Bangkok

Fjellet av ris som truer Thailands økonomi

I årevis har vi kunnet lese at Thailand er verdens største eksportør av ris. Slik er det ikke lenger. I fjor ble Thailand forbigått av både India og Vietnam. Samtidig ligger det svære fjell av ris som venter på å bli solgt, og det snakkes til og med om en rismafia som i verste fall  kan ødelegge den nydelige Jasmin-risens fremragende omdømme. Hva er det egentlig som skjer?

I månedsvis har thailandske medier fortalt om lagre av ris som hoper seg opp etter at myndighetene har inngått en meget spesiell avtale med landets risbønder. Denne uken er denne historien også omtalt i det anerkjente britiske tidsskriftet The Economist (les her).

Avtalen med bøndene kom i stand i 2011, på en tid da Thailand fortsatt var verdens største riseksportør. Avtalen kom i stand for å lokke risbønder til å stemme for «rødskjortene», representert ved nåværende statsminister Yingluck Shinawatra. Risbøndene ble garantert en minstelønn ved at staten kjøpte ris av bøndene til en pris av 15.000 baht (omlag 3000 kroner) per tonn. Bøndene ble fornøyd og Yingluck Shinawara ble statsminister.

Dermed ble staten sittende igjen med risen, og risikoen. Staten, representert ved regjeringen, trodde de var så store på verdensmarkedet at de kunne styre markedsprisen på ris, omtrent som Opec-landene kan styre oljeprisen. Regjeringen trodde åpenbart at hvis de holdt ris borte fra det internasjonale markedet, så ville prisen stige. Dermed kunne bøndene få god pris for risen, og staten likevel tjene på avtalen med risbøndene.

Men slik gikk det ikke. Thailands fremste konkurrenter så sitt snitt til å erobre nye markedsledere, og vips var Thailand detronisert fra verdenstoppen blant riseksportørene. Ikke bare det, i Thailand økte lagrene med ris.

Og elendigheten var ikke slutt med dette. Det viste seg at avtalen med bøndene slett ikke var vanntett. Enkelte med onde hensikter greide å kjøpe opp fattige bønders kvoter og selge sin egen ris til myndighetene. Problemet var at myndighetene hadde kjøpt kvoter med eksklusiv Jasmin-ris. Det de fikk var dårlig ris som ble blandet med den gode. Dermed sto Thailands rykte som produsent av verdens beste ris i fare.

Lagrene hevdes nå å være mellom 17 og 18 millioner tonn. I juli kuttet regjeringen subsidiene til bøndene, slik at bøndene nå får bare vel 13.000 baht per tonn. Dette skyldes at regjeringen må rydde opp før den neste rishøsten finner sted i oktober. Det haster for regjeringen i en sak som slett ikke er god reklame for en regjering som allerede er under stort  press.

Kategorier:Bangkok, samfunn, Thai food, Travel

Merket som:,

1 svar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s