history

FN avsier dom i blodig tempelstrid

tempel

Thailand led et prestisjetungt nederlag i Den internasjonale domstolen i Haag i dag. Det 900 år gamle tempelet Preah Vihear, beliggende på grensen mellom Thailand og Kambodsja, er nå kambodsjansk eiendom, og dommen fra FNs høyeste domstol kan ikke ankes.

The Preah Vihear Temple area, located on the s...

The Preah Vihear Temple area, located on the shoulder of one of the Dângrêk Mountains. (Photo credit: Wikipedia)

Den internasjonale domstolen i Haag har også tidligere behandlet denne striden. Det skjedde i 1962 da tempelet også den gangen ble erklært kambodsjansk. Men den dommen sier ingen ting om klippen og området rundt, om hvilken nasjon dette området tilhører. I mange år etter dommen var heller ikke det så interessant, fordi hele Kambodsja var et kommunistisk terrorregime.

Men etter terrorregimets fall og Kambodsjas langsomme vei tilbake til en slags normalitet, ble igjen tempelet og området rundt et stridstema mellom kambodsjanske og thailandske myndigheter. Dette toppet seg da Kambodsja søkte om at tempelet burde oppføres på Unescos verdensarvliste, og fikk søknaden godkjent. Det ble sett på som en provokasjon av thailandske nasjonalister, og i april 2011 mobiliserte hærene på begge sider av grensen. Det ble åpnet ild og i løpet av noen timers trefninger, døde i alt 18 soldater døde. Som følge av dette blodbadet ba Kambodsja om en ny dom i Den internasjonale domstolen i Haag.

Den dommen kom i dag, og domstolen viderefører dommen fra 1962, men stadfester nå at både tempelet og klippen er kambodsjansk. Noen thailandske nasjonalister advarer, og hevder de ikke vil anerkjenne dommen. Statsminister Yingluck Shinawatra sier imidlertid at Kambodsja og Thailand er venner, og vil sammen både akseptere dommen og finne en løsning på dette området der det fortsatt eksisterer en grensetvist.

Map of Cambodia and Thailand, showing the loca...

Map of Cambodia and Thailand, showing the location of the Preah Vihear Temple, which both countries lay claim to (Photo credit: Wikipedia)

Preah Vihear Temple

Preah Vihear Temple (Photo credit: Wikipedia)

Kategorier:history, Travel

Merket som:, ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s