samfunn

Thailand-pensjonister må regne med å betale skatt til Norge

20130517-141954.jpg

Norske Thailand-pensjonister holder pusten om dagen. Med en ny borgerlig regjering håper de at den såkalte kildeskatten forsvinner, slik at de igjen slipper å betale skatt til Norge. Trolig blir de skuffet.

Kildeskatten er en skatt på offentlige pensjoner som rammer enkelte pensjonister så hardt at de må flytte tilbake til Norge etter å ha levd i i flere år skatteeksil i Thailand. Skatten er på 15 prosent av brutto utbetalt pensjon fra Norge.

Kildeskatten ble innført av daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) til tross for advarsler fra både Høyre og Fremskrittspartiet om at skatten kunne få uheldige utslag. Høyre og Frp fryktet både dobbeltbeskatning og store ulikheter fra land til land. Dessuten: Er det riktig at pensjonister betaler skatt til sitt opprinnelige hjemland når de ikke lenger bruker offentlige tilbud der, og heller ikke ligger det norske samfunnet til byrde på noe vis? Nei, vil mange mene. Pensjoner er jo en opptjent rettighet, og ikke noe myndighetene kan skalte og valte med, akkurat som det passer dem.

Utflyttede Thailand-pensjonister har reagert med raseri på det som er omtalt som både «mobbing» og «forfølgelse».

På den annen side sier forsvarerne av kildeskatten at folketrygden og offentlige pensjoner er noe ikke bare den enkelte, men hele samfunnet har bidratt til. Slik forsvarer eksempelvis Finansdepartementet kildeskatten: «Det er et godt prinsipp at inntekter som er finansiert av det norske fellesskapet blir skattlagt også når mottakeren har flyttet ut av landet. Dermed blir det klarere likebehandling sammenlignet med norske pensjonister som betaler skatt av sin pensjon her i Norge.» Mer om finansdepartementets begrunnelse for kildeskatten kan du lese her.

Utflyttede Thailand-pensjonister har reagert med raseri på det som er omtalt som både «mobbing» og «forfølgelse». På den ene siden forlanger myndighetene at nordmenn  må kvitte seg med alt før en kan emigrere til varmere strøk. Eksempelvis kan en ikke lenger ha et anstendig husvære i Norge. Når en kutter alle bånd, kommer likevel futen etter og krever 15 prosent av en pensjon som for manges tilfelle ville vært skattefri i Norge. Ulovlig, mener noen, og beskyldningene mot Sigbjørn Johnsen og andre har vært både nådeløs og personlig, som eksempelvis i denne artikkelen i na.24.no.

Selv om Frp og Høyre har uttalt seg kritisk til kildeskatten, betyr ikke det at den blir avskaffet. Det er mange grunner til det. De borgerlige partiene har prioritert to andre skatter og avgifter: Formueskatt og arveavgift. Dessuten er ikke pensjonister i Thailand lenger velgere en bør ta hensyn til. Få er de også. Viktigst er imidlertid et argument som ikke brukes offentlig av noen, men som likevel ligger til grunn i stadig flere OECD-land som planlegger en hardere beskatning av pensjoner: Vi lever over evne, samtidig som det blir stadig flere pensjonister. Det betyr at fremtidige pensjonister ikke kan gjøre regning med å ha det like godt som dagens pensjonister. En pensjonist som blir boende i hjemlandet bidrar kanskje ikke med inntektsskatt, men bidrar på en lang rekke andre områder. De betaler bompenger, eiendomsskatt, bilavgifter og mye mer. Over hele den vestlige verden pågår nå en kamp mot alle nullskatteytere. Derfor blir det feil, mener mange samfunnsøkonmer, at en skal slippe disse forpliktelsene bare ved å melde flytting til tropiske strøk.

En betaler bare skatt til ett land, og så lenge Thailand ikke krever inntektsskatt av deg, så vil de norske myndighetene gjøre det. Finansdepartementets oppgave er å skaffe penger. Så enkelt er det, og det er hovedgrunnen til at kemneren nok fortsatt kommer til å banke på din dør, selv om du flytter til en leilighet veldig langt vekk, på en  tropisk, thailandsk strand.

Dessuten, og dette er en betraktning for egen regning: Å flytte til Thailand er et langt skritt. En må tenke seg veldig godt om før man gjør noe så drastisk. Av alle argumenter er flytting for å få bedre råd, sannsynligvis det dårligste.

Kategorier:samfunn, Travel

Merket som:, ,

2 svar »

  1. Om denne skatten blir obligatorisk i Norge også som emigrert til Thailand blir det ikke 15% men 30% da en som er emigrert til Thailand er skattepliktig i Thailand. Etter hvert som møtene mellom det Norske skatte systemet og ditto Thailandske skred frem. tegnet bildet seg frem etter hvert at det ville bli skatte plikt i Thailand. Jeg kan vanskelig se for meg at det vil bli dobbelt beskatning. Da brytes internasjonalt ratefiserte lover. I dag må man legge frem utskrift på overført pensjon fra Norge og betale etterskudds vis skatt av dette beløpet(15%) Man må få to Sertifikater fra skattemyndighetene her i Thailand for beløp som er beskattet og sende dette til Skatt Nord Fauske og Tromsø. Jeg gruer meg hver gang for at jeg skal gjøre noe galt og bli dobbelt beskattet. Helvete er at Byråkratiet er så jevelig overbefolket av gale folk som gjør det til en sport og lage livet til vanlige folk til et helvete.

    Det er rett og slett ikke lov og rømme fra «Folkeparadiset». Jeg vil i den forbindelse minne om at det ikke er vi som har emigrert til Thailand som ødelegger «Velferds staten det er det pinadø Venstresiden som har klart og legge grunnlaget for med Familie og Likestillingspolitikken som koster milliarder for ikke og snakke om innvandringspolitikken. Det føles dypt urettferdig at vi behandles som bakere(En liten gruppe ) sett i den store sammenhengen, Når Pakistanere slipper for de de er kjærnevelgere til AP og SV. og selvfølgelig en mye større gruppe, hvor det taes hensyn til velgere både i Norge og Pakistan. Hvor er rettferdigheten og hvor er sviket her, for den som vil se er dette bildet kvalmende. Jagland sa det egentlig jævelig godt da han fikk jobben i Sveits: Hvorfor skal jeg betale skatt til Norge? Jeg har jo ingen goder derfra nå. Han har jo bare en lønn på gode to mill i året, skattefritt som sjefs børste. Jeg håper at FRP og Høyre tar til Vettet og enten beskatter Pakistanere eller kutter ut skatten for de som er emigrert til Thailand. De som emigrerer til Spania eller Portugal har liten eller ingen skatt. I Portugal får man faktisk ti års skatte amnesti om man flytter dit.

    Til slutt vil jeg si at det er dypt urettferdig at gamle folk plages med all denne usikkerheten.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s