Bangkok

Martin (17) gir nye smil og nye liv til 420 barn i Thailand

ImageImage

17-årige Martin Brekke har gitt hundrevis av fattige thailandske barn nytt liv gjennom organisasjonen Kids Action for Kids, som du kan lese mer om her.

Over kan du se lille Nyan som ble født med åpen gane og som endelig kan smile. Martin er sønn av Telenors Asia-sjef Sigve Brekke, og har bodd i Bangkok i mange år. Det var på en skoletur med International School Bangkok i 2009 at hans sosiale samvittighet våknet. Da lærte han hvordan organisasjonen Operation Smile for en oppnåelig sum penger forandret livene til fattige barn med foreldre som ikke hadde råd til å operere såkalt leppespalte eller åpen gane.

For 15.000 baht eller rundt 3000 norske kroner kunne ett barn få et nytt liv. Martin lærte også at åpen gane ikke bare er å vokse opp med et deformert ansikt, og uten muligheten til å smile eller kysse. De greier heller ikke å snakke, og selv spise og drikke er vanskelig. Noen barn dør derfor av underernæring. I tillegg er mange i Thailand, særlig i fattige områder, svært overtroiske. Å få et barn med åpen gane, blir sett på som en ulykke, en forbannelse som onde ånder har sendt over familien. Barna er derfor heller ikke ønsket. De isoleres både i familien og i venneflokken. I Norge opereres leppespalte eller åpen gane i ukene og månedene etter fødsel. I Thailand er dette en utgift foreldrene må betale. En annen sammenlikning som ingen kan forklare, men men leppespalte og åpen gane forekommer mer enn dobbelt så ofte i Thailand som i Norge.

Martin visste han ville gjøre noe, men hva? Sammen med familien, sine to brødre, moren og slekten i Norge, satte de i gang. Organisiasjonen ble stiftet, og samarbeidet med Operation Smile formalisert. Lykken var også en sponsoravtale med DTAC, en thailandsk mobiloperatør som er eid av Telenor. DTAC sponset 50 prosent av hver operasjon, og dermed kostet plutselig ikke hver operasjon 3000 kroner, men 1500.

Han var så deformert at moren måtte komme og mate ham på skolen tre ganger i løpet av dagen

Martin Brekke ville også at hver krone som ble samlet inn, uavkortet skulle gå til operasjonene. Alle utgifter, til administrasjon, flybilletter og PR, ALT, skulle dekkes av egen lomme. Og snart ble penger samlet inn, gejnnom alt fra loppemarleder i Norge til idrettsarrangementer og. Det skulle være gøy å samle inn penger, mente Martin, og hans medelever har derfor vært kreative i måten å samle inn penger på. Mye penger har det blitt. I løpet av året kommer 420 barn til å bli operert for penger Kids  Action for kids har samlet inn. Det vekker oppsikt også i Thailand. Nylig ble Martin Brekke omtalt i en helside i Bangkok Post. Den artikkelen kan du lese her.

Neste runde med operasjoner skjer i september. Da skal 80 barn få nye smil i Uban i Isan i Øst-Thailand. Operasjonssalene er allerede leid. Legene er klare, og det kommer til å bli operert nesten døgnet rundt i fire dager. Om det er noe Martin selv husker gidt fra disse fire årene?

– Møtet med en tolv år gammel gutt en stund etter at han var operert, gjorde inntrykk. Han var så deformert at moren måtte komme og mate ham på skolen tre ganger i løpet av dagen. Verken gutten eller moren hadde noe liv. Å se ham sammen med kamerater var sterkt. Han sendte meg et blitt jeg ikke glemmer.

Donasjoner kan gis på hjemmesiden til Kids Action for Kids her

Jeg har også skrevet en dokumentar om Martin Brekke med ytterligere opplysninger i dagens papirutgave av Drammens Tidende.

last ned (4)last ned (3)

Endelig kan Kae både smile og til og med gi jentene et kyss.

last ned (2)

Nytt liv for denne lille jenta. Endelig kan hun smile i Smilets land.

DSC_0335

Organisasjonen Kid Action for Kids med Martin Brekke som styreformann, får stadig større oppmerksomhet.

brekke fam japan

Familien på årets sommerferie i Japan. Fra venstre brødrene Martin, Anders og Haakon Brekke. Ti høyre mamma Torgunn Aas Reggestad og pappa Sigve Brekke

last ned (10).

I september skal mange nye barn opereres i Thailand, barn av fattige familier som selv ikke har råd til å betale for operasjonene. Her et bilde fra operasjoner tidligere i år.

juli 2013 010 (2)M

Martin (til høyre) og broren Anders på besøk i Drammen Tidligere i sommer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s