Bangkok

Red Bull-arvingen som setter Thailands rettssamfunn på prøve

ImageImage

En 28-årig arving til en milliardformue setter hele Thailands rettssamfunn på prøve.

For ett år siden kjørte han ruset på alkohol og kokain i en Ferrari gjennom Bangkoks gater. Ett kvartal før han var hjemme kolliderte han i stor hastighet med en politimann på motorsykkel. Politimannen døde momentant. Normalt går det raskt i svingene det thailandske rettsapparatet, men i denne saken har det skjedd svært lite.

Vorayuth Yoovidhya heter 28-åringen, men blant venner går han bare under navnet «Boss». Hans bestefar fant opp Red Bull-drikken på 1980-tallet. Bestefaren var lut fattig og trengte en drikk som både ga energi og som i tillegg holdt ham våken gjennom lange arbeidsdager. Først var Red Bull en leskedrikk for fattige thailandske arbeidere. Senere ble den en motedrikk, og den fattige bestefaren ble rik. Da forsto han at han kunne tjene enda mer på å tilpasse drikken vestlige ganer, og ble mye rikere.  De siste årene er Red Bull blitt en global suksess, og familien Yoovidhya har investert klokt i blant annet eiendom. I tillegg har familien beholdt en aksjepost på 49 prosent i Red Bull, også etter at bestefaren døde i fjor. Dessuten er familien eksklusiv importør av bilmerket Ferrari i Thailand, og er i følge det amerikanske tidsskriftet Forbes Thailands fjerde rikeste familie med en antatt nettoformue på rundt 30 milliarder kroner.

Red Bull GmbH

Red Bull GmbH (Photo credit: Wikipedia)

Men som vanlige er ikke de rike bare rike, de er også mektige. Da bilen til 28-åringen ble funnet smadret, var det ikke tvil om hvem som var den skyldige. Blodprøver og promilletest understreket alvoret. Det gjorde også det faktum at sykkel og offer var blitt slept 200 meter i veibanen før Ferrarien stanset. Skandalen var et faktum, men den søkkrike familien forsøkte å gjøre noe godt igjen ved å betale ut enken til den 47-årige politimannen en engangs erstatning tilsvarende rundt 600.000 norske kroner.

Deretter ble det veldig stille om skandalen. Politiet etterforsket saken, ble det sagt. Men i Thailand er det en tidsfrist på ett år for hvor lang tid etterforskningen kan ta før det holdes et rettsmøte. Denne uken skulle det holdes et rettsmøte 3. september, nøyaktig ett år etter ulykken. Den tiltalte 28-åringen var imidlertid ikke i Bangkok. han hadde forlatt Thailand til fordel for Singapore, og der lå han angivelig så syk av influensa at han ikke kunne komme til Thailand. Dermed ble fristen på ett år overskredet, og tiltalen for uaktsom kjøring måtte frafalles.

Korrupsjon? God kontakter? I Thailand er det mange som spør seg om det, også fordi det er femte gangen milliardær-arvingen unnslipper rettsmøter. Men siste ord er ikke sagt i saken. En mektig politisjef har nå endret tiltalen  til uaktsom drap med en strafferamme på 12 års fengsel – og fengsler i Thailand er ikke de samme som i Norge. I tillegg har han utstedt arrestordre på «Boss», slik at han ikke unnslipper en gang til. Dramaset fortsetter, og hele Thailand spør seg: Slipper han unna, eller skal rettferdigheten skje fyldest til slutt?

 

Kategorier:Bangkok, samfunn

Merket som:, ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s