samfunn

45 dagers krig mot Phukets taxi-mafia

mafia 2

Bilde: Taxi-sjåfører protesterer mot russiske operatører i taxibransjen i Phuket.

I løpet av 45 dager lover thailandske myndigheter å ha nedkjempet Phukets beryktede taxi-mafia.

I så fall skjer det i god tid før turistsesongen starter. Dermed skal det igjen bli mulig å ta taxi på øya som årlig tar imot over seks millioner turister. Taxi-mafiaen har ridd det tropiske paradiset Phuket som en mare i mange år. For den vanlig turist har ikke mafiaen vært synlig på annen måte enn kunstig høye priser, gjerne på de korte distansene, Der kan prisene være de tidobbelte, sammenliknet med eksempelvis Bangkok. Turister har dessuten ofte kunne oppleve synlig stressede taxi-sjåfører og til dels aggressive sjåfører, og turister som argumenterer mot prisene, risikerer både trusler og vold.

Hvis du greier å komme bak masken på noen av sjåførene, forteller de om et brutalt regime der de blir overvåket og presset for penger og at bakom den synlige taxi-virksomheten foregår et kynisk spill om kontroll av virksomheter som tjener poenger på turister. Dette kan være alt fra strandstoler til butikker og kafeer, til menneskefiendtlig prostitusjon, menneskehandel og salg av narkotiske stoffer. Bakmennene skal være både thaier og russere, og russere har i flere år forsøkt å oppnå kontroll med Phukets’ taxivirksomhet.

Det underlige er at thailandske myndigheter i Phuket lenge har forsøkt å bagatellisere, ja til og med fornekte at det overhode fins en taxi-mafia i Phuket. Phukets guvernør påsto dette senest 20. juli i år (les her). Begrunnelsen for dette har trolig vært et forsøk på å berolige turister, begrunnet med mottoet om at det en ikke vet, har en ikke vondt av. Dessuten er taxinæringen svært splittet mellom hederlige og godkjente sjåfører, og den illegale taxigeskjeften.

Tidligere i sommer startet thailandske myndigheter opprydning i organisert kriminalitet i både Pattaya og Koh Samui. I begge disse turistmålene er russisk mafia sterkt representert. Nå står Phuket for tur, og nylig har myndighetene opprettet et eget kontor på flyplassen i Phuket som etterforsker påstander om organisert kriminalitet innen taxinæringen  (les her).

På en pressekonferanse i Phuket 22. august sa lederen for en spesiell korrupsjonsenhet i det thailandske justisdepartementet at de allerede har avdekket 11 ulike mafiagrener i Phuket som er involvert i ulovlig taxivirksomhet. Han lovet også at de første arrestasjonene står for tur (les her)
mafia 4mafia 1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s