Bangkok

Titusener i Hua Hin hilser kongen av Thailand velkommen

last nedkonge

Denne uken fikk det thailandske folk den beste nyheten det kunne få. Den thailandske kong Bhumibol Adulyadej, Rama IX, er utskrevet av sykehus og kan sammen med dronning Sirikit igjen besøke sitt kjære sommerpalass i Hua Hin. 

Det thailandske folk snakker ikke om det offentlig, men det har vært alvorlig bekymret for kongens helse. Siden 2009 har han mer eller mindre kontinuerlig vært innlagt på sykehus, og bare sjelden vist seg offentlig. Mange har fryktet at han aldri mer skulle komme til å besøke det som anses å være hans favorittadresse, palasset i Hua Hin. Dessuten er det ikke bare kongens helsetilstand som har bekymret thaiene. I fjor sommer ble den snart 81-årige dronningen Sirikit rammet av slag,

Den 85 år gamle kongen har en helt spesiell posisjon i Thailand. Det skyldes ikke bare at han er verdens lengstregjerende monark. Han ble konge allerede i 1946. Men det skyldes også at han i thaienes øyne har en tilnærmet guddommelig posisjon. Derfor er det ikke bare fullstendig uten takt å tone å uttale noe kritisk eller negativt om kongehuset. Det er strengt forbudt og forbundet med strengt straffeansvar.

Kongen og dronningen forlot sykehuset i Bangkok klokken 16. lokal tid torsdag. Deretter kjørte paret i kortesje de 180 kilometerne til Hua Hin. Allerede tidlig om morgenen samlet tusenvis av thaier seg foran sykehuset og langs kjøreruten for  om mulig må få et lite glimt av kongeparet. Her kommer det også til å patruljere 500 polititjenestemenn.

English: Portrait of Bhumibol Adulyadej, Rama ...

English: Portrait of Bhumibol Adulyadej, Rama IX of Thailand (Photo credit: Wikipedia)

Kongefamilien eier i alt tolv slott og herskapshus i Hua Hin og omegn. Disse eiendommene brukes av ulike grener av kongefamilien. Hovedslottet heter Klaikangwon (se nedenfor) som på thai betyr «langt fra problemer». Det sier noe om hvordan kongen og dronningen selv ser på tilværelsen i sommerpalasset. Det er et sted de kan slappe av. Residensen er ikke åpen for publikum. Palasset er spansk-insiprert og ble bygd i 1929. Eiendommen er har en praktfull park som strekker seg ned til sjøen. Badegjester i Hua Hin  ser tydelig hvor palasset befinner seg, fordi det alltid er flere krigsskip som ligger noen hundre meter uten for strandlinjen. Det blir sagt om parken at de ulike blomster, busker og vekster der klippes og lukes ikke – de får manikyr.

Litt lenger nord er derimot palasset Maruekatayawan (de to nederste bildene) som er åpen for publikum. Dette ble designet av Rama VI i 1923 og er en flott eksempel på thailansk arkitektur fra denne epoken. To etasjers paviljonger i tre, vendt mot sjøen, er blant annet designet slik at solgangsbrisen kjøler rommene med en slags air condition  før luftkondisjoneringens tid. Dette slottet er absolutt verdt et besøk.

klaikangwonMaruekatayawan_Palace2P1

2 svar »

  1. Gode nyheter for folket. Spennende om den vanlige bridge dagen kan gjennomføres i hua Hin da. Får i hvertfall en opplevelse

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s