ikke gripes fatt i denne siden. At menn ensidig skal bære all skyld blir kjedelig og nedbrytende, det sies ikke rett ut men forståelsen av at kvinner regnes som fullkommene blir ganske kjedelig i det lange løp og de som lever i virkelighetens verden vet at dette ikke stemmer.

  Med mange kjente blant Thai/Norske par vet vi at Thai kvinner om mulig er ennå flinkere til og mare om penger, jeg så forresten at penger var hoved årsak til vold i etnisk Norske hjem, Så dette er ikke bare et Thai/Norsk problem.
  Det er snart så umulig og være mann i familie sammenheng, med snart en mill. enslige i Norge bør dette taes opp på bred front, Sovjet staten minsket folketallet sitt på knappe tredve år med femti Millioner menesker, da brøt systemet sammen og lederene måtte legge inn årene da de ikke hadde noen og skylde på. Tragedien var bare at flere millioner menn drakk seg i hjel, dette viser hvor lavt menn prioriteres politisk, jeg gremmes.

  Liker

 3. Alvorlig talt, OddMyklebust jeg synes du skal være klar over at det i dag finnes mange barn og ungdommer i thai/norske familier. Du bør kunne klare å vise mer hensyn enn å forsøke å stemple disse familiene som misslykkede. Neste gang du ser på et blandet ekteskap, det være seg thai/norsk eller pakistansk/norsk så bør du være mer ydmyk og ærlig overfor deg selv og hva du faktisk vet.

  Jeg kom som de aller fleste her helt tilfeldig over denne siden og må derfor nå benytte anledningen til å takke for meg her.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s