Travel

Miljøkatastrofe i «norsk» bukt på Koh Samet

Et massivt oljeutslipp er i ferd med å ødelegge den praktfulle, avsidesliggende bukta Ao Prao nordøst på paradisøya Koh Samet i Thailand-bukta. Star Tour er blant operatørene som selger turer til denne bukta som nå er erklært katastrofeområde av thailandske myndigheter.

Den kritthvite stranda ble søndag forvandlet til en svart seig masse. Ved stranda fins det i tillegg til hoteller og bungalower også et dykkesenter og en strandrestaurant. Star Tour omtaler øya, bukta og reisedestinasjonen her. I løpet av mandagen spredte oljen seg også til en nabostrand og hele 20 kilometer til hovedhavna på Koh Samet, der turistbåtene og fergene legger til kai. Oljefeltet er nå på vei mot land (se kartet nedenunder). Rundt tusen frivillige arbeider nå på spreng for å hindre en omfattende katastrofe, men de arbeider mot klokken. Hvordan dette påvirker turismen på Koh samet og Rayong er det ennå for tidlig å si, men myndighetene frykter det verste.

I følge thailandske medier skal det være omlag 50 tonn råolje som er lekket fra rørledning utenfor Rayong. Rørledning er eid av den thailandske staten gjennom selskapet PPT Global Chemical Plc. Koh Samet ligger helt øst i Thailand-bukta, sør for Pattaya og Rayong, nær grensen til Kambodsja.

Turister som bodde i nærheten av oljeutslippet, ble beordret vekk, og omlag 300 mannskaper arbeidet fredag med å rense opp oljesølet. I følge thailandske myndigheter vil det ta omlag en uke å rense opp oljen, På sosiale medier opplyser imidlertid flere kilder, blant dem evakuerte hotellgjester, at det umulig kan være riktig. Det antydes at stranda er helt ødelagt, og at det vil ta lang tid før den er ren igjen.

I følge den thailandske energiministeren er utslippet det fjerde største i landets historie. Oljefeltet som nådde stranda skal være omlag 300 meter bredt. Mandag annonserte thailandske myndigheter paradisbukta for katastrofeområde.

ao prao

Paradis-bukta, slik den er fotografert i Star Tours katalog, og under ser vi hvordan stranda var mandag formiddag, fullstendig ødelagt av tjukk olje.

.

olje

oilolje søl

Kategorier:Travel

Merket som:, ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s